ПСС: Ако имахме хеликоптер, Каролев щеше да е в болница 10 часа по-рано

Скрити камъни може да са причина за падането, смята Емил Нешев
11 май 2021 17:15, Анисия Иванова
106
ПСС: Ако имахме хеликоптер, Каролев щеше да е в болница 10 часа по-рано
Снимка: БГНЕС

Акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев би била по-лесна и бърза при наличието на хеликоптер. Това каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

Още по темата
Той уточни, че акцията е била животоспасяваща, но е могла да бъде и много по-щадяща, както за пострадалия, така и за спасителите при наличието на хеликоптер, но за съжаление такъв сертифициран хеликоптер за такава дейност в България няма.

"Бихме спестили по-голямата част от времето, от носенето, но пак казвам – най-важното е, че самият пострадал щеше да е много по-бързо взет от терена, там, където се е случило нещастието, и в рамките на час – час и половина общо от излитане на хеликоптер, дори и подаването на съобщение, щеше вече да е в лечебно заведение, нали си давате сметка, че става дума за 10-11 часа по-рано“, уточни спасителят.

Емил Нешев подчерта, че всички страни в ЕС разполагат с хеликоптер, а единствено Хърватия в момента е в процедура по откриване на такава служба, като е въпрос на месеци да заработи и там подобна система – HEMS. "България е единствената страна, която е далеч от момента, в който да знаем, че дори и в перспектива ще се случи нещо", посочи той.

"Трудно може да се каже какво се е случило с Владимир Каролев - вероятната причина са условията на терена", коментира Нешев пред "Фокус".

"Най-вероятно е било твърдо или склонът е бил почти заледен. Наличието на много скрити камъни в близост може да е причина за падането, може да е закачил камък, който не се вижда отгоре, и това да го е разбалансирало, но не можем да сме сигурни, уточни Нешев. Големият проблем е, че Каролев е бил сам", категоричен бе той.

"Винаги, когато отиваме в планината, трябва да подхождаме с респект и уважение", припомни Емил Нешев.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей, най-важният човек в държавата все едно се е пребил!То министри му ходиха на крака, то шефове на болници.Стига сте ни занимавали с него. Явно е бил важен за бибитко и мафията му, но за останалите - не!
87
0
 
1
 
! Отговори
Крадлив гербер преди 1 месец
Нема как да имате хеликоптер!Ние откъде да усвояваме?
86
2
 
10
 
! Отговори
Турист преди 1 месец
А от какъв зор трябва да мисля за Каролев ? Какво ме засягат капризите и изгъзиците на един празноскитаещ *** , който се чуди как да си изхарчи парите от далавери, докато аз се чудя дали да си купя хляб или да си платя тока !!!!!! Да си мре човекът както си е пожелал ! Не може да ми искате пари от моите 300 лв. , за да купувате хеликоптер за някакъв богаташ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Той да си купи !!!!!!!!!!!!!
85
0
 
8
 
! Отговори
БКП(тс) преди 1 месец
Ми ако нещо му случи на Каролев, ко шъ стане? В България ще има един американски агент по- малко. Като няма народ и Народен съд, природата си върши работата.
84
0
 
6
 
! Отговори
RPG преди 1 месец
Ми ако имахте магическа пръчка. Квото имате-това е. Спестете си от заплатите и си купете и совалка ако искате. България не е само планинарство. Тук живеем и други хора.
83
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Каролев не се беше правил на мъж нямаше изобщо да има нужда да ходи до болницата
82
1
 
11
 
! Отговори
komitata преди 1 месец
ако баба беше спестовна каса и аз ще съм добре -нали платихме Ф16 които не с е знае кога ще дойдат пък и да дойдат смисъл никакъв ,кво ви трябва по-вече
81
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Хеликоптер. Добре, че е лежал 10 часа на чист Пирински въздух - та да оцелее...
80
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ХеликоптерътНе можеш да спасиш луд човек, същия е като един мой познат :)) Ще изкара лай ната благотворни за държавата, обаче нема да си признае, че не става за нищо :)) Каролев с хеликоптер, нещо като с ония чубан Мутафчиев.... :)) Ако Боцо не се разпореди, 2-та ни хеликоптера ще почиват, нема да помогнат на безизвестните люде :))
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, че приятелите му немогат да го открият по тел. в 14 часа, подават сигнал чак в 18, а от ПСС получават сигнала в 20 часа, намерен е едва към 1 след полунощ и най-вероятно е постъпил рано сутринта в болница. Спускането вероятно е станало към или малко след 12 часа. Тоест повече от 12 часа е лежал в безпомощно състояние.. Със или без хеликоптер, всички хора по веригата са намалили шансовете му. Но хеликоптер трябва да има в тази държава и то не 1. Не само за паради.., а за реална работа!
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 78Планински хеликоптер няма нищо общо с медицински хеликоптер. Изискват се съвсем други неща от машината.България и в момента има хеликоптери, които могат на теория да пренасят пациенти, но не и такива, които да летят в трудни планински условия.
77
2
 
11
 
! Отговори
Преди 6 години преди 1 месец
Преди 6г момче пада в пропаст в Пирин. Майка му се обажда на 112.Не пращат хеликоптер - било късно - било 19.00ч на 28. юни 2015г. Светро е до 9ч! ПОНЕТака че трябва да има и мъже, а не ....
76
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До NedoДокато бяхме под съветско робство медицински хеликоптер имаше. За други болници не знам но хирургиите в Пловдив имаха специална площадка за хеликоптер. Още стои, можеш да отидеш да провериш, докато не са я застроили и нея
75
1
 
4
 
! Отговори
Хеликоптерът преди 1 месец
Хеликоптерът нямаше да го спаси. Може би дори нямаше да излети.Преди години имаше хеликоптери, но след определен час изобщо не излитат, за да не стане тъмно докато търсят. Доколкото разбирам, случаят Каролев е такъв.Иначе е лесно да се говори АКО АКО АКО АКО АКО....
74
0
 
6
 
! Отговори
Егати преди 1 месец
Те нормални линейки и нормални лекари да осигурят, че няма. 86% от завършилите медицина в България напускат държавата.
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хиликоптер няма ама самолети от преди 30 години на хартия платихме и я видим наяве я не, но вероятно комисионни за стотици милиони вече са дадени.
72
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма такова понятие обикновени необикновени хора има си планински и всякакви други застраховки които можеш да си направиш щом си планинар скиор, алпинист и т.н. Застрахователя ти поема спасяването като пари. Ама Ганчо пари така не дава, той си мислии че всичко требе да е аванта като при соца.
71
3
 
8
 
! Отговори
Коч преди 1 месец
А обкновените хора щаха ли да бъдат?
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eми като ти не Аресва , ми оди пешЪ бе, оди пешЪ
69
0
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 1 месец
абе xyйй сплескан няма такова нещо планински хеликоптер, това авио звено може да е частно може и държавно ,то притежава хеликоптери с пълно оборудване за медицинска евакуация, летящи линейки които могат да летят и зависват в планински условия, същите хеликоптери можеш да използваш и по пътища и други екстремни ситуации в които трябва евакуация на пострадал. Единстрвено над море се ползват хеликоптерите на ВМС ,Пантер в България, сертифицирани , тъй като е държавен ангажимент към ИМО и ИКАО .