Радев: Предстоят ни тежки месеци и съпротива от силите на статуквото

Президентът представи назначеното от него служебно правителство
Обновена: 12 май 2021 09:52 | 12 май 2021 09:14, Веселина Йорданова
585

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам, има амбицията на демократичното единодействие.

В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, професионалисти, свободни предприемачи, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди, каза президентът Румен Радев при представянето на назначеното от него служебно правителство с премиер Стефан Янев.

Още по темата
Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието, подчерта Радев, според когото именно така се обединяват служебните министри.

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото", каза президентът и очерта задачите пред служебния кабинет - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата, да даде увереност, че тя може да се управлява почтено и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета, обвини Радев, според когото служебното трябва да сложи ред, да има прозрачност и ефективност в управлението. Като най-важен приоритет на всяко управление той посочи грижата за хората.

Ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост, който беше разработен в секретна обстановка от предишното правителство, каза президентът.

Румен Радев изтъкна, че в дефицит от време, трябва да бъдат отчетени предложения по този план, включително такива от Президентството - за инвестиции и иновации, опазване на българската природа, спешна помощ по въздуха, ранна профилактика и диагностика на населението, модерно обучение и др.

Според него 45-ят парламент е бил белязан с много емоции и макар и кратък, неговият живот не е бил напразен.

Той ще остане драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията, възроди се духът на парламентаризма, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания, каза държавният глава.

Той изрази надежда след изборите на 11 юли 46-ят парламент да излъчи редовно правителство.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост, каза още президентът и поздрави назначените за служебни министри, че са поели отговорност.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари