Радев: Предстоят ни тежки месеци и съпротива от силите на статуквото

Президентът представи назначеното от него служебно правителство
Обновена: 12 май 2021 09:52 | 12 май 2021 09:14, Веселина Йорданова
585

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Макар и служебен, кабинетът, който назначавам, има амбицията на демократичното единодействие.

В него влизат хора от левицата, центъра и десницата, политически неутрални, професионалисти, свободни предприемачи, изразители на общественото недоволство, личности от академичните среди, каза президентът Румен Радев при представянето на назначеното от него служебно правителство с премиер Стефан Янев.

Още по темата
Бъдещето ни като народ зависи от способността ни да се обединяваме около почтеността, закона и родолюбието, подчерта Радев, според когото именно така се обединяват служебните министри.

"Предстоят ни тежки месеци, тежко наследство и засилена съпротива от силите на статуквото", каза президентът и очерта задачите пред служебния кабинет - да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, да разкрие, доколкото е възможно за два месеца, истинската картина за състоянието на държавата, да даде увереност, че тя може да се управлява почтено и отговорно.

Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове, абдикира от отговорност и не внесе в парламента актуализация на бюджета, обвини Радев, според когото служебното трябва да сложи ред, да има прозрачност и ефективност в управлението. Като най-важен приоритет на всяко управление той посочи грижата за хората.

Ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост, който беше разработен в секретна обстановка от предишното правителство, каза президентът.

Румен Радев изтъкна, че в дефицит от време, трябва да бъдат отчетени предложения по този план, включително такива от Президентството - за инвестиции и иновации, опазване на българската природа, спешна помощ по въздуха, ранна профилактика и диагностика на населението, модерно обучение и др.

Според него 45-ят парламент е бил белязан с много емоции и макар и кратък, неговият живот не е бил напразен.

Той ще остане драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията, възроди се духът на парламентаризма, пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона, и това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания, каза държавният глава.

Той изрази надежда след изборите на 11 юли 46-ят парламент да излъчи редовно правителство.

В тази ситуация управлението на страната изисква лидерство, професионализъм и отдаденост, каза още президентът и поздрави назначените за служебни министри, че са поели отговорност.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Радев е комунист, сталинист. От твърдолинейните. Много му се иска да бъде диктатор, ама няма качества за това. Добър би бил за политик през 1955 или 1965 година, но не и сега. Изборът му беше грешка. Надявам се избирателите да я поправят наесен.
442
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ле лей вече няма трети ден новини от Баце!Новинарите умират от глад, няма за какво да пишат!Ле лей какво става на територията, започват да стават нормални ле лей!Баце ми липсва, дайте нещо, някакъв подвиг, открит завод или поне цех, как са пътищата, асфалтират ли се има ли чакъл от долу! Скучно брат скучно без Баце!
441
2
 
2
 
! Отговори
Observer преди 2 години
Радето е най- големият популист,обсебен от жажда за мъст и реваншизъм бръщолеви врели некипели...Хазната била изцедена от корумпирания и авторитарен режим,рече Решетникова ***!? Но в хазната в момента има 9 МИЛИАРДА ЛЕВА !! Раде скрий се вдън земя от срам,и на изборите 11 юли ГЕРБ ЩЕ БЪДЕ ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА !!!!!
440
1
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 2 години
Целта на ЕЛ ФИГУРАНТЕ е пълно объркване, нестабилен следващ парламент и управление на служебния кабинет мноого дълго време... Всичко е с едничката цел ОЛИГАРХИЯТА да избегне съд и конфискация, както БОЙКО и ЕС ги бяха подкарали.Русия винаги е предпочитала да действа през местната олигархия, когато иска да прокара някакви свои интереси - ФАКТ!
439
3
 
1
 
! Отговори
Ами преди 2 години
ГЕРБ КОГА ЩЕ ГИ ОКОШАРЯТПИТАМ АЗ МИШО БИРАТА
438
1
 
1
 
! Отговори
ГЕРБАВИТЕ преди 2 години
ПО ЗАТВОРИИ ДА ВРЪЩАТ ПАРИТЕ
437
3
 
1
 
! Отговори
ПРОКУРОР преди 2 години
И ПРИСЪДИ ЗА ГЕРБ
436
2
 
1
 
! Отговори
ГЕРБАВ СМЪРДЕЛ преди 2 години
КАКВО ЛИ ЩЕ ПРАВИМ ПО ЗАТВОРИТЕ
435
1
 
7
 
! Отговори
Ани преди 2 години
Ние не знаем какво сме имали докато го загубимДано да е за кратко.Дано си направим изводите навреме
434
6
 
8
 
! Отговори
ПОВЕДЕНИЕ! преди 2 години
Поведението на Фигуранта и на цялата му анти-европейска и анти-НАТО-вска коалиция е такова, че ги разкрива като хора без без логика. Тези неграмотници уж водят война срещу статуквото, уж срещу корупцията на Борисов, а всъщност главната им цел е излизане от ЕС и НАТО и присъединяване към Евразия, без да си дават сметка,че Космическа Америка много скоро ще срази феодалните диктатори и няма да остави България в лапите им. При война отменената смъртна присъда няма съдебна легитимност за Трибунала.
433
0
 
5
 
! Отговори
XCX преди 2 години
Kво статукво, кви 5 лв.Сиилие на кинтите управляват всичкооо...
432
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чистките започнаха... Очаква ни полицейщина, реваншизъм и кражби
431
3
 
9
 
! Отговори
Българан преди 2 години
До akudдКакто често става временните неща се точат бая дълго. Ако следващия парламент ще е като този, кво прайм тогава? А може би това е целта, след няколко провалени парламента, да се свика ВНС и да станем Президентска република. Всъщност няма лошо, за последните 30 години с изключение на две едномандатни недуразумения имахме свестни Президенти.
430
3
 
15
 
! Отговори
akudд преди 2 години
това правителство е временно, защо ми вменявате, че е някакво политическо чудо и радев е някакъв велик политически архитект
429
1
 
3
 
! Отговори
до 494 преди 2 години
А за клоун по ли е добре?
428
2
 
19
 
! Отговори
Лековато преди 2 години
Колко да са тежки са само два бе Радев! В казармата нали сте трупали мускули вместо мозък, така че ще издържите! Още повече да се руши е по-лесно от това да се изгражда. Дерзайте, за да отвратите и хората, които така лековато ви трупнаха в царското ложе!
427
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
диваци сме
426
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с този наш народ?!Да гласува за военен - президент и *** за министър председател?!Нямам думи!
425
7
 
27
 
! Отговори
Джузепе Галибарди преди 2 години
От всички досегашни президенти настоящият е шампион по излишно лаене , манипулиране на народа и нищоправене .
424
0
 
18
 
! Отговори
ДАНС преди 2 години
Относно нашия агент-Росен Миленов-уточняваме:Бивш агент няма........ Както и бивш партизанин, бивш терорист, бивш комунист.!! .....