Спас Иванов: Нямаме визия за собствената си киберсигурност

Ако ни атакуват като в САЩ, ще ни върнат на тетрадки и тефтери
12 май 2021 20:23, Анисия Иванова
20
Спас Иванов: Нямаме визия за собствената си киберсигурност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма никаква визия как да поддържа собствената си киберсигурност. Ако някоя престъпна кибергрупировка като DarkSide таргетира българската държава и управление, то тя ще ни докара до положение, при което всичко ще спре. Това заяви Спас Иванов, управляващ директор в Baseline Cyber Security, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Буквално ще ни върнат на тетрадки и тефтери. Ако погледнем първите две най-големи групировки по причинени щети, то виждаме, че те са безскрупулни в своите атаки - прицелват се не само във финансови институции, но и в болници, училища и други организации от обществено значение".

Още по темата

По думите на Спас Иванов никой не е защитен и непроницаема система не съществува, но вместо безцелно да се наливат пари в киберсигурност, трябва да се повишава бавно и постепенно степента на устойчивост.

Киберсигурността не е крайна цел - технологията непрекъснато се развива. Затова персоналът трябва непрекъснато да се обучава, за да не застрашава неволно с действията си инфраструктурата на компания; трябва винаги да сме в крак с мерките за киберсигурност, а не 10 години назад; и трябва да има внимателно планиране на вътрешните правила, политики и процедури, каза още гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Трябва да е ясно коя след коя мярка трябва да бъде предприета", коментира гостът, посочвайки, че повечето български компании не са способни да се върнат в оперативен режим след дадена кибератака.

"Ако им бъде нанесена такава вреда, каквато беше нанесена на Colonial, те дори няма да знаят откъде да започнат", смята Иванов.

Управляващият директор в Baseline Cyber Security допълни още, че в развитите държави, които "ни водят с векове в това отношение", разходите за киберсигурност се възприемат не само като инвестиции, но и като средство компанията да остане по-дълго на пазара.

"При нас това се разглежда като чиста форма на "хвърляне на пари на вятъра" и като някакъв задължителен разход, без да се вниква в естеството на самата инвестиция. В САЩ, особено при компаниите, листнати на Nasdaq, колкото повече те инвестират в тази посока и колкото по-добре структурират различните звена, противодействащи на киберзаплахите, толкова по-добре се търгуват техните акции".

Целия разговор може да видите във видеото.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние имаме едни вълшебници дето им викаше Бойко и ги арестува за разкриването на данните от НАП.Какво стана с тях?МЪЛЧАНИЕ!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Суверенът иска провизии, а не визии.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние имахме най-добрите компютърни специалисти, а сега са за психиатрията.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е, че няма такъв народ.
5
0
 
1
 
! Отговори
Не само преди 1 месец
Ние нямаме виждане за визия, камо ли визия за поглед.
4
0
 
3
 
! Отговори
Колинс преди 1 месец
Ние нямаме визия абсолютно за нищо. И въобще, България е най-демократичната държава в света, защото не се намесва даже във вътрешните си работи.И освен всичко останало, в България никой не носи отговорност за нищо, сособено чиновниците.Не знам дали има такъв народ, но точно няма такава държава...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе, визия. То барем да имахме специалисти, ама образование нанайци
2
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 месец
Нямаме военна доктрина ,сега визия за киберсигурност.А иначе генерали бол.Полковници също.А в колко университета се преподава нац.сигурност и киберсигурност ? И какво от това ? То какво ли имаме ?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
диваци сме