Бивш шеф на ЦСБОП: Силно подценяваме социалните конфликти

Д-р Тихомир Стойчев зове да се обръща внимание на ранните предупреждения
13 май 2021 14:07, Красимир Ангелов
29

Мъж застреля с 4 куршума жена в мотриса на столичното метро и се самоуби. Няма преки свидетели на стрелбата, съобщиха разследващите. Изстрелите са произведени със законно притежаван пистолет "Макаров".

"В последните години силно подценяваме социалните конфликти, които си имат своите опашки и те трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Междуличностните отношения в един момент изкристализират в обществено опасни деяния", коментира бившият шеф на ЦСБОП д-р Тихомир Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
В студиото на "България сутрин" той посочи, че обикновено конфликтите възникват заради ресурси и информация.

"Тези неща се долавят - въпросът е доколко сме чувствителни към ранните предупреждения за наличие на конфликти. Не знаем тези хора семейство ли са, имотен спор ли имат...", каза още преподавателят по "Национална и международна сигурност" в НБУ.

Д-р Стойчев направи препратка към случая в Казан, при който младо момче откри стрелба в училище и уби 9 души. По думите му, въпреки че е имал признаци на отклонения в поведението си, някой си е позволил да му даде оръжие.

"Всяко подновяване на разрешителното за оръжие е съпроводено от изисквания - проверява се съдебното минало на кандидата, проверява се дали е психично болен. Въпросът е колко са компетентни лабораториите и кабинетите, в които това се случва", изтъкна Тихомир Стойчев.

И подчерта, че има силен формализъм при служителите на КОС. Сякаш заради политическия конфликт се въздържат да подновяват разрешителните на бивши служители на Министерството на отбраната и на МВР. Това ще генерира друг социален конфликт, смята бившият шеф на ЦСБОП.

"Някой обръщал ли е внимание на проблемите и конфликтите на този човек, който е носил оръжие, за да се стигне до степен на тяхната неразрешимост", попита още д-р Стойчев и продължи: "Това престъпление ще бъде отчетено като разкрито. Всичко е ясно. Но оттук нататък трябва диалог и търсене на решения", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Грабят всички, които имат оръжие по време НС всички епохи без изключение. Хитрите винаги се д,о,к,о,п,в,а,т за да ограбват тези без оръжие
9
1
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Не да се изземе оръжието, а всички да имаме оръжия!! Жената от последното убийство е разпръсне роб.
8
2
 
7
 
! Отговори
Не ме спами преди 2 години
Допълнително конфликтите ги нагнетяват от спец прокуратурата и спец съда като информират с цел да се измъкнат пари.
7
1
 
6
 
! Отговори
кико преди 2 години
До АнонименСмяна на имената само. Иначе е една и съща структура.
6
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКой го казва. Едните не от ГЕРБ остават без оръжие а другите от ГЕРБ се въоръжават.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че когато живота е с лошо качество пада и морала всеки гледа да, взема от някой никой не дава лъжат се приятели уж лицемерие навсякъде излизаш от къщи и само си мислиш от кой да се пазиш от врагове или приятели както казваше една моя позната аз се пазя повече от приятелите защото не знам какво ми мислят за враговете е ясно
4
3
 
10
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
ГДОБОП преди се казваше ЦСБОП
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички екс старшинки, ***, военни, милиционери оръжието трябва да бъде взето.Това са хора системно злоупотребяващи с алкохол и потенциално обществено опасни
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В провинцията МВР на ГЕРБ конфискуват законно оръжие без да плащат нищо и си измислят някаква причниа ако някой не е от ГЕРБ или не им хареса. И хората няма с какво да се бранят от ромите.
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЦСБОП пък какво е? Айде ГДБОП го знаем... И въобще колко такива организации, комисийки, комитети и т.н. водят безсислено съществуване в държавата?!