Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни

Пулмологът отправи апел към хората да внимават
Обновена: 13 май 2021 11:14 | 13 май 2021 10:35, Ния Христова
102
Д-р Симидчиев: Заразените с COVID-19 са достатъчно много, за да сме спокойни
Снимка: БГНЕС
Случаите на заразени с COVID-19 на дневна база са достатъчно много, за да сме спокойни. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.
 
Той оприличи пандемията на пожар и броят на заразените на дневна база показвал колко интензивно гори този пожар. Според него в момента нивата са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик.
 
Пулмологът отправи апел към хората да бъдат внимателни, тъй като това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал е притеснително, въпреки че те са много далече.
 
"Основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.
Още по темата
 
Той посочи, че в момента в Англия нивото на заразяване предимно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.
 
"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Страната ни е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.
 
Той изтъкна, че процентът на имунизираните у нас продължава да е нисък. Според д-р Симидчиев, макар вече да има поставени 1 млн. дози, това не е достатъчно, тъй като е общо взето е 1/6 от България. 
 
"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.
 
Според пулмолога в рамките на тази нова реалност трябва да се опитаме да възстановим икономиката и туризма, но това било възможно само ако се се опираме на науката. Той посъветва още страната ни да следи кои политики и мерки в битката срещу COVID-19 са ефективни и даде за пример държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай. По думите му от това какво ще направи вирусът, зависи дали ще има ново затваряне или затягане на мерките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 21И на теб! И ако се боднеш, заобикаляй ме. Не съм длъжен да ти нося кръста.
20
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лешаправ ти път!
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В моя град ако някоя жена е на токчета трябва да внимава много понеже то ковида може да го мине ама падането и няма да се размине понеже плочките са залепени на криво
18
16
 
10
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ям, пия и се веселя върху трупа на кизомба фикуса ви. Никога не нося маска, няма да се инжектирам. Ще правя каквото ми е кеф! Ясно!??
17
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Оправете си заглавието
16
1
 
4
 
! Отговори
леле преди 2 години
До да знаешБлагодрая за корекцията. Харесва ми.
15
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината не пази от повторно заразяване, защо тогава се говори за нея. И ваксинираните като пътуват трябва да са с ПСР иначе всичко е безсмислено.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последно да сме спокойни или да Не сме спокойниЗащото има разминаване в заглавието и първия ред на статията
13
0
 
7
 
! Отговори
да знаеш преди 2 години
До леле"акъл море, глава - ШАМАНДУРА''
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1. , за да сме спокойни (в заглавието)2. ,за да не сме спокойниУточнете се, кое от двете?
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупусти, скрий се бе. Лично СЛАВИ каза че няма такъв вирус и това е едно НИЩО!
10
4
 
21
 
! Отговори
леле преди 2 години
доживях да видя експерт да посочи Австралия и Нова Зеландия като пример за справяне с пандемията. Досега мълчаха, защото на някого не му отърваше, даже един се изцепи, защото тези държави били островни (Англия не ле ли? Видяхме какво стана там). Ако бяха взети мерки за недопускане в страната на хора от трети страни и задължителна карантина на специални места, нямаше да сме в това положение. Ама хората са казали: "акъл море, глава - гърне" и "след дъжд качулка".
9
5
 
13
 
! Отговори
така е РЕАЛНО преди 2 години
До Анонимен 5Тука някакви необразовани и неграмотни люде плюят по всеки български лекар.........който бълва щуротии!
8
4
 
26
 
! Отговори
Чико от Порто Рико преди 2 години
Симидчиев е типичен нагаждач кариерист. Миналата пролет, когато НОЩ бе изпаднал във фашизоидност, този доктор направи опит да се намести в нишата на критиците и отрицателите, но накрая намери място при консервативните изолационисти, съчетано с пост, шеф на здравната комисия, ама за пет минути. Любопитен съм са следващите му ходове.
7
4
 
23
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
"По думите му от това какво ще направи вирусът, зависи дали ще има ново затваряне или затягане на мерките." Тоя изкърти, вируса решавал, какво ще прави, ми тогава за какво са тия ваксини, мерки, карантини, тестове, болници, всичко да се открива, така и така сам си решавал!
6
14
 
23
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Симид ,спири пиенето. Спрете се със това затваряне като комуническите държави, и небивалиците за Индия и Непал. Преди това беше Иран после и Бразилия и какво стана, а да нищо. Знаем,че си се продал на тези ,които искат излизане със смс-и и подобни ограничителни мерки. Няма ти мине номера. Да много е опасно няма що.
5
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука някакви необразовани и неграмотни люде плюят по всеки български лекар.
4
4
 
25
 
! Отговори
Д-р Белобрашнев преди 2 години
Браво Симиде, не си се изхождал скоро по темата!
3
13
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тая скорост на ваксиниране. Ваксините не решават нищо, а само нажежават обстановката. Оставете ни на мира вече.
2
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айсиктир бе. заразени сте в мозъците безглави