Математикът на НОЩ: Третата вълна на COVID-19 си заминава

Не можело да има оправдания за забавяне на ваксинацията
70
Математикът на НОЩ: Третата вълна на COVID-19 си заминава
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава, съобщи във Facebook математикът проф. Николай Витанов. Той публикува пост във връзка с назначаването на служебно правителство и какво наследство им оставя Националният оперативен щаб.

Още по темата
Ето какво написа той:

"Кратки бележки за оперативната обстановка за България по отношение на COVID-19
Днес ще пиша малко повече. Имаме ново правителство. Какво наследство им оставя Националния оперативен щаб.

1. Третата вълна на пандемията е овладяна и си заминава. Базовото репродуктивно число днес има рекордно ниска стойност - 0.595. Тенденцията към свиване на заразата е много силна, Очаква се падане на броя на активните случаи под 35 000, посока на движение - надолу към 30 000.

2. Говори се, че спадът бил заради сезонния ефект при грипчето. Това не е грипче. Доказателство, което така бие по главите, че ги чупи - познайте от три пъти името на една южна страна с високи температури, където "грипчето" покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали. Подсказка - населението е над 1 милиард души.

3. Каква е разликата между наличие на координация и липса на координация в стил - "ами то вече мина". Сравнете ситуацията в тази южна страна със ситуацията в другата страна с над 1 милиард население по на север. Това е разликата.

4. Щитът нараства. Ядрото на щита днес е 20.6%, повишение спряма вчера - 0.5%. Обхватът на щита днес е 38.3%, повишение спряма вчера - 0.5 %. При това темпо - достигане на 70% - след 63 дни. При това темпо. Не може да има оправдания за забавяне - ваксини вече - с лопата да ги ринеш. Докато по бедните страни хората се молят за ваксина, тук човек може да си избира.

5. Тенденцията при починалите вече я писах няколко пъти - спад, спадане под 50 на ден

6. Трендът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен. Индийският щам обаче е на нашите граници. Трябва много да се внимава. Индикаторите за смяна на тренда имат рекордно ниски стойности. Индийският щам не е допуснат в България. Засега.

7. Продължават да валят нападки към хората от щаба. Писал съм и съм казвал - ако аз бях фактор в тая държава, тези хора нямаше да могат да ходят под тежестта на ордените и медалите, които щях да им връча. Защото се справиха.

8. Писал съм многократно - очаквах, че спрямо мен ще има злоба и завист. Затова не изпълних разпореждането на министър-председателя да се явявам веднъж седмично на брифингите на щаба с информация. Когато предсказвах появата на всяка следваща вълна и кога ще е нейният пик, бях обявяван за национален предател, който само плаши хората и трябва да бъде арестуван, съден (може и да не бъде съден), но задължително трябва да бъде хвърлен в затвора. Спомнете си, какво говорих през септември миналата година за ноември - септември беше времето, когато никой не си и помисляше, какво може да се случи през ноември.

9. Днес съм национален предател, защото съм изоставял народа в труден момент и съм бил вдигнал високо летвата. Аз изпълних задачата, с която БАН ме изпрати да подпомагам щаба и правителството. Много е лесно да си седиш на дивана, да рупаш чипс и да плюеш по Витанов. Хайде сега, пробвайте да скочите над летвата. И така всеки ден, цели 14 месеца. Като го направите, елате, лично ще ви потупам по рамото за добре свършена работа.

10. Буров е прав - част от българския народ е изключително неблагодарна. Седиш 14 месеца в окопа и ги пазиш от страховит враг, който може да им вземе живота. Те ти се подиграват и ти стрелят в гърба. Когато тръгнеш да излизаш от окопа, ти реват насреща, че си национален предател, щото си ги изоставял. Е, стига вече. Врагът е отблъснат. При това не сте ми дали и 1 стотинка нито за усилията ми, нито сте подпомогнали и с 1 стотинка разработването на методологията, с която подпомагаш опазването ви. Станете от диваните и скачайте над летвата. Така ще видите, каква е разликата между ежедневна оперативна работа и ежедневно плюене от злоба и завист по хора, които си вършат работа. Резултатите са ви описани по-горе. Очаквам да свалите базовото репродуктивно число на 0.1 и после на 0. Точността на прогнозите ми на моменти достигаше десетохилядни от процента. Това е летвата. Скачайте, вадете прогнози с точност стохилядни от процента. Всеки ще ви каже, че сте балък, че го правите без пари. Е, аз съм балък и нищо не разбирам от математика, нали така. Мястото е свободно, действайте.

11. Този канал за информация остава", пише математикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
А четвъртата вълна къде я изпратихте,м?Мамини сладки....
57
1
 
10
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
НОЩ ще го запомня с Корупцията на Борисов за Астра Зенека - избиха хора с тази ваксина заради една жена от ГЕРБ - тя е представител на Турска Фирма за Ваксини .
56
2
 
2
 
! Отговори
анкета преди 2 години
След всичко написано по-горе от този човечец,взел се кой знае защо много сериозно,че е бил някакъв фактор в ковид истерията,може да заключим само едно:1.Има вроден *** и пълна духовна тъпота (+)2.Няма вроден *** и пълна духовна тъпота (-)
55
1
 
14
 
! Отговори
?!?!? преди 2 години
Математиците се занимават с математика! Не със слугинаж на власта! Не със гнусни спекулации с цел изкарване на някой лев! Благодаря!
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Витанов каза, че мястото е свободно. Надявам се да остане такова и повече да не се заема, дори и от математици. Професоре, Вие сте умен човек, но за мен сте кариерист, знаете как се лови риба в мътна вода. Масовата обществена динамика, епидемията е такава, е непредвидима и не се подава на формализация. Професоре, никакво намерение нямам да Ви благодаря за живота си, не съм Ви молил да ме спасявате. Стокхолмски синдром към робовладелци като Вас няма да изграждам в себе си.
53
2
 
15
 
! Отговори
Математик на какво ? преди 2 години
Каква е тази екзотична длъжност и кои са НОЩ?Баце вече ги разформирова веднъж. Сега като ги разформирова и новият здравен министър, ще им е тамън за втори път.
52
2
 
22
 
! Отговори
Мария преди 2 години
Интересен изказ от човек с титла "професор". Крайните и категорични мнения, както и арогантната самоувереност не подхождат на хората, които принадлежат към научния свят. Поне не би трябвало.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът, както е видно скромно и тихо, без шум и жупели работи на нивичката си.
50
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математика на НОЩ може да се гръмне... А и нощ е разпусната и силно се надявам съд за тези хора които побъркаха хората с техните черни и мрачни прогнози които не се сбъднаха....
49
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът е тотално изтрещял и даже не разбра казаното от математика.
48
3
 
17
 
! Отговори
ниддиа преди 2 години
В Бг има действително намаление, но няма никакви мерки, което означава, че нещо не е наред. Или числата не са били толкова високи преди, или много голям процент го е прекарал, или не е толкова фатално това заболяване. Едно от тези 3 неща е вярно. Първа доза на ваксина не може да доведе до такъв спад, ако се вярва на числата в портала им както и да се вярва, че ваксината препазва.
47
3
 
1
 
! Отговори
Математик Витанов преди 2 години
12. Някой да пусне водата след мен.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Математик можеш ли да сметнеш, колко хора през тази година биха починали, ако не се бе разразила цялата тази ситоация имам предвид без КОВИД или каквото и да е.
45
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Ей, и ла п ни ли цензурирате вече бе? Ставате смешни...
44
0
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Голям залък *** - голяма дума не казвай!
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле този какъв нарцисист е. А, бе анколо голям мерак имаш за слава, кой каде и какво рупа какво значение има явно е че нарцисизма ти и желанието да се появява по медийте ти замъглява математическият ти ум и не можеш да разбереш друго че с негативните си имформацийте побъркваше хора който бяха и са на ръбът ако щеш и на физическото си оцеляване, но пък и кой си ти вирусолог лекар биолог че да правиш мат. изчисления как и какво точно ще се случи.Опитай се да сметнеш числата от тотото щом си то.
42
4
 
9
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 2 години
едва ли ще чете тук, ама да си кажа: другарю, ти си една надувка пълна с въздух, преди 3 седмици плямпаше плямпаше друго...
41
3
 
11
 
! Отговори
www преди 2 години
А пък колко на сериозно се е взел, направо нямам думи. Един го мразел, друг незнам какво. Как е възможно да си мисли, че хората се интересуват от него. Когато му чета излиянията се чудя що за егоцентрик може да пише такива простотии. За съжаление няма как да му видите прогнозите, които даваше. Имаше огромни разминавания. Освен ако пред хората е давал едни прогнози а пред щаба други.
40
6
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Тоз математик да се навре в мишата дупка, откъдето е изпълзял. Да се пробва в някоя софтуерна фирма, там може и да му минат лакардиите.
39
4
 
4
 
! Отговори
www преди 2 години
До Няма нужда от БуровВинаги съм следил изказванията на този човек. НИКОГА не е давал точни прогнози. Сега говори за имунитет след 63 дена. В момента се имунизират средно на ден под 10 000 човека с първа доза. За 63 дена това означава 630 000, заедно с тези вече получили поне една доза стават 1.3 млн.Заедно с преболедувалите ще стигнем 2 млн. Вари го, печи го, това е под 30%. Да не говорим за другите му прогнози...