"Подкрепа": Надбавките от 50 лева над пенсиите да останат

Да се пипа с по-малко политически ентусиазъм в пенсионната система
13 май 2021 11:23, Анисия Иванова
59
"Подкрепа": Надбавките от 50 лева над пенсиите да останат
Снимка: БГНЕС

При приемането на властта новият министър-председател на България Стефан Янев даде заявка за съдържателно управление и обеща приемственост. На базата на тази приемственост - би трябвало да бъдат удължени мерките, с които държавата подпомага бизнеса и хората заради пандемията. Мнението е на президента на Конфедерацията на труда "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той каза, че вече е разговарял с новия социален министър Гълъб Донев и ще настоява надбавките от 50 лева, които хората получават над пенсиите, да останат, но да бъдат преструктурирани. Не е сигурно, че преизчислението на пенсиите непременно ще ги вдигне. Когато политиката започне да се бърка в пенсиите, нещата стават лоши. Трябва да се пипа с по-малко политически ентусиазъм в пенсионната система

"Новият социален министър трябва да успокои хората, смята Манолов. Социалната сфера трябва да бъде основен приоритет, каза още той, цитиран от БГНЕС..

"Със сигурност трябва да продължат мерките, които пречат на развитието на безработицата - 60/40, макар че ние с работодателските организации от доста време предлагахме тя да бъде преструктурирана и то чрез промени през законите", заяви президентът на Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Манолов поясни, че тези промени през законите са да бъде заложена в закона възможността да се предприемат мерки "не по някакъв специален ред, а законът да дава възможността да бъдат предприемани мерки и не да се предприемат извънредни такива". Сега очевидно няма как това да стане, тъй като няма кой да променя закона, каза той.

По думите на Манолов, когато се появи някоя криза, тя не се бори с ограничаване на разходите, а тъкмо обратното - с отпускане на разходи.

"Ограничаване на разходи, което рефлектира върху безработица, този път го нямаше. Ако бяхме остравили всички предприятия на това: "Оправяйте се кой, както може", това щеше да е доста по-различно", каза Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама, то има ли синдикати?! Някой да е виждал парализираща стачка като в Гърция за тези 30 г., която да направи минималната пенсия като там ? Ха, сега ми кажете, че не може, защото икономиката била слаба, работата ни била такава...Че кой не знае вече как се "пребиват" от работа гърците?! При тях може, тук не. Сигурно, защото държавата им фалира:))) Да е чул някой, грък да дойде да слугува на българин и да гледа болната му майка?!Кой говори за синдикати?!Виж, фирма-има!
36
0
 
6
 
! Отговори
астора преди 2 години
Днеска изгрея сльнцето без гражданина бойко борисов да е на власт
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за черните чували се радвай че не се стигна до там ,защото на там бяха трьгнали нещата, а за затвор са тези които наистина опьваха черни чували и черни знамена пред кьщата на Борисов.вместо това един от тях Радев направи Минеков министьр на Културата разнасящ Ковчезите.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АНАНИЕВ КАЗА , ЧЕ ПАРИ ПО 50 ЛЕВА ИМА ОСИГУРЕНИ, ТАКА ЧЕ ТЕЗИ НЯМАШЕ НАЧИН КАК ДА ГИ СПРАТ И ДА НЕ ГИ ДАДАТ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ. И ДА НЕ СЕ ОПРАВДАВАТ ЧЕ ПАРИ НЯМА, И ДА ПРОДЬЛЖАТ ДА ИЗПЛАЩАТ ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ ДАВАШЕ НА ХОРАТА.
33
1
 
7
 
! Отговори
астора преди 2 години
Добре че ГЕН.Стефан Янев И МИНИСТЬР Гьльб Донев имат акьл 50лв остават за всички. И прав е МИНИСТЬР Василев че трябва икономиката да работи за да има пари. А НОЩ РЗИ И ВСИЧКИ СЛУГИ НА ХУНТАТА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЬДАТ ОСВОБОДЕНИ.И СЬДЕНИ ЗА ПЛАШЕНЕ НА НАРОДА -ОСОБЕННО ТОЯ ЗА ЧУВАЛИТЕ С ТРУПОВЕ
32
3
 
5
 
! Отговори
От Германия преди 2 години
Да ви открехна че пенсионерите в Германия също мизерстват. Средната пенсия за жени е 600 евро а за мъже 1,100 евро. Може да ви се вижда много за цените в България но за цените в Германия е мизерна. В Хамбург наемите са 14 евро на м2 тоест 700 евро за 50 м2 . 45% от немците живеят под наем. Да не говорим че има данък върху пенсията и от пенсията се плаща за здравно осигуряване.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смеят ли да махнат сега 50те лева я? Ще останат до изборите.Баце им го нахлузи на изпроводяк.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП искаха да ни преизчисляват пенсиите а не да ги увеличават. Преизчисляване може да значи както увеличение така и намаление. Най вероятно на едни ще се увеличат а на други ще се намалят при преизчисляването.
29
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 2 години
До Анонимен 17 ДА ВЯРНО Е АЗ СИ ПРЕИЗЧИСЛИХ ПЕНСИЯТА С НОВАТА БАЗА И ИЗЛЕЗЕ С 15 ЛВ НАДОЛУ. МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ НА ХОРАТА КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ ДОСТА ПО РАНО С МНОГО НИСКА БАЗА ЗА РАЗЛИКА ОТ СЕГАШНАТА ОТ 2018 Г.
28
1
 
8
 
! Отговори
астора преди 2 години
Ало синдикатите ама и вие ли сьществувате. Не ви бях чувал от години-вие оправихте работниците - сега е ред на пенсионерите. Тия 50лв ИЛИ на всички или на никой. Вместо да искате да се криминализира неплащането на осигуровки на реалните пари-за да нема 42г стаж- 366лв пенсия. Кьде бяхте като промениха КСО- премахването на трите години преди 1999г и редукцията на осигурителните вноски 2009-1015 от ДОО. Защо позволихте да БЬРКАТ УПФ и ДОО.То затова е тая редукция на ДОО.
27
5
 
5
 
! Отговори
11 преди 2 години
Манолов , колко ти е заплатата?С двоен стомах ли си ?Моята пенсия е за четвърт стомах!Има ли у нас изобщо синдикати ?Подкрепа е срещу преизчисляване на пенсиите!Долу Подкрепа !
26
1
 
3
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Не се тревожи за мен,пенсията ми никой не може да вземе,мисли му ти.
25
14
 
9
 
! Отговори
И АЗ ЗА ГЕРБ! преди 2 години
И АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ, ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ КОМУНИСТИТЕ ДА МЕ ПРИСЪЕДИНЯТ КЪМ ЕВРАЗИЯ. АЗ СЪМ ХРИСТИЯНИН ОТ ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА, КОЯТО Е ЧАСТ ОТ СВОБОДНИЯ СВЯТ, А КОЙТО ИСКА ЕВРАЗИЯ, ДА ЗАМИНАВА ЗА СИБИР...
24
2
 
4
 
! Отговори
отговор преди 2 години
до коментар 20 : успокой се , сега има много загрижени за народа а не само импексова . ето ти ги чалгаро , бабикянци , мая общата и най вече фигуранто . те ше ти дават заслужената ( според теб ) пенсия .
23
1
 
1
 
! Отговори
До коментар 22 преди 2 години
Бил съм на общинска работа, целия трудов стаж е там.не се заяждай с мен,че каквото пророкувам се случва.не съм от тези дето цял живот са били ***.ай сбогом.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До коментар 19търси си ги от бсп, дето гепиха сребърния фонд още през 90те! защото не вярвам да си взимал огромна пенсия и герб да ти са я намалили!
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До коментар 19 - "заняш ли че аз с 42 години стаж,вземам 366 ,00 лева пенсия"Че какво си "работил" 42 години, май си крил осигуровки! За 42 години стаж се взема поне 3 пъти твоята пенсия!
20
10
 
8
 
! Отговори
ний пенсионерите преди 2 години
Ще гласуваме за ГЕРБ, защото те, единствени направиха хаир на нас!
19
9
 
4
 
! Отговори
До коментар 19 преди 2 години
Абе таран коли,не ми защитавай Боко,ти заняш ли че аз с 42 години стаж,вземам 366 ,00 лева пенсия,тия пари подаяние на Боко не ме топлят.искам си реалната пенсия.защото се водя социално слаб.
18
2
 
12
 
! Отговори
кажете ми преди 2 години
когато Борисов приложи тези помощи всички наскачаха с обвинение че си купувал гласове . сега предлагат помощите да останат = вижте колко сме загрижени за бизнеса и пенсионерите . лицемери ли са или купуват гласове ?