60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбирам, защо трябва да ни наричате *** само защото виждаме истинските ви лица?Вие сте изоставили близките си! Майките ви живеят сами в селските си къщи и заключват с 5 резета да не ги оберат през нощта! Децата ви са като животинки, които няма кой да ги погали. Ние помагаме на старците ви в ежедневието, ние и нашите деца са приятелите на вашите, замествайки ви със съвет и добро! А вие ни плюете! Съжалявам ви, не ви завиждам! Толкова сте заблудени...
89
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 82 Плащаме данъци и такси , и в България.Ти ли ни плащаш къщите ,апартаментите и парчетата земя? Престанете да изкривявате нещата по болшевишки.
88
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по-проклето нещо от предател.. Предателите наричат себе си политкоректно емигранти..----------------------------------------------Няма по-проклето и по-жалко нещо от герберски или комунистически т.рол, който за стотинки е готов да лиже всякакви части на господарите си, които са истинските национални предатели, заради които нашата толкова хубава родина е в такова тежко състояние! Но откъде един т.рол ще мисли за такива неща, той е злобно и завистливо човече,което и майка си ще продаде
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 91Никой от нас не го е яд на нашите сънародници! И това че някой е отишъл в чужбина не го прави по-умен. Да, със сигурност гледачката на старци в Австрия дето я гръмнаха в метрото е взимала по-голява заплата от учителка по български и литература, но хайде да не разсъждава на темата коя от двете е по-умна! Ако се дразня на нещо е че някои хора си мислят, че като имат пари с бране на ягоди са по-умни от тия дето се грижат за децата си и старците си тук. Моралът не се измерва с пари!
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, знаете ли, колко тона консерви и колко литри ракия се изпращат годишно на емигрантите?
85
6
 
16
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Неудачници са мизерниците в чужбина. Преди години ходих на гости на един приятел в Лондон.Живееше в една малка стая заедно с още един мъж.Ползваха обща баня,тоалетна и кухня с още 10 човека.Никъде не излизаха по заведенията, а в магазина купуваха само стоки на промоция. Това ли ви е удачата в живота?
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През х-я ми е че са влезли по малкокървави пари на хора принудени да слогуват по чожбина.
83
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не говоря за тези дето само се трудят в чужбина.Те са си само българи отишли на работа и могат да гласуват,няма проблем.Обаче тези които имат чужд паспорт и се водят граждани и на друга държава не трябва да имат право да гласуват,докато не се откажат от чуждото гражданство.
82
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе видяхме колко ви е мозъка онзи ден с оная зрелищна стрелба в метрото! Гастербайтер стреля по гастербайтерка и после се гърми! Драми та чудо! Май само помията можете да вземете от чужбина!
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 85Ние в БГ също наричаме така тези които оприличаваме на литературния герой на Алеко, недей да се пениш толкова :))
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да спрете да се псувате, защото сте еднакви! Без значение от коя страна на границата сте! Проблемът на гастербайтерите е че си мислят, че се грижат за нас, а това е долна лъжа! Изоставили сте децата си да ги гледат баби и дядовци, а те не могат. Децата ви са като сирачета. Старците ви живеят сами и умират от страх като им пратите пари да не ги бият ***! Ние се грижим за вашите старци, ние съжаляваме осиротелите ви деца, така че не ми говорете какво пращате!
79
2
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 преди 2 години
изкара ли парички за бучка евтено сирене от коментара които даде
78
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До българите в чужбина: Хора, не обръщайте внимание на разни неудачници, дето вместо да се хванат на нормална работа, спамят и тролят за жълти стотинки из сайтовете. Много ги е яд, че нашите сънародници зад граница са като цяло по-умни и способни от тях и гласуваха масово против господарите им на последните избори. Сега просто са им пуснали опорки да ви плюят колкото могат, изобщо не им обръщайте внимание, жалки хора са това
77
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи доста малка е сумичката 23,88 млрд. долара за 14 години, т.е. почти нищо. При това има и обратния поток - от България към чужбина
76
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом искаш да гласуваш в България се отказваш от чуждото гражданствво и заповядай да гласуваш.Така трябва да бъде.Няма уседнал,стоял тук,ходил там!Само Българите трябва да гласуват!Тия с чуждите паспорти си гласувайте там!
75
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако предателите работеха в България БВП щеше да бъде двойно по-голям и пенсиите двойно по големи.. Проклети бъдете предатели вие и майките дето възпитаха предатели..-------------------------------------------------------------------Ц.ървул нещастен, 100 еднотипни коментара си наблъскал, малко срам нямаш ли да плюеш така нашите сънародници зад граница, дето са отишли там не от хубаво,а заради господарите ти? Или викаш вие герберските т.ролове срам не знаете, само да ви плашат стотинките на пост
74
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета коментарите на българите от чужбина, които наричат българина *** и се чудя, ако всички българи са ***, това би означавало че вие също сте такива, т.е. обиждате сами себе си. Ако ли не, то вие не се смятате за българи, но имайки български паспорт имате претенции да гласувате! Та кое е вярното твърдение, мразите себе си че сте българи или сте лъже българи?
73
2
 
3
 
! Отговори
ДонПери 500евро шише преди 2 години
Банкнотите от 500 евро се използват от мафиоти и престъпници.Не знам какво общо има снимката с трудолюбивите, честни съграждани, живеещи в чужбина.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да имаш равни права с нас другите дето нямаме чуждо гражданство трябва да си като нас!Точка!Хахахаха ... пич, ако стана като теб се хвърлям от моста.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Евро ДикофКой се е завърнал бе умник, идват си за малко и бегат :)) Аз нали съм тук, какво се оплакваш :))