60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До до 31 - аз също слушах не един икономист, които обясняваха, че парите на имигрантите не са толкова съществени за страната, защото отлежавали по банките - всеки знае колко е стиснат българинът и как чака по-добри времена, освен това изкривяват пазара на труда и много здрави и прави не работят. Да не говорим пък, че тези отвън не внасят данъци тук, а поне до 18 г. са ползували държавни институции и готови отгледани работят за други държави. Дори Бойко беше казал, че ЕС трябва да компенсира това
29
6
 
5
 
! Отговори
Дърт емигрант преди 2 години
Тази статистика е абсолютно невярна, парите са в пъти повече, защото се засичат банковите трансфери само. Спокойно може да ги умножите по 4, за да получите почти реалната сума, тоест около 4 милиарда. През всичките ми 20 години във Великобритания, само два пъти съм превеждал по банков път, за две имотни покупки, всичко останало се носи в кеш или в дебитната карта...
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали заради ГЕРБ или не, но последните 5 години средната заплата в София се е повишила от 1300 на 2050 лв. Много от тези, дето бършат г...ъ..зове си дойдоха. Имам такива познати.
27
1
 
1
 
! Отговори
Не сьм преди 2 години
Нито твоятя страна нито твоето тялоНито нищо кво си вьобразяваш незнам
26
5
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
е, нищо де !!!Нали боко ни построи пътища, заводи, заплатите растат неудържимо, от герП смятат, че не ни трябват емигрантски пари , тук сме по-богати !!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 34Навремето *** карал авери да ми донесат касов бон от получената заплата, щото се изхвърляха като че*ия на пясък, некои го правеха, държаха бончетата в ръка, естествено сумата беше смешна, други изобщо не искаха, явно ги е било срам :))
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласоподавателите на Слави са се пробрали - общаци по строежите, ягодоберачи и тн
23
4
 
11
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Мисля, че предатели е силна дума и едва ли я заслужават. Но действително са изключително елементарни тези, дето плюят родината си и дето едничката им радост като че ли е само това и колкото тук е зле, толкова за тях е по-добре. Това е елементарно и плоско мислене и се надявам, че болшинството не мислят така. Парите им не ни хранят. Дори НАП е събрал повече приходи.
22
2
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Глупости-парите на емигрантите отиват за депозити в банките или се купуват жилища с тях.Ползата за икономиката е минимална. Нито бизнес създават,нито пък се завъртат в потреблението.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставили са децата и родителите си на наш гръб. Ние им плащаме пенсии, социални, образование, медицинско обслужване. Купуват мотори и коли на отрочетата, и по цяла нощ не може да се спи от пилене на гуми. Молиш се да не те срещнат, че там ще си останеш. 16-17 годишни без никакво възпитание, агресивни, примитивни. Накрая идват и изсипват куп пари на имотния пазар и правят жилищата за нас труднодостъпни. А при покупката им декларирират данъчната оценка и не плащат реално дължимите данъци и такси!
20
0
 
2
 
! Отговори
Чудя преди 2 години
Се по цял ден как да давя вьлци
19
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Както аз уважавам вашето излизане навън, така и вие ще уважавате моето оставане тук и нямате никакво право да ме наричате ***. Това единствено ви показва нивото. А на тези, дето ни били хранели трябва веднъж завинаги да им стане ясно, че сега не сме умрели, и че те хранят близките си. И сега, когато не пращат пари, техните родители пак си получават макар и мизерните пенсии, пак има кой да им зареди магазините, и пр. Бъдете малко по-възпитани и си гледайте собствения живот, не нашия.
18
2
 
11
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Ресторантите бяха затворени и нямаше чинии за миене....
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам българин да е избягал от хубав живот тук на запад.Все от нужда са там,защото тук не могат да се реализират.В България да правиш частен бизнес е мазохизъм.Повечето гледат държавна работа нещо с връзки да се уредят и само да присъстват,нищо не работят дефакто.Администрацията все още мисли,че бизнес е равно на престъпност.Затова бягат хората,а и чуждите инвеститори от страната ни.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най големия инврститор са гастарбайтерите. И това са свежи реални пари, които веднага се завъртат в икономиката на България и създават принадена стойност. Голяма разлика от чужд инвеститор, който изнася почти цялата печалба навън като големите търговски вериги у нас. От тях няма полза, а вреда.Че миячите на чинии както пише тук един необразован, са най големия реален инвеститор за БГ.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ще ме назначите ли в Днес ? :)) Само че съм много сложен характер, може да се обидите ако не ви обръщам внимание :)) Ще ми давате ли 5 к заплата, нема да има интриги в стил - къв е тоя :))) Може и за чистачка да ме вземете, нали "хигиенистките" взимали минимум 5 бона в БГ :))
14
9
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Ами Бойко и ГЕРБ изгониха българите ,сега няма кой да работи на експлотарите..
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
според мен хората са се усторили на запад, като не останат роднини в българия ще спрат да пращат въобще .. хубавото че живеем в свободен свят и хората могат да търсят щастието си на всякъде ... е ние като сме в българия , 1000 лв заплата - сметки ли да плащаш, деца ли да гледаш ..
12
2
 
26
 
! Отговори
Sperko преди 2 години
Наркоманите са си инжектирали дрогата рано сутрин. Какви предатели, какво чудо. Само болен мозък може да вади някакви такива заключения.
11
12
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Никакви пари за престъпната група мошеници ГЕРБ !!!!!!