Църквата почита Баташките мъченици

Намират смъртта си след двуседмична битка с турска армия
109
Църквата почита Баташките мъченици
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българската православна църква почита днес паметта на светите Баташки мъченици, страдалци от Априлската епопея.

По време на Априлското въстание през 1876 г. загива почти цялото население на Батак - пет хиляди души от шестхилядното населениe. Мъчениците намират смъртта си след двуседмична битка с многохилядна турска армия.

Градът е изгорен до основи, а две хиляди души, събрани в църквата “Св. Неделя”, загиват след опожаряването й. Те са затворени в храма в продължение на три денонощия, преди да загинат, защитавайки своята чест и вяра.

През пролетта на 2011 г. Баташките мъченици са канонизирани за светци от Българската православна църква.

Историята е запазила само някои от имената на баташките мъченици – това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Керелов – жив опечен на клада, запазени са имената и на някои от избитите – Иван, Илия и други. Паметта се почита официално на 17 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: батакцърквамъченици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВеселинТрябва линч и към тия българофобски българи, които отричат Баташкото клане и обвиняват изцяло за това самите батачани! За съжаление тия самозванци интелектуалци! За огромно съжаление такива хора има и сред вярващите и БПЦ! И до ден днешен все още българофоби в родната БПЦ не признават канонизацията на Баташките мъченици!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВеселинДаже гръкомани и български граждани с гръцка и албанска кръв обвиняват батачаните за виновни! Каква ГНУСНА наглост и лъжа!
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да го е направил, е сторил злина. А турците и до ден днешен шикалкавят за геноцина над арменския народ.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 1889 година полският художник Антони Пьотровски е отново в България и рисува епичното си платно Баташкото клане. Картината печели награда на Пловдивското изложение през 1892 година. Понастоящем платното е в Националната художествена галерия в София.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14Турците са прави кланетата са извършени от башибозук съставен от българомохамедани и роми,когато идва турският аскер ,,битките"са приключили ,злото е извършено .Има разследване от турските власти и някой от предводителите на башибозука са задържани и пратени на заточение,след избухване на руско-турската война са освободени.Алеко Константинов и той ли е лъжец описвайки събитията и възмощавайки се ,че никой прокурор не искал да повдигне обвинение срещу водачите на башибозука!Дори описва с
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Църквата " Успение на Пресвета Богородица и Дева Мария" в град Батак е много красива, иконостасът е в приятен билково - планински зелен цвят, украсен с цветчета. Църквата е изградена по проект, направен от ПОЛЯК ( така поне пише на паметната плоча в църквата)! За огромно съжаление, пловдивския митрополит Николай сложи в църкватай изкуствени тъпети и икони, крайно несъвместими със стила на самия храм, иконите и иконостаса.През 1889 година полският художник Антони Пьотровски е отново в България
12
2
 
7
 
! Отговори
бай Таци преди 2 години
Карадайъ дал ще каже едно - Бог да ги прости горките?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поклон пред мъченическата памет на батачани,дали живота си за Православието и България! Под турско иго Батак остава едно от малкото Родопски селца, където се изповядва Християнството за разлика от повечето селца в тази планина,които са насила помохамеданчени от турците.В клането на невинни, незащитени български жени, стари хора и деца е от страна на турци, *** и помаци! Турците започват клането, защото не искат да приемат, факта, че българите са реалните собственици на тези земи!
10
3
 
11
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Трябва да пазим паметта и да почитаме жертвите за нашата свобода, но такава липса на грамотност не е полезна за никого:"Мъчениците намират смъртта си след двуседмична битка с многохилядна турска армия." Камелия, вие правите ли разлика между "турска армия" и "башибозук"? Направете, за да не започните да твърдите, че българската полиция граби и изнасилва възрастните хора по селата.
9
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
....Мъчениците намират смъртта си след двуседмична битка с многохилядна турска армия....По-скоро с доспаткия помаклък - Барутанлията.
8
3
 
12
 
! Отговори
Почитане от всички преди 2 години
Трябва всички да ги почетем! Това е ГЕНОЦИД. Признахме арменския, но не и българския. Турците почитат потърпевшите от възродителния процес, а ние мълчим за техните зверства.
7
3
 
18
 
! Отговори
7654 преди 2 години
Бог да ги прости всички изклани българи,които не са дали вярата си и не са предали Родината България,нека се поклоним пред тях и да не ги забравяме.Турските зверства не се и споменават вече в учебниците на децата ни и това е предателство.Не разбираме защо променяме историята си ,заради политиката.Те не трябва да имат общо.Какво се е случило,трябва да се знае,макар да е робство,ужаси,Геноциди срещу българите,кланета,издевателства.Историята си е история,било е,едно уважение поне да има към това.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е на тия избори колко дпс гласа ще прехвърлите в Батак от Турция?Да не се окаже, че с новото законче, Батак избрал за депутати депесари! На там вървят нещата...
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за благодарност че са умрели в името на вярата и държавата ни, новите убавци позволиха на гласовете от Турция да изопачат гласуването. Да благодарим на ИТН и новите формации, на Президента, който не спря закона с вето, за това че тия жертви ще се окажат напразни!
4
1
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Загинали за нашата свобода , вместо да се изселят както някои във Влашко или Бесарабия !!!А ние, техните потомци така трябва да живеем, че да не е напразна жертвата им !!!Ама вече сме забравили и не се чувстваме длъжни ...
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Как така мъченици?!? Вие искали ли сте позволение от Герб да ги наричате мъченици?!? С турско присъствие какви мъчени и е имало?!?
2
9
 
11
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Според Козяк и Дпс, мъченици не е имало,а секта която се е самозапалила, а мюсюлманите са се притекли на помощ, но късно..
1
8
 
7
 
! Отговори
Българина преди 2 години
Според Козяк и Дпс, мъченици не е имало,а секта която се е самозапалила, а мюсюлманите са се притекли на помощ, но късно..