План-сметката: Новите избори ще струват 57.1 млн. лв.

Ако се проведат в епидемична обстановка, "гълтат" още 11 млн. лв.
74
План-сметката: Новите избори ще струват 57.1 млн. лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година. Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лева, съобщиха от правителствената информационна служба след извънредното заседание на служебния кабинет.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната. За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева.

В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор, да участва в изборния процес.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

При вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част – чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2021 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
До 1 ... От името на Цяла България могат да говорят само такива като тебе, които са в състояние да ангажират с диагнозата си всички останали български граждани ... !!!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 1Собственикът на Сиела изрично каза, че в договорът е писано, че машините ще бъдат платени не по-рано от лятото.Така че по договор всичко си е ок.Ти си лъжецът.
21
14
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Калеко Алеко,цяла България е щастлива,че се отърва от нещоправеца шофьор.
20
1
 
4
 
! Отговори
Гербераст преди 2 години
Абе много тънко бе! Тия за "комисионни" не са си чували? Как мислят да 'просперират' с такива цени?С такива цени - ни можеш да си купиш нова Тесла, ни нови 'гърдички' на любовницата и къща в Гърция на жената да не мрънка...
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен АлкохоликЗаработваш, а?Вече 2 смени караш без почивка.работи, че бай Васко от Дубай те контролира.
18
9
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Даа да толкова,както казва слави,но бившия премиер-слънце,още не е платил доставените машини,за изборите на 04.04.2021г.и най цинично излъга,че машините били платени,
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Рев на герберопитеци, които усещат под 10 процента на следващите избори. Безценно. Реват за 50 милиона, а Тиквата от пуснал 500 млн на Пеевски посредством ББР
16
13
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Калеко Алеко,ти за румбата не мисли,мисли,колко щяха да влзат в джоба на тиквата.
15
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 години
А математика-слънце,беше ги изчислил,на 150милиона, сигурно горницата,от тези 57 милиона,щяха да бъдат комисионните.
14
3
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Няма страшно Румбата ще ги извади от джоба си, нищоправеца не е видял други пари освен заплатата си, най-голямата в държавния сектор заради вдигнатия му юмрук, както и тези които смъкваше от данъкплатеца за митичните си полети и облагите които получаваше като летец ва МИГ 29 ... Той и ББ не ги вадеше от джоба си но поне ги стопанисваше като добър стопанин и не случайно по негово време бюджета се увеличи рекордно, сега обаче караула е друг и след още някой и друг избор ще минем на купонна система
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
накрая ще видим
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за машините отделно
11
6
 
5
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Бати Боку каза - 150 милиона! Да не би разликата от 70 милиона да се е мушнала в чекмеджето???
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рептила Яде ние ще плащамеОХ Котьотази сметка трябва да се плати от Ива Митева и Тошко
9
1
 
8
 
! Отговори
BGN преди 2 години
При Всемогъщият Б са по 150 ....
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирателната активност ще е рекордно ниска.
7
2
 
5
 
! Отговори
ниско умен гербер преди 2 години
До средно умен герберАаааа, малко са, поне 300 милиона!
6
2
 
11
 
! Отговори
средно умен гербер преди 2 години
лъжете! бойко каза 150 милиона!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
НЕваксиниран преди 2 години
Ами затова нека да приключваме с всякакви епидемични обстановки!
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! Нали от Има Такава Наглост "опровергаха"ББ, че изборите не стрували толкова? Че "лъжел"!