План-сметката: Новите избори ще струват 57.1 млн. лв.

Ако се проведат в епидемична обстановка, "гълтат" още 11 млн. лв.
74
План-сметката: Новите избори ще струват 57.1 млн. лв.
Снимка: Правителствена пресслужба

Правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 година. Одобрените средства са в размер на 57,1 млн. лева, съобщиха от правителствената информационна служба след извънредното заседание на служебния кабинет.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11,1 млн. лв. по бюджета на Министерския съвет в случай, че изборите се проведат при условията на обявена извънредна епидемична обстановка в страната. За секциите в чужбина са предвидени средства по бюджета на Министерството на външните работи за спазване на противоепидемичните изисквания и мерки в различните държави.

При условие, че на територията на България няма обявена епидемична обстановка, то тези избори ще струват на българския данъкоплатец с 8,6 млн. лв. по-малко от изборите на 4 април 2021 година, които са на стойност 65,7 млн. лева.

В случай, че изборите се проведат в условията на епидемична обстановка, то одобрените средства за произвеждане на изборите на 11.07.2021 г. ще възлязат на 68,2 млн. лв. и ще бъдат с 2,5 млн. лв. по-скъпи от тези на 4 април 2021 г., като така се осигурява финансиране на над 500 секции в чужбина, което осигурява необходимите условия всеки български гражданин, желаещ да упражни правото си на избор, да участва в изборния процес.

След провеждане на обществената поръчка за доставка на допълнителни специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталиран приложен и системен софтуер, ще бъдат осигурени необходимите допълнителни разходи за целта по бюджета на Централната избирателна комисия по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

При вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс. Част от необходимите средства за финансирането на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят за сметка на предвидените в централния бюджет за 2021 г. разходи за произвеждане на избори по Изборния кодекс, а останалата част – чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет за 2021 година.


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** *** - ***.***
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено , че така ще кажат , а в действителност за ЧУЖБИНЦИТЕ да им доставят удовоствие , нищо че ги няма тук то не външно министерство на бюджета , не е към изборите.
46
2
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
ЩО НИЩО НЕ ПИШЕ ЗА ИЗБОРНИТЕ КОМИСИИ, ТЯХНОТО ЗАПЛАЩАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕТО НА НАБЛЮДАТЕЛИТЕ И ЗАСТЪПНИЦИТЕ ...ХА,ХАХАААААААААААМИ , "ВИДЕО-НАБЛЮДЕНИЕТО" ...И ТО ЛИ Е "БЕЗ ПАРИ"...??!ПЪЛНА СТЪКМИСТИКА --ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ!
45
1
 
8
 
! Отговори
1¥ преди 1 месец
Българската поговорка"Алчен *** кръв ***~" И тази алчност ще ни затрие държавата. Благодарение на чобаните гласували за "Викащият по чобани" накара плуже,ци като Виденов и Дърева да излезнат от калта.Чакам вълкът Лупи и Пирински. Не съм сигурен да ли са живи. Черепа ще се върне в България както и Мостачко Закачков от Сърбияии всички ще започнат да целуват портрета на Ленин... Путин, Путин искамда кажа.
44
4
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 месец
Кои са парите на олигархията,дали пък Бойко не калкулирара и собствените си разходи за повече гласове?
43
1
 
4
 
! Отговори
1¥ преди 1 месец
Червеният *** се е активирал яко във форуми и всякакви електронни медии. Нямало пари(същото се случи и в Гърция ама не мина номера за напускане на ЕС.) Има пари и да 700 милиона лева остатък. Искаме електронен вот. Нокой не е питал или поне обяснил на хората че това е доста имаме начин на гласуване. Във Венецуела се виждат резултатите а и машините са от там.
42
0
 
3
 
! Отговори
Веселин 7112136860 преди 1 месец
Аз няма да гласувам...над 60 процента отново няма да гласуваме, така че е добре да си ни дадат процента от общата сума, който съответства на особите ни.Защо не се направи едно задължтелно допитване до всеки гражданин преди изборите? Така харчовете ще са по-малко.
41
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В хазната няма лев щото тиквата и прасчо ги откраднаха за да платят на тея тука дето го защитават денонощно
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами при моя любимец "тиквата" заплатата стана от 643 лв. през 2009г. на 1571 лв. през 2021г. Факт! Нека да видим твоите чалгари каква ще я свършат.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A в хазната няма и лев! Къде са милиардите заеми, г-да управляващи в оставка? Ако ви осъдят ще лежите 350 години в панделата.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама как само 57,1 милиона лева? Нали мутрите харчеха по стотици милиони за избори.
37
2
 
9
 
! Отговори
чалга кенеф преди 1 месец
Чакай, чакай... Нали преди една седмица Славчу написа във ФБ, че изборите стрували 43 млн.лева. Тези сега казват, че ще струват 57,1 млн.лв. На кой да вярвам сега
36
7
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Калеко Алеко,а твоята любима тиква,защо говореше,от името на всички,нима простите,като теб ,защото той така ви нарече,сте целия народ.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На Бойко в шкафчето има пари за избори до дупка.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е избори да се правят, пенсионерчетата ще реват пак за високи пенсийки.
33
1
 
1
 
! Отговори
До феминист преди 1 месец
Ти си описал половината мъже в България...
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29Протестърче, ти не си способен да мислиш.Ти си негодник.Кажи пак как може да дадеш на 4 фирми по 500 милиона, общо почти 1 милиард.много си проост.хахаха
31
8
 
4
 
! Отговори
А кой преди 1 месец
ще плати 43 милиона за машините. Бойко каза, че било пито-платено. Да си търсят парате от него.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Алкохоликбат Васко гледа.Напъни се.