Преславското златно съкровище реставрирано в Германия

Това са 170 златни накита, украсени със скъпоценни камъни
17 май 2021 17:15, Елка Василева
62
Преславското златно съкровище реставрирано в Германия
Кадър: БНТ

Една от най-бляскавите находки на българското Средновековие - Преславското златно съкровище, беше реставрирана в Германия. Това е първата цялостна реставрация на съкровището и бе направена по проект на римско-германския музей в Майнц, Националния археологически институт на БАН и музея във Велики Преслав. То се състои от 170 златни накита, украсени със скъпоценни камъни.

Консервационните дейности на златното съкровище хвърлят нова светлина върху техниките на изработка и скъпоценните камъни, които украсяват накитите, предаде БНТ. Скъпоценните камъни, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са рубини, гранати и планински кристали. Стъкло е използвано само за клетъчния емайл в различни цветове.

Това е невероятна, бляскава интерпретация на царския живот, когато Преслав е столица на българската държава през 9-10 в. и показва изтънчения вкус, дар за българска принцеса, съпруга на българския цар Петър I, който наследява престола на своя баща Симеон", обясни директорът на Археологическия музей във Велики Преслав Александър Горчев.

За връх на средновековното ювелирно изкуство се приема двустранната огърлица, която тежи 227 грама. Тя се състои от седем плочки, върху които има изображения с трапецовидна форма, свързани от фино изплетено злато. Към всяка плочка има халка с верижка, завършваща с капковиден медальон.

"Вероятно част от Преславското златно съкровище е изработено във византийските ателиета, друга част вероятно е изработена тук", коментира директорът на музея.

Върху другото средновековно бижу - златната диадема, са изобразени грифони. За изследователите Преславското златно съкровище крие още тайни. Според една от теориите в него има елементи и от втора златна огърлица.

"Това е сборно съкровище от предимно дамски накити. Тази втора хипотеза допуска идеята и се защитава с определени аналогии от по-ранен период. Има втора огърлица, която е принадлежала на български владетел”, обясни Александър Горчев.

Преславското златно съкровище e открито случайно. То било в дървено сандъче със сребърни обкови, скрито в каменна пещ в ранносредновековно жилище близо до столицата Преслав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.