Преславското златно съкровище реставрирано в Германия

Това са 170 златни накита, украсени със скъпоценни камъни
17 май 2021 17:15, Елка Василева
62
Преславското златно съкровище реставрирано в Германия
Кадър: БНТ

Една от най-бляскавите находки на българското Средновековие - Преславското златно съкровище, беше реставрирана в Германия. Това е първата цялостна реставрация на съкровището и бе направена по проект на римско-германския музей в Майнц, Националния археологически институт на БАН и музея във Велики Преслав. То се състои от 170 златни накита, украсени със скъпоценни камъни.

Консервационните дейности на златното съкровище хвърлят нова светлина върху техниките на изработка и скъпоценните камъни, които украсяват накитите, предаде БНТ. Скъпоценните камъни, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са рубини, гранати и планински кристали. Стъкло е използвано само за клетъчния емайл в различни цветове.

Това е невероятна, бляскава интерпретация на царския живот, когато Преслав е столица на българската държава през 9-10 в. и показва изтънчения вкус, дар за българска принцеса, съпруга на българския цар Петър I, който наследява престола на своя баща Симеон", обясни директорът на Археологическия музей във Велики Преслав Александър Горчев.

За връх на средновековното ювелирно изкуство се приема двустранната огърлица, която тежи 227 грама. Тя се състои от седем плочки, върху които има изображения с трапецовидна форма, свързани от фино изплетено злато. Към всяка плочка има халка с верижка, завършваща с капковиден медальон.

"Вероятно част от Преславското златно съкровище е изработено във византийските ателиета, друга част вероятно е изработена тук", коментира директорът на музея.

Върху другото средновековно бижу - златната диадема, са изобразени грифони. За изследователите Преславското златно съкровище крие още тайни. Според една от теориите в него има елементи и от втора златна огърлица.

"Това е сборно съкровище от предимно дамски накити. Тази втора хипотеза допуска идеята и се защитава с определени аналогии от по-ранен период. Има втора огърлица, която е принадлежала на български владетел”, обясни Александър Горчев.

Преславското златно съкровище e открито случайно. То било в дървено сандъче със сребърни обкови, скрито в каменна пещ в ранносредновековно жилище близо до столицата Преслав.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Когато бях в Рим преди години, видях на външната стена но Колосеума грамадна карта на Римската империя, като днешна южна България бе означена като ТРАКИЯ.Тогава разбрах, откъде идва името на тази географска област в днешна България.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
39
1
 
1
 
! Отговори
Калашников преди 2 години
По съм склонен да вярвам,че става дума за подмяна, сиреч -кражба,щом се заговори за Европа,партньори,проекти и разни други позьорски слова.Нас всеки ни язди - кой как може благодарение на такива,като *** Паситто,Сашо Фашагата от СДС -то,Цвъки Молитвената закуска,Тулупа...
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименПървите данни за България,че съществува като държава е от 5-6 век,а от 5 век има две български племена в южните Балкани,а Аспарухова България е създадена няколко десетилетия по-късно.Първи век от 1 до 100 година,втори век - от 100 до 200 година и всеки следващ век е поредния
37
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай ИванСкапани шваби, защо българските съкровища са в чужбина?
36
5
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
Реставрират или подменят, за да го продадат ;) ???
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСлавяните същесвуват и са европейци, снай- белият и голям етнос, който влиза в образуването на българския такъв, българските славяни допринасят и за езика, т.нар български език е всъщност славянски. Гръко - римската "империя" и свят на 3 континента като датировка съществува много преди Аспарухова България, която е създадена през 7 век след новата ера. Траките също като етнос, който образува Българския такъв, са съществували, Тракия и Самотраки също са исторически факт. Защо спориш?
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименДо неотдавна, Италия не е била държава, а са били отделни феодални владения, които дори се различават по култура. А гърцизма е поставен заедно с азиатското фанариотството на картата, не по-рано от 16,17 век.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимендай доказателство, че обл;аст Тракия и тракийци не е имало в Дрвеността, ***! Няма само твоят скапан и прехвален гръко - римски свят---Гръко-римския свят изобщо не ме интересува,по простата причина,че тези светове са създадени доста по-късно от българската държава с политически цели. За да докажеш,че е съществувала тракийска народност,трябва да имаш език,писменост,дата или година и доказателство,че те са именно тракийски,а не някакви други.Има ли такива?Няма! Но за славяни - има
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимендай доказателство, че обл;аст Тракия и тракийци не е имало в Дрвеността, ***! Няма само твоят скапан и прехвален гръко - римски свят!
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи си куку някакво, антибългарско------Кукуто си ти,който се опитваш да пробутваш измишльотини - без никакви факти и достоверни доказателства, мога даже да ти покажа стари карти,от преди няколко столетия,с химически анализ,за да видиш,че такова нещо като Македония и Тракия е измишльотина, след 15,16 век, историята започва да се измисля и фалшифицира,както и картите, според изгодата на някои държави и не отговарят на истината!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 27Освен ако не си скапан малякия грък, който да отрича съществуването на траките и българите, друго не знам.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27Ти си куку някакво, антибългарско
28
5
 
1
 
! Отговори
Слави преди 2 години
В България няма ли майстори ?
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименХайде да направим химически анализ на тази "стара" билблия, за да видим,дали наистина е "стара" и дали това за измисления тракизъм е вярно?Бас ловя на 100%, че няма такова нещо, нито е имало такива области Тракия и Македония, те са измислени от фанариотството през късното Средновековие и са пълна фантазия,без покритие и никакви факти!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....,същото се Цели и с измисления тракизъм.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТова са измишльотини от 19 век,няма такова нещо като тракийска народност, но е имало славянски племена на Балканите,това е тяхна славянска култура и наша култура.Тракизацията е нов вид македонизация ,измислена през 19 век.Българите от Македония също не са вярвали,че някога ще сменят българската им идентичност,но след насилствената македонизация,поколенията им вече се считат за македонци,същото се ели и с измисления тракизъм.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе отричам славяните, ***! Ти обаче отричаш траките, които също са древно племе и също участват в образуването на Българската държава, етност и народност! Ти за Област Тракия чувал ли си?
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТова са измишльотини от 19 век,няма такова нещо като тракийска народност, но е имало славянски племена на Балканите,това е тяхна култура и наша култура.