Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ

Стойчо Кацаров: Доставката на маски за СИК - от областните управители
Обновена: 17 май 2021 16:01 | 17 май 2021 15:41, Веселина Йорданова
118
Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ
Снимка: БГНЕС

Рязко ще намалим смъртността, ако ваксинираме възрастните, там е 80% от смъртността. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че от починалите едва 2% са под 40 години и дори всички те да се ваксинират, това няма да намали общата смъртност.

Още по темата
Личните лекари знаят кои хора са неподвижни от пациентите им, знаят кои не могат да ги посетят, и очакваме да изпратят в РЗИ списък с такива хора, след като разберат дали желаят, след това мобилни групи ще ги посетят, за да ги ваксинират, обяви плана си министърът. По-рано стана ясно, че преимуществено ваксинации ще се извършват на хора над 60 години и на такива с хронични заболявания в следващите два месеца.

Тези дни трябва да бъде взето решение дали епидемичната обстановка да бъде продължена след края на май.

"Единият аспект е медицински, данните показват значително намаление на разпространение на вируса, това е заради хубавото време. Но има едно но - заплахата от щам, за който се предполага, че ваксината не е чувствителна към него - рискът от навлизането му съществува и предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията, много от тях са обвързани с това дали има обявена епидемична обстановка или не, така че този аспект също ще се вземе предвид при решението дали да се удължава или не", каза Кацаров.

Той заяви, че има огромно количество ваксини и в петък, събота и неделя желаещите могат да се ваксинират, но най-важно според него е да се даде приоритет на възрастните хора.

По думите му към момента около 20% от поставените ваксини са на възрастни хора. 

Министърът каза още, че също е имал резерви към ваксините, но вече стотици милиони по света са ваксинирани и страничните реакции са изключително малко. По думите му това е единственият начин засега реално да бъде ограничена епидемията. Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, подчерта той.

Кацаров обяви, че правителство е решило да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер-Бионтех", чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчно количество за цялото население, ако се наложи.

Според него от гледна точка на управление на кризата не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб и премиерът решава дали той да функционира или не, защото бил работна група, която консултира министър-председателя. 

Кацаров каза още, че за предишните избори не е била проведена добре процедурата за доставка на предпазни средства за комисиите.

Имало е и комисии, които са ги получили на другия ден. Преценихме, че е по-добре доставката да се организира от областните управители, тоест тя няма да бъде правена от МЗ, ще бъде децентрализирана, каза министърът.

Ще се върнат ли всички ученици в клас, пък ще стане ясно утре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров лъже, че възрастните не са били вакснирани приоритетно. Те в момента по стстистика са поне половината от ваксинираните.
66
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя измисля ненужни процедури, колкото да отчете дейност. Да не си помисли някой, че спи. И какво като има достатъчно ваксини за всички. Друго си е така да го организираш, че да има опашки. Така де, като в добрия стар соц - за да докажеш че нещо наистина го искаш, трябва да се наредиш на опашка в определен ден и час - когато по график ще го има.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров каква специалност има, къде в работил до момента?Май поредният некадърник доктор се е довлякъл в политиката.
64
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кайто се и очакваше Радев ще подложи на тотален геноцид българите. Сега и зелените коридори закриват за да ненмига да се ваксинират хората.Оставка!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имате за задача да измислите начин, как да почиствате по-успешно дадена територия, какво ще направите? Ще чистите по-често, ще накарате замърсяващите да цапат по-малко, ще намалите броя на замърсяващите? ... Всички знаем, че елитът през последните години ни продуха ушите чрез медиите и образователната си система за глобалното затопляне, което се дължало на CO2. Според вас този същият елит иска ли да намали замърсяващите? Ако мислите, че няма такива намерения се ваксинирайте... :)
62
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиче, с новата схема за ваксиниране, тези 35 хиляди и нагоре дози които се слагат на ден (понеже няма желаещи), ще спаднат до 10 хиляди при много оптимистична прогноза. Освен това възрастните има голям процент рискови за ваксинация. Те могат да бъдат предпазени само чрез колективен имунитет, който с новото темпо ще го стигнем на лято, ама другата година. А починалите под 40 г. викаш да не ги броим, не са от значение.
61
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"При нас ще го има още поне 10 години, някъде към 11-тата оцелелите ще осъзнаят, че може би има смисъл от ваксините." - Естествено, че има смисъл от ваксините. Смисълът е населението на планетата да се намали, защото всичко се автоматизира и никой не се нуждае от огромни маси от безработни, защото може да има граждански войни по целия свят. Също според елита един от начините да се намали замърсяването е като има много по-малко консумация т.е. по-малко консуматори. И така, ваксинирай си се!!!
60
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долу маските!
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят каквото искат, следващите седмици ще стане ясно до колко работи. Според мен няма да работи - не всички хора искат да се ваксинират и това изкуствено разделяне ще доведе до пропуснати възможности за една от групите. Ваксини има достатъчно в момента, тези мерки трябваше да се първите месеци на годината, не сега!
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтина пропаганда, уж грижа за възрастните. То преди някой забраняваше ли им да се ваксинират?
57
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със закриването на зелените коридори, това недоразумение лишава много хора, които не са осигурени, бързо да получат ваксина.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма оправия за някои хора. Вечното мрънкане. Ако има НОЩ, защо има, ако няма, защо няма. Сега пък им пречат дните за ваксинации. Какъв е проблема? Всеки, който има желание ще се ваксинира. Който не желае, няма. Има хора, които живеят за да мразят и да обиждат....
55
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В НОЩ са качествени специалисти и хора, трябва незабавно, да се разпуснат и да оставят червенитеорки, да съсипва всичко, до което се докоснат. Така, ще бъдат ометени на изборите с голямо болшинството.
54
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе важното е на всяка цена да променим нещо, че да кажем как предишните не са се справили.
53
3
 
21
 
! Отговори
Нмк преди 2 години
Този министър от небето ли пада ?
52
3
 
17
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Боже този *** от е за затвора
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махайте ги и двете простотии! Стига толкоз глупости!Който иска още - да ходи да се заключва по къщите.
50
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че няма нужда от щаб и че издава заповед за нов график за ваксиниранеЗаповедта казва, че зелените коридори за ваксиниране отпадат от понеделник до четвъртък защо, след като имаме достатъчно количества ваксини.
49
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на здравеопазването изрече три лъжи- Лъжа 3: 20% от ваксинираните у нас са над 60-годишна възраст.
Фактите са: Ваксинираните български граждани над 60-годишна възраст към момента са 543 897 души! Или казано с прости думи - половината от хората с поставени поне една доза ваксина срещу КОВИД-19 са на възраст над 60 години.
48
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на здравеопазването изрече три лъжи.- Лъжа 2: Всички европейски държави били стартирали ваксинационните си кампании срещу КОВИД-19 с възрастните хора над 65 години. 
Фактите са: Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, България, Сърбия, Турция, че и Русия стартираха ваксинационните си кампании с приоритетно имунизиране на медицинския персонал - лекари, мед. сестри, санитари.