Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ

Стойчо Кацаров: Доставката на маски за СИК - от областните управители
Обновена: 17 май 2021 16:01 | 17 май 2021 15:41, Веселина Йорданова
118
Решават за епидемичната обстановка, а Янев - за НОЩ
Снимка: БГНЕС

Рязко ще намалим смъртността, ако ваксинираме възрастните, там е 80% от смъртността. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в Министерския съвет.

Той подчерта, че от починалите едва 2% са под 40 години и дори всички те да се ваксинират, това няма да намали общата смъртност.

Още по темата
Личните лекари знаят кои хора са неподвижни от пациентите им, знаят кои не могат да ги посетят, и очакваме да изпратят в РЗИ списък с такива хора, след като разберат дали желаят, след това мобилни групи ще ги посетят, за да ги ваксинират, обяви плана си министърът. По-рано стана ясно, че преимуществено ваксинации ще се извършват на хора над 60 години и на такива с хронични заболявания в следващите два месеца.

Тези дни трябва да бъде взето решение дали епидемичната обстановка да бъде продължена след края на май.

"Единият аспект е медицински, данните показват значително намаление на разпространение на вируса, това е заради хубавото време. Но има едно но - заплахата от щам, за който се предполага, че ваксината не е чувствителна към него - рискът от навлизането му съществува и предпазливост не е излишна. Другият аспект е свързан с плащанията, много от тях са обвързани с това дали има обявена епидемична обстановка или не, така че този аспект също ще се вземе предвид при решението дали да се удължава или не", каза Кацаров.

Той заяви, че има огромно количество ваксини и в петък, събота и неделя желаещите могат да се ваксинират, но най-важно според него е да се даде приоритет на възрастните хора.

По думите му към момента около 20% от поставените ваксини са на възрастни хора. 

Министърът каза още, че също е имал резерви към ваксините, но вече стотици милиони по света са ваксинирани и страничните реакции са изключително малко. По думите му това е единственият начин засега реално да бъде ограничена епидемията. Никой не може да ни гарантира, че няма да има последваща вълна, включително от вирус, който се е изменил, подчерта той.

Кацаров обяви, че правителство е решило да се присъедини към договора, който ЕК е сключила с "Пфайзер-Бионтех", чрез който се осигуряват ваксини за 2022 и 2023 г. за ЕС. Ваксини на тази компания ще бъдат осигурени в достатъчно количество за цялото население, ако се наложи.

Според него от гледна точка на управление на кризата не е необходимо да съществува Национален оперативен щаб и премиерът решава дали той да функционира или не, защото бил работна група, която консултира министър-председателя. 

Кацаров каза още, че за предишните избори не е била проведена добре процедурата за доставка на предпазни средства за комисиите.

Имало е и комисии, които са ги получили на другия ден. Преценихме, че е по-добре доставката да се организира от областните управители, тоест тя няма да бъде правена от МЗ, ще бъде децентрализирана, каза министърът.

Ще се върнат ли всички ученици в клас, пък ще стане ясно утре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тодор Веселов Кантарджиев
6
8
 
29
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Не че нещо, но този не беше ли един от онези, които обясняваха, как няма Ковид епидемия. Сега защо се е засили така да ваксинира "сухите съчки"?
5
32
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народен съд и Белене за Герб и Нощ и всички техни метастази.
4
8
 
40
 
! Отговори
за една нощ преди 2 години
Сменихме министъра и епидемията изчезна.
3
15
 
26
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Ако Янев върне мракобесието на нощ Радев ще загуби изборите наесен...
2
23
 
48
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Отменете носенето на маски в магазини и гр.транспорт, безсмислено е, а на страхуващите се казвам:СКРИЙТЕ се ВКЪЩИ и НЕ ИЗЛИЗАЙТЕ.
1
17
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на НОЩ!