Хората над 60 г. ще се ваксинират с предимство от днес

Такава промяна се предвижда в плана за имунизация
18 май 2021 07:08, Ния Христова
47
Хората над 60 г. ще се ваксинират с предимство от днес
Снимка: БГНЕС
В сила от днес влиза промяна в плана за имунизация, която дава предимство на възрастните хора.
 
Новата организация предвижда от понделник до четвъртък общопрактикуващите лекари да имунизират само хора над 60 г. и такива, които са с тежки хронични заболявания.
 
Решението бе обявено вчера от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. От думите му стана ясно, че в момента от над 1 млн. поставени дози едва 20% са на възрастни над 60-годишна възраст.
Още по темата
 
През останалите дни от петък до неделя ще действат т.нар. "зелени коридори". Ограничението няма да важи за поставяне на втора доза.
 
Бившия здравен министър Кодастин Ангелов е на мнение, че новите правила ще забавят темпа на ваксинация.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
13
 
! Отговори
Сащ преди 2 години
За да се ускори трябва като американците, на паркинга, директно в колата... Това е начинът. Със записване, с редене пред болница с ковид отделение, не е много умно... Да не говори за предимства за възрасти и т.н. Времето на фазите отмине, сега е времето на масовката.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрите слагаха по 6000 дози средно на ден, в началото по-малко, после повече - до около 17000 средно на ден в последните дни. Затова в България само 10% от хората са ваксинирани с поне една доза.
16
4
 
6
 
! Отговори
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ преди 2 години
РАДЕВ, ЩО ДОПУСНА ВЪЗРАСТОВА ДИСКРИМИНАЦИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕТО......КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТ
15
4
 
5
 
! Отговори
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ преди 2 години
ОСТАНАЛИТЕ ШЕ ЧАКАТ ДА ГИ ТРЕСНЕ....ВИРУСА....РАДЕВ, НЕ ВИЖДАШ ЛИ КАКВО СТАВА....НЕ СЕ СКАТАВАЙ
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трудно е личния лекар да събере достатъчно желаещи за ваксиниране в един ден, заради които да отвори флакон с 10 дози. В поликлиниките и малките болници е същото. Записват се 25 човека през портала, а идват 3-4. Решението е голями ваксинационни центрове, където да няма проблем с отварянето на нов флакон с много дози.
13
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като има ваксини за всички ще ваксинират точно тия които предизборно ги лъгаха, че ваксините са опасни и ги отказаха съвсем от тях. Тиквата валсинираше по 40 000 на сен а тия нама да успеят и 4000 да стигнат
12
4
 
15
 
! Отговори
д преди 2 години
Пълно безумие е да се спрат зелените коридори, че то като ходих да се ваксинирам, 90% от хората бяха под 60 години, от десетина човека на опашката само 1 пенсионер имаше (и браво на него).Останалите младежи и хора до 50 години някъде. А ваксини поне в момента вече има и продължават да пристигат. По скоро трябва да се мисли за малките градчета да се отворят и там зелени коридори напълно свободно. А за съжаление повечето ми познати възрастни ги слушам как гордо заявяват че няма да се боцнат.
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство наследи голям хаос при ваксинирането и едва ли за два месеца ще успее да въведе ред.
10
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Решението, че първо трябва да се ваксинират хората над 60 години е добро, в другите държави отдавна го направиха, но начина, по който мислят, че ще стане, е погрешен.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ваксинираните до септември ще останат без антитела, но тогава ще обявят появата на нов още по-ужасен щам и ваксърската кампания ще потегли наново с пълна скорост.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО И РУМЕН РАДЕВ!
7
4
 
13
 
! Отговори
Грешиш преди 2 години
Това не е пробутване, а спиране на достъп до ваксини. Значи македонците ще получават нашите ваксини безплатно на границата, а ние ще чакаме ред, както по комунистическо за мандарини и банани по Коледа.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял свят хората отказват да се ваксинират, властите са принудени да махнат мерките и скоро тоя вирусен балон ще спука, независимо дали ви харесва или не. Обаче много бизнеси никога няма да се възстановят. В САЩ броят на безработните и бездомните е скочил драстично. Вие се чудите как да си пробутате ваксините и да реализирате скапаните си печалби.
5
5
 
13
 
! Отговори
Гарантирам преди 2 години
Мислейки за пенсионираните си избиратели, завинаги се погребахте като партия. На следващите избори ще сте под чертата.Старите, които искаха да се ваксинират, отдавна го направиха, но сега е важно, останалите да не могат.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен от петък до неделя е невъзможно. Явно ще чакам да навърша 60 години, за да се ваксинирам.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо трябва да ограничавате хората по възраст в държава пълна с антиваксъри. Когато минавам около Пирогов на опашките за ваксиниране почти няма пенсионери. Повечето са на възраст от 30-50. Имаше дори и група студенти. Ако по-рано бяха пуснали платени ваксини за нас работещите, можеше да се спасят доста животи.На това решение му се вика, с чужда пита, помен прави. Не стига, че нямаме свободен достъп за закупуване на ваксини, а с нашите пари купувате ваксини, които раздавате хаотично безплатно
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, почна се с глупавите решения. Записаните през системата за седмицата ще се ваксинират в петък, събота и неделя. Пълна подигравка с хората. Засрамете се, бе!
1
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудите се какви по-примамливи оферти да предлагате, като че рекламирате шоколад. Биг фарма излива милиарди, за да ни пробута отровите си и ако не успее от първи път, задължително ще повторят и потретят ваксинациите, докато не минем всички под иглата. Пандемията няма да приключи, докато и последната човекоединица не бъде ваксинирана, а после ще ни задължат превантивно всяка година.