Проф. Ангелов: Ваксинационният процес се спира на практика

Той призова здравния министър да преосмисли новите правила
18 май 2021 09:01, Елка Василева
358
Проф. Ангелов: Ваксинационният процес се спира на практика
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че д-р Кацаров е достатъчно далновиден и не е късно да поправи грешката си, нека да се преосмисли тази точка 7, тя е в полза на всички. Резултатът ще бъде видим още днес, защото ще падне броят на ваксинираните, стигнахме до 35-40 000. Това заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред БНТ.

Той прогнозира, че „сега ще стигнем до много по-малко числа във ваксинационния процес, още по-дълго ще носим маски, ще се отдалечим от колективния имунитет“.

Още по темата

Припомняме, че съгласно заповед на служебния министър Стойчо Кацаров от понеделник до четвъртък ще се имунизират само хора над 60 години и такива с хронични заболявания, в останалите дни ще могат да се имунизират всички останали по реда на записването.

По думите на проф. Ангелов при сегашните резултати от ваксинационния процес ясно се вижда, че половината от ваксинираните са хора над 60 години, което означава, че не са верни думите на новия здравен министър Стойчо Кацаров.

"Не мога да разбера защо се прави тази промяна. Много е опасно това, което се прави в момента, защото то на практика спира ваксинационния процес и срутва всичко направено до момента. Имаме достатъчно дози ваксини да правим по 50-55 000 дози на ден, толкова пристигат от "Пфайзер" всяка седмица. Много ваксинационни центрове ми се обадиха притеснени затова, че лицата, които са се записали за ваксинация в тези "зелени коридори“, не попадат в тази възрастова група", каза проф. Костадин Ангелов.

Той отбеляза, че поставените дози ваксина са над 1 милион и 100 хиляди, като едните са с една, другите са с 2 игли.

"Поставените дози ваксина на хора над 60 години са приблизително 550 хиляди. Например един лекар, ако е до 60 години и е здрав, той няма да бъде ваксиниран от понеделник до четвъртък, това значи тази заповед. В други страни започнаха с лекарите, както започнахме и ние, по този начин осигурихме здрави българските медици", добави проф. Костадин Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените коридори не са спрени просто е въвежда се ред да се имунизират по рисковите групи няма да се зеносат ваксини ще има но ще има и ред а не айде юруш даже да се ваксинират бездомните и неосигурените ще има ваксини Имам познат чужденец както и всички вие и той казва ето приятелката ми на 30 години се ваксинира не е вярно че в България нямало ваксини ако беше у нас редът щеше да й е в края на годината -Редът крайно време е у нас да има ред не само за всксинация
178
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 194"Не виждам какъв е проблема."Не виждаш, щото си от тия, които искат държавата в ръцете на червените, тъй че си съгласен с методите им да го постигнат - чрез провал на ваксинацията сега, когато има достатъчно ваксини, и последици от това, които варират от хаос, през забавено възстановяване, през прокарване на рсуките интереси.
177
2
 
6
 
! Отговори
АБЕ преди 2 години
Абе хора, защо само създавате хаос? Пуснете по две опашки една над 60 г. , и другата под 60 г. Седем дни да се работи и ето ти нещата ще тръгнат! В Англия има дни за възрастни, и дни за другите- по-млади! Има ред и дисциплина! Обаждат ти се и си записваш час . Всички възрастни ни ваксинираха с АСТРА. Сега вече и втора игла! Милиони вече са ваксинирани! А вие само простотии и кавги!
176
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам какъв е проблема. Репортерите взеха интервюта на хората от зелените коридори, дали са съгласни с новите разпоредби за дните на ваксинация и те отговориха утвърдително. По-притеснително е, че преди месец, ваксинираните в Пирогов са със сгрешени лични данни, което автоматично ги изхвърля от системата на ваксинираните. Това вече е голям проблем.
175
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално под 60 годишните не са избиратели на БСП , БСП се грижи за собствените си избиратели .Както се казва приоритети.
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Очевидно"Този министър друго, като няма въвежда безмислени огратичително правила"За всичко си прав, исвен за това, че тези "правила" са плод на некомпетентност.Забавянето на темповете на ваксинацията се прави нарочно: след месец и половина ще гръмнем с нов пик, поради недостатъчното ваксиниране, нормалните страни ще ни обявят за червена зона, Путин ще "благоволи" да пусне руските туристи, все едно ни прави услуга, а реално ще са използвали пионките си да създадат ситуацията.
173
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е ще успеете ли да промушите всички навреме за да почне ръгaнетo с есенната доза от псевдоваксините, за да продължим успешно в създаването на ужким-колективен имунитет.
172
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста съм изненадан от тази мярка ,излиза че желаещите са повече отколкото възможностите за ваксиниране на ден и за това се налага тази мярка .Все пак те имат информация ,а от пресата човек остава впечатление че желаещите са по малко , това говори за много голямо разминаване между реалността и това което пишат журналистите.
171
6
 
9
 
! Отговори
Очевидно преди 2 години
Всеки от кабинета на Фигуранта има за задача да намира някакви проблеми. Този министър друго, като няма въвежда безмислени огратичително правила.Бедният!
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко ще внесем Спутник!
169
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато нямаха контрол върху ваксинацинния процес слугите на Москва действаха срещу него с пропагандата на анти-ваксърите, и на разните "протестъри".Сега, когато имат власт, започнаха директно с мерките за спирането й.Червените искат да вкарат страната в хаос.
168
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавя се реално ваксинацията. При положение, че повечето хора избират РНК ваксина и има в наличност, но е проблемна със съхраняването, не разбирам тази логика - спрете, че да има за възрастните хора. След няколко седмици ще има друг проблем - няма желаещи от понеделник до четвъртък и има много ваксини, които залежават. Дано тогава да бъде отразен от медиите!
167
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 183Няма връзка между спирането на зелените коридори и ваксинирането на възрастни хора. Ваксини има достатъчно. Тази лъжа не върви."Нищо не се спира"Явно спирането на зелените коридори от понеделник до четвъртък е "нищо". Мдаааа.
166
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dnes.bg остават верни на Герб до гроб, все пак доста парички налапаха от там ..
165
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо не се спира въвежда се реда който объркаха и оставиха възрастните хора без ваксина
164
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 182"Зелените коридори не се спират - работят в петък, събота и неделя"Зелените коридори силно се ограничват, без да има никакво обяснение защо се прави.Лъжата, че те пречат на ваксинацията на възрастното население вече беше изобличена. Няма връзка между двете неща. Ваксини има достатъчно.Това е поредния етап от борбата на червените за бойкотиране на държавата докато не вземат властта. В същия дух бяха действията на Фигуранта на Шипка, Мангъров и "протестърите".
163
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зелените коридори не се спират - работят в петък, събота и неделя. Защо се дава приоритет на по-възрастните е повече от ясно. При хората на 80 години умира един на всеки 5 заразили се, при 60-69 годишните умира един на всеки 17 заразили се, докато при хората на 20-29 години умира един на 1007 заразили се.
162
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178"А спокойствието сега не го ли отчитате? Няма го онова безмислено говорене и всяване на страх, наглост голяма"Какво "спокойствие"?Скоро идва турситическия сезон, Гъция и всички държави, за които туризма е важен, форсирано ваксинират работещите в сектора, наред с принципно ускорената ваксинация, а ние реално СПИРАМЕ ваксинацията за точно тези групи хора. След месец и половина, когато сезона е започнал, ще се чудим защо имаме пак пик и защо ни вкарват в черните списъци ...
161
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 178"В Германия вече я бяха силно ограничили, а ние поръчваме?"В едно изречение - две лъжи.Нито ние сме поръчвали допълнителни количества от АЗ, след като започнаха "проблемите" с нея, нито в Германия са ограничили АЗ за пълнолетното население под 60 години. Въпросът е, защо говориш неверни неща, от незнание, или нарочно?
160
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебния здравен министър даде ли обяснение защо се спират зелените коридори или те не се чувстват длъжни да обясняват на народа защо правят каквото си искат?