Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване

Каним Гърция като гост на Срещата на върха на инициативата
173
Радев: "Три морета" създава възможност за растеж и свързване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев откри международна конференция, посветена на възможностите за финансиране от Инвестиционния фонд на инициативата "Три морета".

Благодарение на обединените усилия на 12-те държави между Черно, Адриатическо и Балтийско море инициативата "Три морета" създава възможност за икономически растеж, свързване на страните, социално и икономическо сближаване. С политическо лидерство и съвместните действия на бизнеса и неправителствения сектор можем да подобрим стандарта на живот на хората в региона, заяви държавният глава.

Още по темата
По думите му засилването на инвестиционния фонд към "Три морета" и привличането на инвестиционен съветник към него (Amber Infrastructure Group) отбелязва преминаването на инициативата от политическо говорене към реални действия. Бизнесът е ключов участник, отбеляза Румен Радев и допълни, че расте интересът към инициативата от различни държави от цял свят, което се основава на големия потенциал на региона ни.

България гледа отвъд географските и времеви граници в региона, за да намерим интелигентното развитие на проектите в инициативата, заяви президентът по повод приоритетите на българското председателство на "Три морета". По думите му, трябва да се търсят нови възможности за напредък на региона и това е причината България да покани Гърция като гост на срещата на върха "Три морета", която страната ни ще домакинства тази година в София, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Трябва напълно да обезпечим свързаността по линията Север-Юг, а през границата ни с Гърция преминават важни транспортни, енергийни и дигитални връзки, заяви Румен Радев и посочи, че регионът трябва да се възползва от потенциала на пристанищата и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка.

Президентът акцентира и върху друг основен приоритет на българското председателство - свързаност в областта на науката, образованието, технологиите и иновациите. "Необходимо е да се търсят интелигентни решения с хоризонт отвъд следващите 20-30 години. Следващата стъпка е да работим с младите хора и да свързваме организациите и институциите, които се занимават с иновации", посочи президентът, като подчерта, че подходът трябва да е насочен към интегрирането на иновативни решения в сферата на транспортната, енергийната и дигитална свързаност, като се мобилизира човешкият капитал и бизнесът.

Президентът отбеляза и значението на укрепването на връзката на инициативата със стратегическите й партньори - САЩ, ЕК и Германия.

Възможност за привличане на нови устойчиви инвестиции, икономическо развитие и укрепване на връзката с останалата част от Европа, както и привличане на трансатлантическо партньорство в региона, са част от приоритетите, които има пред себе си инициативата "Три морета", заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Той подчерта, че 12 държави-членки на ЕС, участващи в нея, представляват 22% от населението на ЕС и създават 10% от БВП, но подобни инициативи ще увеличат вътрешната търговия между тях, която по думите му има нужда от подобрена инвестиционна и иновационна инфраструктура. Това ще допринесе до бъдещи икономически ползи и въздействие върху инвестициите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американската посланничка Херо Мустафа, се срещна с премиера и някои от министрите, както е по протокол, в такива случаи, а Бойко Василев изтъква това, като белег, за прозападната им ориентация. Слагач на всяко правителство, с приоритет към феновете на Русия, червената олигархия, БСП/ДС, каквито са в правителството на Радев.
117
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
147 Глурости, не е мръднал, остава си руски слуга. Просто, е дошъл наш ред, да председателстваме тази итициатива"България на три морета", това не е заслуга на Радев. Той се държи лицемерно със запада, но работи за интересите на Русия, в ущърб на България.Странно, как Бойко Василев от "Панорава" и такива, като теб, не знаят това.
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев бил руския шпионин.... да се смеем ли да плачем ли. масонин е радев и изтривалка за мазните мамонски свински краченца на херо мустафа. радев ни направи цел на руските ракети и унищожава и минималните шансове някога да имаме нормални отношения с тях някога. всичките му министри минаха инструктаж на козяк като не се и крият даже майцепродавците.
115
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
112
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
111
2
 
11
 
! Отговори
Радев-празнодумец преди 2 години
Радев е празнодумец храбър. Празни приказки, безмислени пожелания в комунистически стил другари дайте да дадем и след повече от 4 години президенстване (празнодумстване) няма нищо полезно и смислено свършено от него за България. Вместо да вървим напред избрахме най-слаабият президент досега и се връщаме много назад към времената на бай-Тошо. Много, много жалко...
110
6
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До *** Радеви бедна духом...*** е положителен герой,неделковци с десетките си акаунти...нямате шанс срещу ценностите ни,ще продължим да Обичаме България...ще се борим, ще умираме за оцеляването им...объркали сте Народа...ще ви съдим...децата ви...внуците ви...за Национално предателство...за геноцид над Народа ни...маайте си минусите,толкова можете!!!
109
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
108
4
 
8
 
! Отговори
светли бъднини преди 2 години
Вървим към "светли бъднини". Много искат да ни управляват:1. Радев -руски шпионин2. Нинова -приватизаторката г-жа Лъжа3. Бабикян -царя на фейка4. Хаджигенов -адвоката на джендърите6. Бойкикев -приятеля на Маджо7. Румен Гечев -майстора на фалитите и заплати от 5$8. Слави -баш Чалгаря въздухаря9. Елена милиЙончева -крадлата от КТБ10. Костя Копейкин -проводника на руската агентура
107
5
 
4
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До С Р.Радеф не ставахаха "бившият комунист"...не е бил бодигард на Т.Живков..."демократа",докато ченгета като теб лъжеха и грабеха Народа ни Радев се обучаваше в ВВА в Алабама ...САЩ...комунист...и Военно Въздушна Академия в САЩ...само платени енича.и биха ти се вързали на лъжите...бойко строи комунистическите газопроводи на путин...и плащаме най скъпата газ!!!
106
4
 
8
 
! Отговори
Муунчо Радев преди 2 години
Вижте обективно уплашената и глуповата физиономия на Грипен Радеф. Той наистина прилича и говори като ***. Срича, мънка, мрънка, декламира като тройкаджия, върти страхливо малките си злобни очички и говори с равен и безизразен гласец. Хората безпогрешно усещат нещата и безмилостно измислят точните прякори...
105
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
хаха службите...не съм ***...Свободно Човешко Същество съм и не признавам властта ви...не ме заплашвайте,плющете си минусите...милиони сме и не можете ни уплашите или излъжете...имам си ЕГН и адрес...знаете ги...мога да срещна всеки от вас,без претиснение...вие можете ли го,ако само ми пишете!милионите уплашени...един от вас съм...не се страхувайте...пишете и споделяайте...гаврят се с животите ни...на децата ни те яхти...ние без хляб
104
3
 
8
 
! Отговори
С Р.Радеф не става преди 2 години
Да, смяната на Борисов е необходима, но с 3000 души и то събрани от цяла България власт не се събаря. С разпопен поп молитви не се правят. С бивши комунисти Р.Радев, М. Манолова, Т. Дончева , Р. Петков и т.н. нова промяна не се прави. Хората не ви вярват.
103
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС е умиращ...предаден от политическата класа,прекрасна идея,убивана от десетилетия от пияни и зависими политици...дела...дела...децата на европа бягат...роби са...геноцид..имат само печатници за пари финансиращи престъпници и мафиоти.гърците над 300 милиарда...италия...нечувана несправедливост!Изход...Нов Справедлив Световен Ред!!!!
102
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Бог да пази Кралицата!!!
101
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Време е...хаха ...орезили...само двама не се качиха на Шипка...бойко а турският паша не искам да го споменавам..на 3 март...Радев бе на Шипка...бойко целуваше ръка на султана...***...яйца и домати...с "камъне и дърве" ще ви отговорим...елате ни!!!
100
4
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Време е...хаха а направете ни тази услуга...само ни елате!!!