Димитър Кенаров: Бях бит и арестуван с белезници на паважа

Журналистът води дело срещу органите на реда за ареста му
Обновена: 19 май 2021 20:10 | 19 май 2021 19:51, Петя Славова
49

Полицията се отказа от данъчна проверка на журналиста Димитър Кенаров, който беше бит от униформените по време на антиправителствените протести миналото лято. От своя страна, той съди органите на реда за нанесен побой и неправомерно задържане.

MBP е оттеглило искането НАП да провери журналиста Димитър Кенаров. Това стана ясно след поредното заседание на Софийския районен съд по делото на журналиста, който беше бит от органите на реда по време на протестите лятото.

"Искането на юристконсулта на МВР да бъда проверен от НАП за плащане на данъци, здравни осигуровки и дали съм член на СБЖ, което е един абсурд, защото от '89-та насам не е нужно да бъде журналист и да се казва журналист, за да е член на казионна организация", каза Димитър Кенаров пред Bulgaria ON AIR.

10 дни преди да бъде обявен служебният кабинет, МВР иска от НАП да провери журналиста. Кенаров води дело срещу органите на реда за ареста му в нощта срещу 3 септември.

"Не, бях пребит, бях арестуван с белезници на паважа дълго време, въпреки че се идентифицирах като журналист. Това не помогна. И в крайна сметка след няколко часа бях откаран с още няколко души в Пето районно управление", допълни той.

На днешното заседание бяха изслушани свидетели, назначена е и експертиза на видеоклип от задържането.

"Самото МВР като не са издали заповед за задържане, сега трябва да доказваме че е имало фактическо задържане", посочи адвокатът на Кенаров Стоян Мадин.

Следващото заседание по делото на журналиста е насрочено за края на юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
13
 
1
 
! Отговори
Палки и бухалки преди 2 години
Не се пенете толкова, обезщетението ще бъде платено от вашите данъци, няма да го плащат полицаите.
5
8
 
32
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А той може ли да докаже, че не е псувал и заплювал полицаите? Нали няма свидетели. Какъв умник е личи от това, което казва, че първо е бил пребит, а след това арестуван с белезници! Бил се "идентифицирал". Как? "Мислител", няма що!
4
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки с телефон или фотоапарат "се пише " журналист , какви са тия глупости. Трябва да си акредитиран или да имаш бадж , че работиш като такъв , аи какво като е по различен ли е от мен и от вас . Може би да защото му плащат какво да пише.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корумпираните трудоустроени непрокопсаници, трябва до крак да бъдат проверени от нап, като физически лица.
2
12
 
25
 
! Отговори
Този преди 2 години
Този се хвърляше в полицайте блъскаше се в опити да ги предизвика
1
1
 
8
 
! Отговори
Филолог преди 2 години
Пише се ЮРИСКОНСУЛТ