Двойно повече храна на боклука у нас в сравнение с Гърция

Домакинствата най-големият прахосник на хранителните продукти
19 май 2021 08:08, Елка Василева
49
Двойно повече храна на боклука у нас в сравнение с Гърция
Снимка: архив, БГНЕС

Двойно повече хранителни продукти се озовават на боклука у нас за година в сравнение с Гърция. Докато един нашенец изхвърля 94 кг храна за 12 месеца, то в южната ни съседка, където хората имат доста по-висок стандарт на живот, изхвърленото количество е 44 кг на човек.

Това заяви изпълнителният директор на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов по време на онлайн конференцията „Мястото на храната не е на боклука“, организирана от Германско-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), пише „Монитр“.

По думите му именно домакинствата са най-големият прахосник на хранителните продукти - 53 на сто от покупките им свършват в контейнерите.

В „черната“ класация ги следват преработвателите на храни, изхвърлящи 19% от продуктите, и ресторантьорите с 12 на сто. Следват фермерите с разхищение от 11 на сто, а първенец по малко загуби на хранителни продукти се оказват търговците на едро и дребно с едва 5%.

Според проучванията най-често изхвърляме тестените изделия от житни продукти, като четвърт от тях отиват в кофите, а най-рядко - от млякото.

Според експерта най-честите причини за изхвърлянето на храна са навиците да се пазаруват твърде големи количества, несъответстващи на нуждите на потребителите. Принос за това имат и промоционалните цени в търговската мрежа. В сериозен проблем се превръща и незнанието на домакинствата как да съхраняват вече закупените стоки.

С цел профилактика на разхищаването на храна от „Биоселена“ започват проект, в рамките на който се провежда обучение на възрастни и деца по темата, изготвени са и редица клипове и анимационни филмчета. От фондацията изготвят няколко съвета, които трябва да бъдат спазвани при пазаруване - не купувайте храна, когато сте гладни и купувайте единствено само необходимите неща по списък.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тези ненормалници защо не спрат да дрънкат глупости. в българия половината население са пенсионери на по едно мляко и един хляб на ден. сега да кажат и че заравяме и по един тон пластмасови токсични боклъци от англия, буркина фасо и доминиканската република и ще обясним и защо държавата ни е сметище.
25
1
 
0
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
тая храна в бг не е храна хляба мухлясва на 3 тия деншунка започва да лепка и мирише на 3 ден пастет мухлясва на 4 ден кисело мляко не се прокисва а мухлясва
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума се купува като за последно и не може да се превъзмогне страха, че стоките няма да свършат и дори да свършат, ще се зареди отново. Много често се дразня в големите вериги, когато някои толкова бързат да изпреварят всички останали, че направо минават през хората с количките си. Необяснимо е, нещо като с тоалетната хартия по време на пандемията.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление за пари хората правят НПО-та, чрез които едни хора които се чудят как от нищоправене да изкарат пари могат да направят всякакви изледвания и т.н. Защо никой не се замисля как се изчислява колко храна изхвърлят гърците и колко българите. Ами колко мелачки за храна има в Гърция и колко в България? Аз съм за спиране на НПО-тата въобще. Това са 5 пъти повече похарчени пари със съмнителен край
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И понеже българите са богати ще се въведе прогресивен данък, по вчерашното решение на Европейската комисия!Малка неточност, но простима, не е за това, че българите изхвърлят много храна, а просто за еврозоната е, за да няма далавери със заплащания/заплати в евро! Добре дошли в Еврозоната за в бъдеще с до 54,7%-ен данък, както в Германия! Добрутро!
21
2
 
0
 
! Отговори
Голям прос преди 2 години
Те стоките са си *** още на щандовете. Като ги купиш и трайността им пада още по-бързо. Преди говореха, че за бившите соц страни стоките от Европа били по-ниско качество. Не виждам някаква положителна промяна. Не се учудвайте, че отива в контейнера.
20
3
 
0
 
! Отговори
интересно преди 2 години
"С цел профилактика на разхищаването на храна от Биоселена започват проект, в рамките на който се провежда обучение на възрастни и деца по темата..."Поредният безсмислен проект - тъкмо пенсионерите с тези мизерни пенсии изхвърлят най-малко ***, както и децата, които купуват храна много рядко, освен ако не е някое лакомство.Смешна статия и защо се харчат пари за безсмислици? Не мога да повчрвам, че този проект е сериозен, но пък само той да е...
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредното грантаджийско НПО борещо се за финансиране и отчитащо дейности. А случайно да е разглеждал възможността продуктите които се изхвърлят да са ментета изхвърлени от запада и препакетирани за източноевропейците и пробутани от западните вериги? Ако запише такъв извод няма ли да секнат грантсовете?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В кофите на всички ли е ровил тоя че да изкара тези резултати или е правил "национално" запитване на 100-на души?
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Твоят бивш работодател е мизepник!Моят е подобен.И всички почти сме тръгнали от бедни семейства навремето. Това обаче не кара всички да си увиваме филийки в салфетка, да си ги носим по джобовете, за да ги ядем на другия ден.
14
0
 
7
 
! Отговори
Много по темата преди 2 години
попринцип сме доста изостанали сравнение с други държави, изхърляме и пазарауваме на поразия без да мислим.Хранителните отпадъци могат да станат на компост също така.
13
0
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До За качеството наНекролозите говорят най-вече за "качеството" на мозъка на българина. храната не ви е виновна за нищо. Можеш да избереш здравословно хранене, дори ще ти излезе по-евтино.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е абсолютна лъжа! Най-много хранителни продукти изхвърлят търговците вместо да свалят цените и да продадът всичко.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по принцип ние сме боклукчийска нация,само погледнете контейнерите и около тях.
10
3
 
7
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Бойко ви напълни хладилниците, не може да изядете храната вътре. По две - три коли накупихте. Всеака година по 2 - 3 пъти на море. И пак сте недоволни. Ей неблагодарен народ.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То храната е ***... Мисля че новината трябва да е че българина яде повече *** от гръка.... Защото тук нямаме никакъв контрол на храните
8
1
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз лично много се дразня, като видя изхвърлена храна.
7
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ми така е след птичия грип и африканската чума не останаха домашни любимци да оползотворят хранителните отпадъци от домакинствата! Защо ли обаче от ДНЕС са пуснали снимка на изхвърленото от някой смотан търговец на плодове и зеленчуци! Просто няма как това с кашоните да е изхвърлено от което и да е домакинство! Ама бутай!