Евреи и палестинци в България с молитва за край на конфликта

В Централната софийска синагога се проведе молитва за мир
19 май 2021 22:04, Петя Славова
60

В Централната софийска синагога се проведе молитва за мир и солидарност с Израел, предаде Bulgaria ON AIR. По време на събитието представители на еврейската общност у нас изразиха надежда, че конфликтът в ивицата Газа ще приключи скоро. За мир и живот без насилие се обявиха и от палестинската общност.

"Ние се молим в памет на невинните жертви. Надеждата ни е, че евреи, мюсюлмани, християни, които живеят заедно, ще намерят пътя към мира, и че ще научат децата си да живеят в разбирателство - това ще доведе до мира", каза Максим Делчев.
Жак Франсе, който има роднини в Израел, следи с тревога ситуацията. Надява се, че скоро военните действия ще бъдат прекратени.

"Искрено се надявам този конфликт да бъде по-кратък и по-малко кървав", сподели Жак Франсе.

Всяка жертва, независимо от какъв произход е и къде се намира, е жестокост и мъка за всяко едно семейство. Въпреки желанието за мир - еврейската общност е категорична - подкрепя правото на Израел да се защитава, когато е под непрестанен ракетен обстрел.

В цял свят знаят, че "Хамас" е терористична организация. Срещу терора не може да се действа по друг начин", сподели Мориц Машиах от Организация на приятелите на Израел в България "Негев''.

Въпреки че двете страни воюват, Израел не престава да снабдява Газа с електричество. За Ибрахим Халед обаче монетата има друга страна. По думите му - палестинският народ е подложен на жестоки репресии, бил е лишен от правото да съществува в суверенна държава и живее под окупация.

"Целият свят говори, че Израел има право да се самозащитава. Ние не сме ли хора? Ние сме хора под окупация. Ние имаме право да се защитим. Всеки ден казват - Газа не е окупирана. Как да не е окупирана? Няма ядене, няма вода", добави председателят на Арабски комитет по интегриране Ибрахим Халед.

Не подкрепя "Хамас", но смята, че възникването на организацията, както и на останалите подобни в Газа, е резултат от политиката на Израел.

"Този натиск, тази война, която водят - ето това е резултатът", коментира още той.

И Ибрахим Халед, както и евреите у нас, искат мир и живот без насилие. И докато всички чакат политиците да намерят изход - равносметката от новата ескалация е повече от мрачна. Над 200 загинали палестинци, предимно жени и деца, и най-малко 10 израелци

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел - последното отмъщение на Сталин към руските евреи. Да се махат от там, да си прибират Крим и да настъпи спокойствие. И без това и на двете места няма вода.
23
0
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
няма как да стане
22
3
 
2
 
! Отговори
много заблЮдени преди 2 години
И как молитва ще спре конфликта?!
21
1
 
7
 
! Отговори
Anonimos преди 2 години
Всички са хора, байно, но въпросът е кой започна и кой ползва помощите от щатите за своите частни сметки, а що е останало - за нови ракетки от Иранската джамахирия?
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До A CА ти защо мислиш че нобеловата награда е критерии за каквото и да е/Първо големите и фундаментални научни открития са направени преди Нобеловата награда изобщо да съществуваВторо за математиката например няма нобелова награда а тя е в основата на всичко останалоТрето чак 75% не са.Четвърто еврейският произход на който и да е е трудно доказуем.Много малко хора могат да докажат родословно дърво до повече от 200 години освен кралските дворове
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СлабациВместо да им отровят водата и да ги заличат от картата се лигавят.Безпринципни хора са евреите
18
1
 
4
 
! Отговори
Човек със пистолета преди 2 години
На някой богаташки хорица от Сл.Равно полеИм се разказва играта от всякъде вече немогат да взимат от средствата и общината Те не са хиляди а милиони да им отива по фирмите и магазините а не да отиват за ремонти по улиците и подръжка на осветлението
17
0
 
2
 
! Отговори
A C преди 2 години
До АнонимеНВъпрос на преценка! Православен съм,кой добър,кой лош,но трябва да познаваме и другите и при необходимост да се поучаваме,Евреите са 12 племена имат много противоречия,но когато трябва се поддържат и защитават,поне това да прогледнем
16
6
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До A C ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА Е СЕКТА !!! АЗ ПРИЗНАВАМ САМО ПЪРВАТА БИБЛИЯ-КОДЕКС СИНАЙТИКУС ОТ 330 ГОДИНА СЛЕД ХРИСТА И ТАМ ИМА САМО ПИСАНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ НА ХРИСТОС!_____________ЕДНА ДОБРА ДУМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПИШЕ ЗА ИСРАЕЛЦИТЕ И КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЧЕТА ЗА ТЯХ ТОЛКОВА ПО ПРОТИВНИ СА МИ, ПОВЕЧЕ И ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ
15
2
 
3
 
! Отговори
A C преди 2 години
До АнонимеН75 % от Нобеловите лауреати за успехи в науката са евреи,Авторът на "антибебе"е български евреин,в края на миналата година създадоха и изкуствена утроба,Много светила специализират в Израел макар,че е сравнително по-скъпо,
14
2
 
1
 
! Отговори
A C преди 2 години
До АнонимеНПравославната църква отбелязва 1 януари като "обрезание Господне"еврейчетата задължителжо се обрязват на осмия ден,не по-рано,не по-късно,има познавам мюсулманин който е обрязан на 26 години !!! Юдеизма е единствената религия която не е променена толкова хилядолетия,мюсулманството е една отнай-младите религии и има толкова разновиидности,
13
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАПИШЕТЕ НЕЩО ХУБАВО ЗА ЕВРЕИТЕ ЩОТО АЗ НЕ МОЖАХ ДА НАМЕРЯ В НЕТА!!____________-САМИЯ АЛБЕРТ АЙНЩАЙН СЪЖАЛЯВА, ЧЕ Е УЧАСТВАЛ ВЪВ СЪЗДАВАНЕТО НА АТОМНАТА БОМБА И НАРИЧА ТОВА СИ ДЕЛО НАЙ-ГОЛЯМАТА ГРЕШКА В ЖИВОТА СИ!
12
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗАЩО БОГ Е ПРАТИЛ БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ ХИТЛЕР ДА ГИ ИЗТРЕБИ????___________ЕВРЕЙТЕ СА БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД ЗА СТРАДАНИЯ ВЕЧНИ ЩОТО ОТ КРАЙ ВРЕМЕ СА ПРЕДАТЕЛИ!
11
3
 
3
 
! Отговори
A C преди 2 години
В стария завет пише,че столицата на Израел е Ерусалим,Четири религии са тръгнали от Израел,3 от Ерусалим и една от Хайфа,
10
2
 
5
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
Спри да пишеш постоянно и да натрапваш налудничавите си тези ,че и с големи букви ,освен всичко това си и страшно неграмотен!
9
2
 
4
 
! Отговори
A C преди 2 години
Нека всичко свърши най-скоро и всички да живеем в мир,добросъседство и разбирателство! Мисля,че това е най-важното!!! Никой да не е маша на никой друг,да се замислим,за всички има място на земята под слънцето !!! Да бъде !!!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 ..и с изгонването на палестинци ,които от 70 и повече години живеят в квартала ...Твърде удобно за Нетаняху който беше под следствие и миришеше на затвор ...
7
7
 
4
 
! Отговори
още преди 2 години
Търси и ще намериш... Конфликта започна с отказа на 7 многочислени семейства да бъдат преместени в други жилища поради отчуждаване от общината,не са си плащали наемите от 1971 г. на новото място никой не е очаквал да си плащат !!! Хамаз ги употребиха,направиха провокацията с джамията и ... Моля Ви проверете и съпоставете ?
6
8
 
4
 
! Отговори
още преди 2 години
Не вземам страна,но Израел пуска ес ем е си в района 2 часа предварително и тогава удря с ракетите,а палестинците искат поне 48 часа,това го потвърждават евреи,араби и палестинци,умишлено складира и се укриват в джамии,болници,училища защо не казвате,че палестинците са арабските *** и са недолюбвани дори и от съверниците си мюсулмани и християни,дори и египтяните ги отхвърлиха!!!
5
4
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И АЗ ТАКА ИСКАМ!! ПЪРВО ИЗБИВАМ ИЗСЕЛВАМ И ПРИБИРАМ 90% ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА НЯКОЯ ДЪРЖАВА И ПОСЛЕ ПРОБУТВАМ МАЛКИ МОМИЧЕНЦА ДА ПЕЯТ ПЕСНИ ЗА МИР :D