Защо се наложи промяна в заповедта за "зелените коридори"?

Само 17,5% от хората над 60 г. са с две дози
19 май 2021 09:58, Ния Христова
46
Защо се наложи промяна в заповедта за "зелените коридори"?
Снимка: БГНЕС
"Процентът на имунизирани хора над 60 години е твърде нисък. От 1 972 000 души в тази група, около 17,5 процента са получили и двете дози ваксина. Анализът на трите вълни на COVID-19 установи, че най-страдащо е населението над 60 г. Целта на промяната в „зелените коридори” беше да се даде приоритет на тази най-застрашена група", каза пред Нова тв служебният заместник министър на здравеопазването д-р Александър Златанов.
 
"Когато на опашката за ваксини отиде човек над 60 години, той получава дозата си веднага, независимо че преди него чакат още 10 човека извън тази възраст", посочи още той.
 
Златанов беше категоричен, че няма да има върнати хора, които имат желание да се ваксинират. 
 
"Никой не се връща. Практиката от вчера показа, че независимо, че има някакво объркване, броят на ваксинираните не е намалял, а напротив – даже с е увеличил", каза той. И допълни: "Ако някъде има върнати хора – информирайте ни. Готови сме да бъдем адекватни на момента само и само за да няма върнати хора".
Още по темата
 
"Целта на всички начини на записване за ваксинация е хората да разберат, че имунизирането е изключително важно, за да бъдем подготвени за справяне с пандемията. Приоритет даваме на най-уязвимите хора – тези, при които има най-висока смъртност и които преболедуват най-тежко", коментира Александър Златанов.
 
Целта е максимална част от хората над 60 години да бъде имунизирана.
 
"Търсейки имунитет на населението от около 60 процента, като една част от тях ще го получат преболедувайки вируса, други - от това, че са имунизирани, смятаме че ще има справяне с пандемията и ще се получи една безопасна среда. Иска ни се хората над 60 години да не достигнат до този имунитет чрез преболедуване, защото има голям риск за тях", коментира още Златанов.
 
От думите му стана ясно, че работещите в пунктовете за ваксинация, както и личите лекари, когато се извършва имунизацията при тях, имат задължението да дават приоритет за ваксинация на хората над 60 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ преди 2 години
ТРУДНО УВИРАТ КРАТУНИТЕ ЧЕРВЕНИ
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма се завръща с най-разпознаваемото си качество опашките
26
0
 
2
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
До АнонименТова за приоритетното ваксиниране си го имаше и го има от самото начало. Само че имаше само една ваксина: АстраЗенека и точно тогава излезе тази медийна кампания която накара много хора да се отказват от нея. Докато в края на Март е имало общо 15-20 хил доставени РНК ваксини, които разбира се бяха резервирани на другарите по партийна линия
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне има ред с тези номера. Не са лоши хората, абсолютно всеки спазва предимството на по-възрастните и никой не се сърди. Нали всеки в един момент става възрастен.
24
4
 
2
 
! Отговори
ха ха до 24 преди 2 години
До24 Тези над 90г нищо не ги лови!
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това за приоритетното ваксиниране на най-възрастните трябваше да го има още в началото на ваксинирането. трябваше да започнат с хората над 90 години, при които умира един на всеки 3 заразени. Почти веднага и с хората на 80-89 години, при които умира един на всеки 5 заразени. После и тези на 70-79 години, при които умира един на всеки 7,5 заразени. След тях и 60-69 годишните, при които умира един на всеки 17 заразени и т.н с по-младите.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Максимума в броя на ваксинираните при правителството на мутрите беше през последните две седмици на управлението им - по 15189 дози средно на ден. Това, че имаше един ден с 36000 ваксинирани, не променя този факт. Факт е, и че досега при новото правителство, дозите са почти 20000 средно на ден.
21
0
 
7
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
До АнонименБроят ваксинирани се увеличава, защото от началото на Май има няколко стотин хиляди дози на склад, докато 1 месец по-рано е бил 15-20 хил. Тук няма никакво значение дали е служебното или прединото мутренско правителство. Даже последните 1-2 седмици преди да бъде разпуснат парламента (т.е при предишното правителство), бяха стигнали 30 хил дневно
20
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност броя на имунизираните се увеличава. От 15189 средно на ден в последните 14 дни управление на мутрите, до близо 20000 средно на ден при служебното правителство
19
9
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Близко до акъла е, че желаещите да се ваксинират на дневна база, ще намалява. Просто пулът на тревожните и истерични хипохондрици се изчерпва с времето. Но от мене един съвет - не е грешка да се ваксинирате и трети, и четвърти път. Само вижте коя ваксина разчита на плацебо ефект.
18
9
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Ако за година и два месеца този суперзаразен и мегасмъртоносен вирус не е заразил цялата популация, значи изобщо не е суперзаразен и мегасмъртоносен и значи всичко е един лошо замислен театър. Опитват се да спасят постановката с индивидуални актьорски умения, но...в БГ добри драматични актьори никога не е имало - само комедийни.
17
2
 
3
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
При 6% от цялото население (м/у 400-450 хил човека) с 2 дози, този процент 17.5 (близо 350хил) за възрастните даже е много добър, и като прибавим поне 50хил от хората на първа линия които са задължителни да са преди всички други, то накрая се оказва че около 50 хил са ваксинираните млади хора (да не забравяме че сред тях има и немалко хронично болни).
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази политика и в медицината.Правителството в оставка обеща да помага на временното правителство и е нормално без много медийни изяви да се помага, защото целта е една, да се опази живота на намаляващото ни население. Не харесвам нито една партия и искам да ме управляват само доказани специалисти, всеки в своята област.Не искам хората да са разделени в тази тежка обстановка.
15
7
 
16
 
! Отговори
Мая Топалова преди 2 години
Ха-ха-ха! Сега се мъчат как да замажат гафа на т.н. "министър", който явно не е в час. Трети министър в правителството на Фърчилков прави гаф!
14
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИзнервенНяма опашки, защото малко хора над 60 години могат да издържат да стоят дълго на опашка по принцип и предпочитат да изчакват. Ама това би трябвало да е близо до акъла, нервак. Като цяло, само България от цяла Европа кара хората да се редят като диваци на опашки, без ред и организация и то не защото сме много умни, а защото е по-лесно и евтино. Инак щеше да лъсне неспособността на тиквовата администрация да проведе имунизацията като цивилизована страна от ЕС
13
1
 
1
 
! Отговори
До Комунист преди 2 години
Ако ти остават два месеца, няма значение колко си живял.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има 2 опашки - под 60 и над 60
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкото зам-министърче, не се е научило да главозамайва дори верния си ***-чалгарски електорат - ами хъката-мъката, значи, щото 20% нам-си-що-си, пък щото така...Свиквайте!Свиквайте с "експертизата" и на Киро Харварда, и на Стойчо наДупнишки, и на Рашко Сталински, и на Мун..о Болшевишки!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
9
11
 
14
 
! Отговори
Комунист преди 2 години
Има всеки ден умрели млади хора без придружаващи заболявания. Дайте да спасим тези на които им остават 2 месеца живот, за да умрат тези на които им остават 50 години живот.