"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи

Страната поставя икономиката пред поколението на най-уязвимите граждани
20 май 2021 16:38, Ния Христова
349
"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи
Снимка: БГНЕС
България е фокусирана върху защитата на икономиката, а не върху спасяването възрастните хора от COVID-19. В крайна сметка няма да постигне нито едното, нито другото. Това пише в своя статия в."Гардиън", озаглавена "Поставянето на икономиката над етиката е мрачна стратегия за ваксинация - България показва защо", пише БГНЕС.
 
"Април завинаги ще остане в паметта ми като месец на болезнена несправедливост: тогава си направих първата ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, а неваксинираният ми баща почина от вируса в България" споделя Люба Касова, автор на "Липсващите перспективи на жените в Covid-19" и съосновател на международната консултантска компания за стратегия на аудиторията AKAS (Addy Kassova Audience Strategy)за изданието. 
 
"Аз съм здрава жена на средна възраст. Баща ми беше уязвим 85-годишен мъж с придружаващи заболявания. Имам купчина писма от NHS, които пристигнаха за баща ми от януари, с покана да направи ваксинацията в Лондон, града, за който той замина, напускайки родната си България преди шест месеца. С тъга и безпокойство се чудя защо България не защити баща ми в напреднала възраст, докато NHS на Обединеното кралство положи всички усилия да го направи. Защо аз съм била защитена на средната си възраст, докато около 90% от българите над 80 години не са?"
 
България е малка страна и рядко се отразява от световните новини. Смъртни случаи в страната, свързани с Covid-19, са една малка дюна в пустинята на погубените по цял свят животи. Но предоставя ценен казус, предупреждение за това защо икономическата, а не етичната политика на ваксинация е вредна за всяка икономика, пише „Гардиън“.
 
България е на четвърто място от седемте държави с най-висок кумулативен процент на смъртност в света. В същото време на 4 май здравният министър Костадин Ангелов излезе с гордото твърдение, че "третата вълна на Covid-19 преминава почти незабелязано в България", твърдейки: "Нашите медици се справиха".
 
България е една от малкото страни в ЕС, за които Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията не публикува данни за смъртността от Covid, свързани с възрастта. В България просто не се прилага "възрастов мониторинг" или може би никакъв за демографски данни.
 
Димитрина Петрова е български експерт по равенство в здравеопазването. Нейните изследвания показват, че българският план за ваксинация, чиято основна цел е да ограничи разпространението на Covid, а не да спасява животи, е изключително несправедлив спрямо възрастните. Според нея в него има неясни цели, но дава приоритет на икономически активното, по-малко уязвимо по-младо население пред икономически неактивното, по-уязвимо по-възрастно население. В България хората над 65 години са в четвъртата група в приоритетните списъци за ваксинация, отстъпвайки, казва Петрова, на "почти всички останали в обществото" - здравната работна сила, учителския персонал, всеки, който участва в "основни дейности в обществения живот". Тази седмица със закъснение правителството обяви, че хората над 60 години ще бъдат приоритетни за ваксинация.
 
"Гардиън" представя за Великобритания картина, която е съвсем различна. Приоритетните групи там са ясно обособени. На първо място целта е да се намали смъртността от Covid и едва след това да се ограничи разпространението му. Първите пет групи, на които се предлагат ваксинации в Англия (с подобен модел в другите британски държави), обхващаха всички над 65 години, като се започва от най-уязвимите. 
 
Петрова прави заключение, че българският план за ваксинация "придава по-голяма стойност на държавния апарат и икономиката, отколкото на живота и здравето на хората" и по този начин "създава неравенство, като не дава приоритет на тези, които най-много се нуждаят от ваксини, а на тези, които вече се възползват от повече мощ и ресурси".
 
"През седмицата на смъртта на баща ми България имаше втората най-лоша смъртност, свързана с Covid в ЕС, докато Великобритания имаше четвъртата най-ниска смъртност в Европа. На 8 април (денят, в който почина), 7% от хората над 80-те години са получили поне една ваксина, в сравнение с около 97% в Англия за същата възрастова група. Месец по-късно цифрата в България беше само 10%. Между февруари и април тази година смъртността за 70- до 89-годишните е била 124,5 на 100 000 в Англия в сравнение с 421,4 на 100 000 в България.", обяснява Касова. "Поколението на възрастните хора в България е жертвано заради икономиката".
 
Ситуацията става все по-лоша, след като правителството омаловажи третата вълна на пандемията, неговата неуспешна ваксинационна кампания и от медиите, които са обвинени, че "не дават достатъчно яснота и разбиране" и не успяват да държат правителството под отговорност.
 
"Животът на баща ми е един от хилядите погубени в България. Той беше на 85, мъж с достатъчно жизненост, който трябваше да има повече време. Смъртта му обаче беше предотвратима. Но политиката на правителството се свеждаше до това, че той вече не е от икономическа стойност за обществото, така че животът му не си струва да бъде спасен", твърди Касова.
 
Подход, който разчита на ограничаване на Covid, а не на спасяване на животи, в крайна сметка се оказва лош за икономиката. Като не защитава най-уязвимите, системата на здравеопазване е застрашена, пандемията се удължава и икономиката буксува още повече. Великобритания, където политиките също застрашиха възрастните хора през първата вълна, коригира своя подход с програма за ваксинация, ориентирана към опазването на животи.
 
"Дали степента, в която правителствата оценяват човешкия живот, е мярка за това колко добре е подготвена една държава за справяне с големи кризи?", пита Касова и заключава: "Склонна съм да мисля, че е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
15
 
! Отговори
;) преди 2 години
Що за глупост, всеки ден в новините има списък с починалите ибтяхната възраст. Днес всички съжаляват за починалия 19годишен младеж от Търново, но Гардиън пак нещо не разбрали!!!???
197
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая новина щеше да е интересна, ако я бяхте пуснали, докато гербиджа беше на власт.Сега прилича на вадене на нож на умряло куче.
196
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се за българите в чужбина освен плюенето по България е много важно и прехласването и величаенето на съответната чужда държава - как иначе ще оправдаеш мизерстването и изоставянето на родителите си.
195
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми какво пише левият *** Гардиан.
194
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако си българин в чужбина, е много важно да плюеш по България, за да се чувстваш важен, специален и успял. А ако можеш да изкараш и пари от плюенето, е направо перфектно. Браво на госпожата как ни е изобличила.
193
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обобщения от единичен случай и лична драма.България не справя по-зле от други страни,в някои отношения и далеч по-добре.
192
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Най-възрастните не стават за зелените коридори. Хайде да не ги пращаме на опашки за ваксинация. Когато в края на април видях около 100 човека опашка пред ВМА за ваксинация, се отказах да чакам и отидох пак след 3 часа, когато опашката беше около 25 човека.
191
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193 Ваксината спасява, но някои хора, просто не успяват, да се преборят, дори ваксинирани, си отиват, със придружаващи заболявания, особено на 85 години.Покойната прима на българския театър Татяна Лолова, си отиде на толкова, Светла й памет, но нейните наследници не винят България из чуждите медии.Живеещите в Лондон българи, извършиха преврат в страната и внесоха хаос, в държавата.Това, също се отразява, на хода, на ваксиниране на населението.Текат чистки в здравеопазването, реваншизъм и омраза
190
6
 
29
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Абсолютно съм несъгласен с авторката на статията, която не само че не си е направила домашното са провери фактите, ами говори пълни глупости. От началото на март месец пуснаха зелените коридори. Интересът беше далеко под "предлагането". Цялото ми семейство се ваксинирахме преди края на март. Защо тази госпожа не регистрира и прати баща си в болницата? Даже и да не беше получила час, имаше ваксини в количества. Щяха да го ваксинират от състрадание. Така че съм несъгласен с мнението и...
189
11
 
24
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
Дрогарите от гардиан трябваше да гостуват на дрогарите си от БГ и да видят,че за тукашните дрогари такова нещо като КОВИД19 не съществува!Потвърди го и дрогарят Радеф с вдигнат юмрук на Шипка?!Така,че това не е проблем на България и на предишните,а е проблем на Коминтерна!Да се уточнят в крайна сметка има ли или няма такова жевотно?!Щот и Борката Джоунс отначало переше юмручето,докато не го повали и него!
188
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко възрастни, на 100 000, са починали в България и колко, в Англия?Съпричастност към починалия й баща, но когато се пише против една държава, трябва, да се отчетат цифрите и обективните обстоятелства. Приоритетното наксиниране, на медицинският персонал, полицаите, заетите в търговията, за продукти от първа необходимост, както и закъснялите ваксини, от Брюксел, забавиха ваксинацията на населението в България.
187
6
 
11
 
! Отговори
Могъщият дюлгерин преди 2 години
Концлагер . Света се превърна в концлагер. Световен геноцид.А отгоре боговете бдят за темповете на ковид процедурите.Сроковете за разработка на щамовете са ок.
186
4
 
7
 
! Отговори
Директиквата преди 2 години
Мечка кара колело. А някой си прави ковид капитали.Мрането е по график но , важен. Е и финансовият резултат.
185
7
 
32
 
! Отговори
Док преди 2 години
Айде Гардиън да си гледат проблемите със средноазиатската си ***, налазила мухлясалия им остров и да не реват на чужди гробища. Ние, за разлика от тях не сме грабили стотици години от целия свят за да имаме резерв да приспим народа си са мирува по къщите за да изпълним безумните мерки на рептилите за оскотяване на народа и набождане с някаква неизвестна субстанция , уж за тяхно благо. Тука ората за добро или зло нямат вяра и на средния си пръст.
184
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък все Герб са ви виновни. Палехте маски, не искате да се ваксинирате, не искате мерки да спазвате... и после кво - ГЕРБ са ви виновни, че сте толкоз прости!
183
8
 
29
 
! Отговори
аз преди 2 години
Такива,които оплюват държавата си за 5 мин. слава утре ще гласуват и ще ни определят живота.Няма по *** и злобен човек от българина.Като си чужд гражданин защо се занимаваш с нас.Да не мислиш,че само твоят баща е важен.А кой щеше да ни лекува,ако не бяхме си ваксинирали докторите.Аман от ***
182
4
 
5
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"ами моите чаавета ко ще ядЪт, кат нема леб" -- да си ядат зъбната плака, като повечето българи.
181
10
 
15
 
! Отговори
ТОВА преди 2 години
Е САМАТА ИСТИНА. ТЕ НОЩАБИБИТКО МИНИСТЪРЧЕТО СА УБИЙЦИ. ЗА ДА СИ СПАСЯТ КОЖИТЕ(КОЕТО СЛАВА БОГУНЕ СТАНА) ТЕЗИ ДАВАХА ГЛЪТКА ВЪЗДУХ НА ПОРОЧНАТА ЛЪЖЛИВА ИКОНОМИКА" КОЯТО САМО ЕКСПЛОАТИРА РАБОТЕЩИТЕА ДРУГИТЕ ОСТАВИ БЕЗ ВЪЗДУХ.
180
9
 
23
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Люба ли си, недоЛюбена ли си, ами моите чаавета ко ще ядЪт, кат нема леб? Аман от ***, живеещи през десет планини и десет морета, знаете ли, че гладен на сит не вярва!
179
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що за бръщолевене и защо трябва такава глупост да е като статия в новините.Ваксината не спасяна от нищо. Това е обикновен грип с по различти и слаби сиптоми и трябва да се лекува тавреме като вкеки грип. Ходобни матипулации са жалки