"Прегръдка в писмо" - една кампания в подкрепа на недоносените деца

Коментар на Маргарита Габровска и Ния Коновска
21 май 2021 12:20, Ния Христова
34
"Прегръщам те в мислите си... мечтая да те прегърна в обятията си" - цитат от "Прегръдка в писмо", една от инициативите на фондация "Нашите недоносени деца". Каква е силата на думите между бебето и родителя?
 
"Отбелязваме Световния ден на кенгуру грижата в България вече 5-а година, като през първите години призивът ни беше към неонатологичните отделения да отворят вратите си за родителите в този ден за практикуване на кенгуру грижа, за да се види колко благородно е това. Как коства изключително малко, а всъщност дава много", каза специалистът по ранно детско развитие и логопед Маргарита Габровска в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя подчерта още, че заради пандемията мисията се оказва невъзможно през последните 2 години.
 
"Тогава ни хрумна тази инициатива - "Прегръдка в писмо", като един символичен начин родителите да прегърнат бебетата си, да им споделят нещо. Идеята ни беше родителите да напишат писмо, което да предадат в Неонатологичното отделение. Или да запишат аудио, което екипът да пусне на бебето в дните около 15 май", коментира още Маргарита Габровска.
 
Според психолога и фамилен психотерапевт Ния Коновска драмата за родителите е не само лична, но и обща.
 
"В моята работа с родители на недоносени бебета чувствата са в един спектър. Това са чувства на тревога, безнадежност, вина. Много е важно да се обърне внимание на този чисто психологически момент, защото в неонатологиите капацитетът е ограничен. Фокусът е върху физиологичния аспект. Има усещане за вина: "Дали не можех нещо да направя, за да предотвратя този момент". Когато стане въпрос за такъв травматичен акт - това нещо се пренася и в отношението, защото това дете остава в съзнанието на своите родители като дете под риск, като дете, което трябва да бъде наблюдавано", допълни Коновска.
 
Тя е категорична, че думите имат много голямо значение.
 
"От януари миналата година свижданията бяха преустановени. Имаше известни прозорци в рамките на тази година, в които отделни отделения си позволяваха да допуснат родителите. Проблемът е, че бебетата влизат към групите на пациентите, за които не е позволено свиждане. Но не се отчита факта, че говорим за друга група пациенти - едни малки уязвими хора, които имат нужда от своите родители", посочи още специалистът по ранно детско развитие.
 
И добави, че в другите държави този проблем е бил решен още миналата година.
 
"Ясно е, че вирусът не се предава чрез кърмата, но у нас все още e проблем в Неонатология да бъде занесена кърма", подчерта Маргарита Габровска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Дo 4 преди 2 години
Куку феминистическо, лекувай се.
5
0
 
2
 
! Отговори
СИСТЕМАТА НИ УБИВА преди 2 години
Алкохолец, цигарки, дрогичка, енергодринчици, стимуланти ...И после недоносено.Я да видим колко от шведите са недоносени?И колко са с аномалии, по горните причини.До кога ще се грижим за тези, които не желаят да се грижат да себе си?
4
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2Ти си топ т#пак, честно! Едно време не е имало ваксини и неонатология и децата пак са се раждали недоносени, но са умирали. От 5 бременности жената е успявали да запази 2 деца, които са доживявали до 10 г възраст! Да не би да е било заради ваксините, а? Или тогава жените са били "мърли" като сегашните? Аман от женомразци и ненавистници, отвратени от деца! Сега да не забравиш да ме препсуваш и да подиграеш някое недоносено българче! Но има Бог, той ще накаже ако не вас, то децата ви!
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2Не се инжектирай с нищо, после защо 10% от наборите ти умрели, преди да навършат 5 години, във всеки калс по 1-2-*** с паралич и докато докарате до гимнази, са умрели още 5-10%.Освен това - Няма нито ЕДНО сериозно проучване, което да подържа тезата, че ваксините водят до аутизъм и други проблеми.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инжектирайте се с отрови и после се чудете защо децата ви са недоносени
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маргарита Габровка, МНОГО СТЕ КРАСИВА!