В МОСВ има дефицит от 10 млн. лв., обяви Асен Личев

Министърът иска мярка за "очовечаване на зоопарковете"
57
В МОСВ има дефицит от 10 млн. лв., обяви Асен Личев
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите е с 10 млн. лв. дефицит към този момент.

Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция, на която представи приоритетите си. Заместници на Личев са Емилия Тончева, Петър Димитров и Ренета Колева, а Ваня Григорова е негов съветник за Изпълнителната агенция по околна среда.

Личев отбеляза, че по държавния бюджет за ведомството за една година са определени около 64,5 млн. лв. По думите му при липсата на Народно събрание, което да актуализира бюджета, това се оказва мина, предаде БТА.

Дефицит има и в бюджета на Предприятието за управление на дейностите по околна среда (ПУДООС). Бюджетът му е около 70 млн. лв., а дефицитът е 24 млн. лв. Преустановено е приемането на предложения, прекратено е извършването на плащане по сключени договори. Ще се направи оценка на сключените договори за приоритетност и критерии, по които са избрани. Освен това ще се направи и вътрешен одит за обезпечаването на всички поети ангажименти.

Според министъра липсват основни политически и стратегически документи като Националния план за управление на отпадъците за периода 2021 - 2028 г., програмата за околна среда за 2021 - 2027 г. Не са изпълнени ангажиментите на държавата по две наказателни процедури - за рекултивация на депата за неопасни отпадъци; необявяване на защитени зони за местообитание.

От МОСВ ще се стремят санкцията по процедурата на ЕК за чистотата на въздуха да бъде поносима. На ден глобата е 3156 евро. Може да се поиска тя да бъде разпределена между всичките общини и само там, където има действително нарушение, да бъде наложена, което би довело до намаляването й.

Според новото ръководство на МОСВ са изплатени само 40% от средствата по Оперативната програма по околна среда (ОПОС). Сключени са 329 проекта, 263 се изпълняват, а 66 са приключени.

Поискал съм в новия период в оперативната програма да бъде направена мярка за "очовечаване на зоопарковете", каза още Личев. Той ще предложи създаване на огромен СПА център в Овча купел в Плана за възстановяване и устойчивост.

Вървим с бързи темпове към укрепване на ИАОС, защото досега тя е била убита, каза още министърът. Под натиск са били освобождавани служители в ИАОС по времето на министър Нено Димов, отбеляза съветникът на министър Личев Ваня Григорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: МОСВАсен Личев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новите от една седмица са на власт и вече десет милиона липсват.
13
0
 
1
 
! Отговори
? преди 2 години
До Гроби ТаласомоТочно това изглежда не е. Иначе досега да са ни продънили ушите. в
12
1
 
4
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
До ?"Бойко взе парите и избяга" (Пашата)
11
2
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Да си намалят малко заплатите. Не може средната да. е 15 хиляди на месец с носите! Да не сме Америка ?
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
три месеца без заплати все едно сте на бригада в полза Роду
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да се закрие
8
4
 
17
 
! Отговори
? преди 2 години
Какво означава 10 млн лева дефицит в едно министерство? Не са преведени от бюджета, похарчени са неправомерно, похарчени са правомерно, защото така е било планирано, откраднати са или някакъв друг вариант? Може ли да бъдат малко по-конкретни хората от новото правителство, като така и така са тръгнали да се правят на ревизори.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"прекратено е извършването на плащане по сключени договори"Ще се плащат неустойки, ще има съдебни дела... ама не се оглеждат нещата а първо се спират.
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти само като им видиш на тия мазните физиономии, шкембята, гушите и вонята която се носи чак на нос Емине и ти става гадно и противно.
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
при една ревизия, ревизиращия може да си изкара каквото той иска, а тези оядени мазници на снимката не вярвам да си много честни и почтени както се пишат - все пак са кумунета - любезни отвън, злобни, крадливи и уродливи отвътре
4
5
 
13
 
! Отговори
Дааам преди 2 години
И гербавите тролчета немогат д аобъркат хората вече.Всичко е като да сипваш вода в сито....Окрадено на максимум...
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отново разруха в правителството на Фигуранта - задве седмици опльоскали 10 млн. - аве уеййй - боко за 10 години не можа да го направи това - вие за две седмици - пфуу
2
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето започва се! Това ми харесва! Но трябва и да има съдени министри, и най-вече Борисов, Доган, Пеевски......защото те са ключат.
1
15
 
8
 
! Отговори
ИТН и ДБ стадо преди 2 години
Браво бе, как успяхте за 2 седмици да фалирате държавата? Къде е слави трифонов? Това ли ти е управлението бе славчу, за това ли те избраха???