Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми

Проект предвижда ежегодна проверка на доходите и имотите на митничари
Обновена: 21 май 2021 12:29 | 21 май 2021 12:12, Веселина Йорданова
362
Василев: Държавата не си събира парите и дава милиарди на няколко фирми
Снимка: БГНЕС

Притеснителна картина на системно несъбиране на данъци от държавата, премахнат последващ контрол над фирмите и на дефицити, натрупани чрез измами и избягване на плащания, очерта финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

От днес започваме системна работа да решим тези проблеми, защото, ако държавата не си събере вземанията, няма как да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование, подчерта той.

При направения преглед в Агенция "Митници" се оказало, че през 2019 година е премахнато звеното за последващ контрол, което затруднява проверките на границите и впоследствие.

В нов правилник, с който той се възстановява, е заложено още всички служители на Агенция "Митници" ежегодно да минават проверка, която да сравнява техните доходи с имотното им състояние и влогове.

За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банки и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за техни имоти и сметки, обяви Василев.

Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане през следващите 30 дни и след това ще бъде предложен за одобрение от правителството. Василев каза, че и досега такива проверки са правени, но не на всички, а на когото е преценил съответният директор. Той и шефът на митниците смятат, че към тази администрация трябва да има пълно доверие, че не се поддава на корупционен натиск.

От прегледа на фирмите, които са получили публични средства по обществени поръчки и плащания по програми се оказало, че има доста силна концентрация на публичнте средства.

През 2020 година държавата е платила на частни фирми директно 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Тази година за първите три месеца три фирми са получили 1.3 млрд. лева публичен ресурс и плащания, каза Василев. Проверките на фирмите от НАП ще започнат от тази концентрация през всички подизпълнители до края на веригата, за да се провери дали всичко е изрядно, съобщи министърът.

Изискваме от всички агенции и министерства и държавни предприятия разрешение, за да направим списъка с тези фирми публичен, така че гражданите да видят кои са те, каза още той.

Василев обяви и че годишно НАП прави отписвания на 2-3 млрд. лева задължения, тоест такива, които не са успели да съберат. За три години така са отписани общо 10 млрд. лева в периода 2017-2020 година.

Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Публикуваме и списък на длъжниците, тоест фирми, които към момента дължат над 5 хил. лева към НАП. Общо сумите, които се дължат, са 9.9 млрд. лева. Най-големият длъжник дължи 160 млн. лева, съобщи той. По думите му част от тези дългове са на работещи предприятия и трябва да се съберат.

Първите 100 фирми в този списък дължат над 2 млрд. лева.

За да се преодолеят тези проблеми, финансовото министерство започва проект за електронно фактуриране, тоест обмен на фактури в реално време, а не до 14 дни по-късно. При регистрация по ДДС, фирмата да бъде наблюдавана, ако е рискова, за да не се създават такива, чиято цел е източване на данъка, още - публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки, включително от НАП, както и последващ контрол, че се харчат за това, за което са били получени по процедурата.

На брифинга с шефовете на приходните агенции министърът съобщи още, че приходите като цяло вървят по план, има малко изоставяне на тези от акцизи в Агенция "Митници" - с около 68 млн. лева.

По разходната част на бюджета за момента също се движим по план. Голяма част от възможностите за престуктуриране на бюджета са изхабени в първите четири месеца. Причината е, че те не са направени чрез актуализация, а именно чрез преструктуриране - по мерките и за парите за пенсионерите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
където е минал ГЕРБ ,НАВСЯКЪДДЕ СМЪРДИ
257
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След герб потоп и това ще се усеща все повече и повече.
256
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асенчо, защо фалира фирмата ти? Нали си финансист? Ти си некадърник, който фалира собствените си мечти. Сега яхна България и ще я фалираш като фирмата ти за продажба на самолетни билети.. Фирмата на Асен Василев е фалирала с дългове от почти 9 млн. британски паунда. Everbread се казва фирмата и може да се провери колко си неадекватен. За това ли гледаш като психопат с този изцъклен поглед? На нас България ни е скъпа. А ти си продажник.
255
3
 
10
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Василев, всеки може да плямпа как другият крал. Ти ми кажи, как за месец и половина ще промениш нещата. И как аз ще го усетя по джоба си. Плямпало с плямпало.
254
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце много се би в гърдите като ги бон, че спрял незаконното продаване на цигари. А пък сега разбра че парите от акциз са отишли в гушите на групировката ГЕРП.Като пушач съм възмутен че парите от цигари, като акциз не отиват за здравните ми осигуровки.
253
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията герб .Последни по всичко и във всички класации .От 10 милиарда дълг ни оставят 40 милиарда. 20 % ддс на храните .В цяла Европа под 10 % Ами иначе техните фирми не плащат данъци.
252
7
 
14
 
! Отговори
Помнещ преди 2 години
Спомням си как преди години дойдоха заедно с царя едни оксфордци , също като тези харвардци. И тези оксфордци за 800 дни ни ограбиха и съсипаха държавата и я оставиха на Борисов да я оправя! И Борисов я оправи - повиши 3 пъти БВП , повиши доходите 3 пъти , повиши пенсиите 3 пъти, построи 30 пъти повече магистрали, повиши жизнения стандарт и създаде условия за настигане на европейския стандарт! Искам да усетя как хрвардците ще ми повишат доходите до средноевропейските ! Ама не в бъдеще , а утре!
251
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакайте декларация на ГЕРБ в която да обяват, че и това е невярно и е костинбродска афера.
250
4
 
9
 
! Отговори
Урааааа! преди 2 години
Браво! Най-после дойде един умен харвардец! Дойде човекът и каза, че НАП има да взема от бизнеса едни 10 милиарда лева за 3 години само. Това са пари за хазната и са подарени някому! Ура! Браво ! Хайде сега ,харвардеца да ги вземе от бизнеса и да ги раздаде за пенсии, заплати, магистрали, индустрия.....!! Хайде ,бе , харвардец! Чакаме.
249
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОмерзенПредлагам да започнем от съдилищата , агенцията по вписванията , пълномощници , нотариуси , шефове на данъчни служби и чак тотава правителство!
248
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
приказки за пред медии, и нито един сигнал в прокуратурата. Но ще използват вълната да предлагат проекти, без мандат от законодателната власт.Просто разиграват медийни сценарии. Промяна няма, има подмяна.
247
2
 
13
 
! Отговори
Омерзен преди 2 години
Престанете с популизма. Огромната част от тези пари са на фирми фантоми , които са теглели пари /ДДС/ , след което са прехвърлени юридически на малоимотни , защото уставният им капитал са мижави левове. Такива скапани закони измислиха псевдо демократи и комунисти , за да могат да крадат и не плащат данъци !Само един неграмотен срещу 50 или 500лв става собственик на фирма със задължение от няколко десетки милиона!! ПИТАМ КОЙ Е ВИНОВЕН ? КОЙ ПРЕДЛОЖИ ЗАКОНА И КОЙ ГО ПРИЕ?
246
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празни приказки,има всичко черно на бяло ,защо тогава няма обвинения
245
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да видим вие колко ще съберете.
244
3
 
3
 
! Отговори
Недоразбрал преди 2 години
дрогарьо Гиб Нелсън??!!Отдавана те наблюдавам как си заревал като загоряла вдовица за войнишки,че много сте били зле??!!Кои сте вие дето сте зле??!!Тези дето висят м,ди по 3 часа на Промахон да си похарчат последните стотинки,пиейки узо и танцувайки сиртаки ли?!И които са много на брой и са много бедни!?Карат едни такива скапани Мерджани,БМВта,Фолцове!От тях бедни ли си?!Или си червен изме кяр,дет го мързи да гледа и чака някой нещо да му сложи в устенцата?Щото нормалните българи сме добре!?
243
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ок супер, а всичките тия проекти които ги започват кой ще ги довърши и откъде пари - нали уж казват няма, и каво следва че всяка фирма със задължение към НАП ще бъде фалирана от дългата ръка на закона ли?
242
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ок супер, а всичките тия проекти които ги започват кой ще ги довърши и откъде пари - нали уж казват няма, и каво следва че всяка фирма със задължение към НАП ще бъде фалирана от дългата ръка на закона ли?
241
0
 
7
 
! Отговори
Рико преди 2 години
И преди забравихме колко окрадоха уж чрез фондове за земеделие а си направиха бензиностанция!Сега пак се мъчат следващите нови но незабравени стари муцуни да се докопат пак до баницата .
240
10
 
8
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
ПРИЯТЕЛСКИ СЪВЕТ:Г-н Василев, бъдете по-обрани и подгответе изборите. Не влизайте в такива долнопробни костинбродски сериали. Недейте така. И не за друго, а за да не се чудите после ОТКЪДЕ ВИ Е ДОШЛО!!! Вие след 2 месеца си заминавате, но го начуквате на "протестърските" партии и ИТН.
239
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП пак ще ни вкара в Изолация от целия свят