Повишават възрастта на децата, които могат да влизат у нас без PCR

Скоро ще отпаднат ограниченията за идващите от Румъния
23 май 2021 11:06, Елка Василева
50
Повишават възрастта на децата, които могат да влизат у нас без PCR
Снимка: архив, БГНЕС

Текат активни дискусии относно разхлабването на режима за PCR тестове при влизане в България като мярка за повишаване на интереса към българския туризъм. Това заяви ресорният служебен министър доц. Стела Балтова пред bTV.

По думите ѝ вече децата до 5 г. влизат в България без тест, което е било голяма финансова обремененост за семействата, идващи у нас. Тя допълни, че до дни се очаква заповед от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, с която възрастта ще бъде увеличена.

„Системата за румънските туристи е изключително важна за България. За този сезон в стратегически план мога да уверя всички, че очакването е съвсем скоро да направим абсолютно същата мярка, тоест те да влизат в страната без изисквания“, допълни тя.

Доц. Балтова коментира и повишения интерес на българи да почиват в Гърция въпреки мерките и ограниченията.

„Всеки има право да посещава която си пожелае дестинация. Нашите усилия са насочени към привличането на туристи към България – и чуждестранни, и български. Черноморието не е единствената дестинация за отдих, защото на всички места в страната има изградена невероятно добра база“, посочи министърът на туризма.

Според нея българското Черноморие предлага отлична възможност за отдих – от климатична и инфраструктурна гледна точка, а качеството е на много високо ниво. Относно цените на сянката доц. Балтова каза, че предстои да се реши дали те ще бъдат намалени.

„За мен беше много учудващо, че не са намерени законовите възможности, за да се регламентира, съгласно Закона за управление на Черноморското крайбрежие, но в кабинета намерихме възможност и съвсем скоро ще влезем в контакт с всички концесионери, като на тях ще им бъде приложено предоговаряне на договорите, така че да намалят таксите за плажни принадлежности от 50 до 100%“, обясни доц. Балтова.

Министърът на туризма каза още, че заради несигурността в епидемичен план този сезон ще се разчита предимно на last minute оферти (б.р. „в последния момент“). Тя обясни, че в Националния портал на туризма, достъпен през уебсайта на правителството, са описани всички изисквания за влизане в България, както и мерките в различните държави.

Министър Балтова обяви, че са отделени 80 000 ваксини за градовете по морето. „И в РЗИ-Бургас, и в РЗИ-Варна има по 4 вида ваксини. „Янсен“ е най-добрата ваксина от гледна точка, че е еднодозова. Призовавам всички работодатели да насърчават своите служители да се ваксинират“, каза още тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
до 1 от славянин преди 2 години
Само роден д.бил вярва в ''обективността'' на тези тестове, а иначe и набодените ваксизомбита са носители на вируса, но те били ''безопасни''! Аз лично много се пазя точно от ваксизомбитата, защото са тежко и необратимо ментално увредени и не знаеш какви изпълнения можеш да очакваш от тях!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намаляват концесионните такси, но концесионерите едва ли намаляват наемите на заведенията намиращи се на територията на техните имоти. И така печалбата става още по-голяма, добавяме всички други мерки 60/40,80/20 и т.н. и като теглят чертата може да се окаже, че числото е значително по-добро отколкото при нормален сезон без ковид.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо българите отиват в Гърция а Балтова ? скоро да си ходила на българско море ? колко пари ще изрекетирате за два месеца ? ... " ..и съвсем скоро ще влезем в контакт с всички концесионери, като на тях ще им бъде ПРИЛОЖЕНО предоговаряне на договорите "
10
2
 
12
 
! Отговори
Момо преди 2 години
А децата над 18 години кога ще могат да пътуват отново свободно?
9
5
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
До АнонименАй стига! Слагай скафандъра, заключи се в килера и не излизай, като те тресе страх! Цели две години хората да затворени и изперкват вече, всичко фалира. Аман от такива, като тебе! Кой знае, какво чиновниче си нещастно!
8
3
 
0
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Значи и аз съм като Ковид - 19 , само където чукам женички.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами след като доцент Николаева-Гломб обяви, че в България в момента циркулира само английския вирус, и индийският "чyka" на вратата ни, а изискването за тестове на влизане беше аргументирано именно със цел да спрем английския вирус, то какво излиза? Полза от тези мерки почти нулева! Да не кажем направо нулева!
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото повече се разхлабват предпазните мерки, толкова по-малко туристи ще има. Мутрите внушаваха обратното и много хора повярваха, че е така
5
2
 
16
 
! Отговори
Така де преди 2 години
Съвсем скоро възрастта на децата ще бъде вдигната и до 30 години.иначе бетонните мастодонти на спонсорите как ще преживяват.
4
5
 
6
 
! Отговори
Да преди 2 години
трябва да бъде увеличена възрастта за децата влизащи без тест.
3
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв доктор е тази Балтова? Вижте и зъбите! Не познава ли зъболекари да си оправи поне цвета на зъбите? Вижте и килограмите-а уж доктор! Нездравословно ли е живяла, та така се е уяла? И това е министър за здравеопазването. Като я гледам здраво маа сланина и мас на филии, а зъбите и като на стар тютюнджия дърпащ без филтър или с лула.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Насърчавайте ги вие служителите - да видите как се насърчава ненасърчавано!
1
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата са безсимптомни носители на вируса те тръгнали да ги пускат без никакви тестове. Като досурнат индийския щам за вас политиците ще има спец. място във ВМА, а ние данъкоплатците ще умираме по стълбите. И това само и само да напълнят хотелите на комунистите по Бетономориеmо. И българина тръгнал към Гърция като отвързан да се пече на гръцко щото му било гръцко и си насломгнал на масрафа през последните 5г. се видяха с пари.Сега се чудят как да ги харчат.Ще домъкнат индийски щам и то мн. скоро