Пенсионирана учителка дава нов живот на глаголицата

Преписва "История славянобългарска" с буквите от първата ни азбука
40

Пенсионирана учителка от Русе дава нов живот на глаголицата, като преписва "История славянобългарска" с буквите от първата българска азбука.

Вече е дарила труда си на Историческия музей в града. Надява се, че така ще възкреси интереса към глаголицата, създадена от братята Кирил и Методий.

Като дългогодишен начален учител Стойка Димитрова от години се интересува от историята на българската азбука. Вече пенсионер, 79-годишната преподавателка решава да изучи тайните на глаголицата.

"Буквените знаци са 41, на всяка буква от глаголицата отговаря буква от кирилицата, дори и при подреждането им. Съдържат кръст, кръг и равнобедрен триъгълник. Тя е енергийна азбука, защото се смята, че с кирилицата с препинателните знаци ние накъсваме мисълта. Докато тук - не. Започваш, всички букви са еднакви, и само точка", сподели Стойка Димитрова.

Заедно със сестра си Яна първо правят препис на глаголица на молитвата "Отче наш". Малко след това се ражда и идеята за "История славянобългарска".

"С този ръкопис сбъднах мечтата си да възкреся първата българска азбука - глаголицата, и то чрез препис на първата българска история на Паисий", споделя пенсионираната учителка….

След четири месеца книгата е готова, а приятели я съветват да я дари на музея. За Стойка Димитрова 24 май е най-хубавият празник, тъй като възхвалява българското слово.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Глаголицаучителка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе е точно така. Глаголицата е доста по-независима от гръцката като букви едва 10-15 % са гръцки. Като звукове и двете са доста по-близки на 90 %. Най-вероятно кирилицата е писана за да се обединят славяните в бг държавата които са свикнали с гръцката че са живели на балканите преди прабългарите. Интересно е и че хърватите ползват глаголицата по-рано и после отказват кирилицата а приемат латиницата явно под натиска на Рим.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименИ Глаголицата и Кирилицата са съставени от българи и двете азбуки са славянски азбуки и са използвани както от славяни,така и от неславяни, а българския език е също славянски език.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На кирилица са писали славяните, а на глаголица прабългарите и траките докато накрая се обединявт езиците и остава кирилицата.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен8Ти и с кирилица работата не можеш да си я свършиш.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8Работа си търсиш ти, безработния с купено (или без) образование. Какво ти е образУваниетУ?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПОСЛЕ ЩЕ СИ ТЪРСЯТ РАБОТА С ГЛАГОЛИЦА
5
0
 
4
 
! Отговори
По ЗДРАВ! от Враца преди 2 години
Един леко вдлъбнат скоро се напъваше да доказва (с висок глас, шшшашшкънина - друго си не може), че заради Кирилицата сме зле. Ако сме били с латиница - щели сме да сме добре. Защо - не му стига багажа да каже. Като гледам, сега руснаците се пънат да изкарат РСМ, че са дали кирилицата на света, ама те я нямат и като хората (чудеха се що нямат буква Ю в азбуката си, а ползват латински ченгели...) И те така те...
4
0
 
0
 
! Отговори
Личиш преди 2 години
На мога отца не се напьвай ***
3
0
 
2
 
! Отговори
Нима преди 2 години
Някой е настьпен по мазолаНякой крадец
2
2
 
2
 
! Отговори
Вампир преди 2 години
Не сьм такси да даваш акьл кой да се маха и кой не
1
4
 
4
 
! Отговори
По-добре преди 2 години
Да беше научила децата да четат и пишат.