Румен Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Президентът призова 24 май да не се политизира
Обновена: 24 май 2021 11:13 | 24 май 2021 10:00, Нели Христова
167

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. Това заяви президентът на България Румен Радев, след като положи венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климет Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на Славянския свят през Средновековието. Затова нека днес да отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза още Радев.

"Нека на 24 май поздравим всички наши учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да го предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност", допълни той и призова днешният ден да не се политизира.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
1
 
! Отговори
Ох преди 2 години
Гледахте ли интервюто на Радев, на 24 май, как го приклещиха журналистите? В ефир ли сме? Забелязахте ли как на всичките въпроси Радев отговори с въпроси! Е това страшно ме дразни! Питайте ГЕРБ за това, ами питайте ги за онова, а разбрахте ли как... и т.н. Отговор с въпроси, запълване на телевизионно време, същия като Станишев. Говори много, но накрая нищо не си разбрал, отговор директен, конкретен и точен НЯМА. Радев омекна, усети че хората не го долюбват с омразата дето ръси.
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обидно и срамно е да се четат изкази на ***'лоумни герберасти, типични последователи на македонските ке'леши и инати без мозък, по нищо различаващи се от тъ'пият си вожд от пожарната, Ташунка Витко на племето ГЕРБ, вождът на безродието и "космическата" ***'отия и тъ'потия,цветарят с магнолиите, пъдарят на Тошо,шл'ангът на пожарната, банкянската пр'оста му'тра Бойко Методиев Борисов !Бившият първи Тошо не се е сдобил с толкова много унизителни прякора за по-дългото си управление !
133
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България чрез непоследователни действия на премиера, министърката на ВнР и на министъра на културата допусна Македония, отнемайки част от нашата история, да се опитва да влезе през задния вход в ЕС. Еврокомисарят по разширението и бъдещият председател на ЕС през следващите 6 месеци дойдоха в БГ да агитират държавата ни да не пречи на макетата да станат членове на ЕС. Забележете, те първо се консултираха с ББ и сетне отидоха при президента и служебния премиер,погазвайки дипломатическия етикет.
132
6
 
4
 
! Отговори
До 141 преди 2 години
И какво му е истинското на о.з.генерала от ВСС?Някакъв генерал назначен от червената армия за президент,разединител на нацията,на принципа разделяй и владей,ниска топка! .Генерали колкото искаш,но този ги бие по алчност,злоба и жажда за власт на всяка цена,съратник на олигархия и бившите служби.Някакъв бивш пилот,влязал в президентството по случайност и така му харесало,че е готов на всичко,чак се самокандидатира за още!
131
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общи приказки по комунистически!Думи без съдържание!Празно и посредствено!Радев нищо не може да повдигне,камо ли " дyха" на българите.24 май е най светлия празник,на българската кирилица, основата на просвещението и наша гордост и благодарност към светлия ум на Симеон Велики и неговата школа.Но още никой не може да го достигне с днешната посредствена публична култура която се шири и не може да преодолеем 30 г.Иначе,ще честваме ,но днешното не е съразмерно,а трябва да надградим!
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"България на дyха", така трябва да е ,но не е!Общи приказки на Фигуранта..Как повдигат дyха на младежите политиците?Изобщо никък!Как повдигна " дyха" старато компреметирано 45 НС?Всичко друго но не и просветност.Чалгата,простотията,интригите,двуличието,неуравесеността,популизма в най низшия си вид,олигархична обвързаност и т.н.,но обгрижвани и очаквани от новия " месия" ,лъжовен предводител на изтормозения народ чрез политически постановки и колаборации.Не това е пътя.
129
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте видяли някога Баце на някой български ПРАЗНИК да държи реч? Никога, даже и не се явява на българските празници, никакъв го няма, за първи път някой се гаври така с българските празници, както Баце, иначе на курбан байряма е там, опрости милиони дългове на джамията, а за църквата се стиска, а пенсионерите подложи на геноцид под минималния праг на оцеляване , по това ще го познаете ,че е ПРЕДАТЕЛ и сатанист!
128
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте видяли някога Баце на някой български парзник да държи реч? Никога,даже и не се явява на българските празници,никакъв го няма,за първи пъ някой се гаври така с българските празници, по това ще го познаете ,че е предател и сатанист!
127
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
поправка , с Е - ОцЕола
126
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименАко го питате Баце - кой е Карл Май или Чарлз Дикенс и какво е "Оциола", надали може да ви отговори! Той освен пачки по 500 и златни кюлчета и жесток рекет, друго не знае!
125
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напред,науката е слънце, което във душите грей, напред народността не пада , там гдьето знаньето живей, напреееед и герберои върнете откраднатото, къде са парите, които откраднахте от българския народ и български бизнесмени?
124
3
 
7
 
! Отговори
Тумим преди 2 години
Да бе се опънал на Пишпунта поне.Той твърди ,че славянската азбука им е дадена от македонците.А Радев бълва неква боза страхувайки се да защити националния интерес.Плевенлиев би го направил незабавно.Дори щеше да пусне Борис на неваляшките.
123
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да създаде нещо Български компютарен език--НЯМА ВРЕМЕ
122
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов ГЕРБ пак е първа политическа сила въпреки подкрепата на Радеведна година хвърляха домати и краставици по Полицията
121
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е пропагандаторът на турската култура в училищата.
120
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ubava voda sa pile u ohrid dvata brata Cyril i Methodi, dvata macedonski sokola...chista voda, jiva ohridska voda, sladka i solunska planinska voda :-))))
119
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че е тази азбучка, иначе Баце и заглавието на Винету нямаше да е прочел.
118
10
 
5
 
! Отговори
Разумен преди 2 години
Сьветвам - герберите да се снишат да затихнат да исчакат бурята да отмине както казваше техният вожд -др живков , за да не ядосат пак - ген Радев и утре да има нови исхвьрчали от сладките службици и постове
117
2
 
16
 
! Отговори
Смях... преди 2 години
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
116
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми харесва как вият герберитеРумен радев ги размаза - продьлжаваите все така гн президент