За първи път: Българин ще отслужи молебен в базиликата Сан Пиетро

На 27 май ще се състои и православна литургия в Сан Клементе
24 май 2021 11:22, Нели Христова
31
За първи път: Българин ще отслужи молебен в базиликата Сан Пиетро
Снимка: БГНЕС

Историческо богослужение в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана се очаква днес. Пред Българското национално радио доцент презвитер Иван Иванов, новият православен български свещеник в Рим, заяви:

„Получихме позволение. За първи път в историята въобще на православната църква днес ще направя молебен в базиликата Сан Пиетро, в криптата на папите, където се намира параклисът, посветен на покровителите на Европа – т.е. светите братя Кирил и Методий“.

Също за първи път български митрополит ще отслужи света православна литургия на централния олтар в базиликата Сан Клементе, където е гробът на свети Кирил Философ. Това ще стане на 27 май, четвъртък, съобщи доцент презвитер Иван Иванов.

„По отношение на богослужението на 27 май - това ще е първата божествена литургия, която ще се извърши в близост до мощите на Св. Кирил Философ, което за историята на православната църква е първото след IX век – първо богослужение от православен архиерей в съслужение със свещенослужители от нашата българска задгранична епархия.

Това ще бъде много достойно и уникално, ако ние можем да възстановим това богослужение в чест и памет на живота и мисията на Светите братя Крил и Методий. Благодаря за тази възможност на Негово Високо Преосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний", каза презвитер Иванов.

„Честит празник на слушателите и на Вас“, каза пред БНР още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Трябва да се подчертае че Кирил и Методи са първите евроатлантици от България ,презвитер Иван Иванов трябва да обясни това , как са се борели срещу руското влияние То за това и Кирил е погребат там за да е сигурно тукашните русофили няма да се гаврят с гроба му
8
0
 
1
 
! Отговори
Заевски преди 2 години
Пиетро Пиетро, момче северномакедонче.. !
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакваше се да е Дионисий Зарята..
6
3
 
5
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Умолявам българите католици да обърнат внимание на македонистите турци в инак орекрасната Католическа църква в София. Няколко дни наблюдавах точно пред вратата след изкачването на сълбичките,където се помещават францисканците. Аз бях гладен и макетата не ми дадоха,докато на турци и араби пълнеха торбите и пари даваха. За жалост така е и в Правиславният храм "Св.св. Кирил и Методий"(сашо невски). Крещя ми един поп турчин,че нося плакат за забрана на Исляма. Скандалът бе заснет от азиатски туристи
5
1
 
5
 
! Отговори
Крокодил преди 2 години
*** и сърбоманите ще умрат от яд.
4
0
 
3
 
! Отговори
БЮРМците в преди 2 години
Скопие, сега ще тръгнат и от Ватикана да се жалят, че им подронва националната идентичност
3
3
 
4
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 2 години
И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТЪТ НА ВСИ СЛОВЕНЕ КНИГА ДА ЧЕТАТ.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те, вече когато религията отпада като средство за контрол и подчинение, няма значение кой ще чете заклинания.
1
6
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Чуден кладенец вълшебен,котка давам за молебен.Вярвам в твойто заклинание.Чуй ти моето желание!!!