Детските дрехи и обувки поскъпнаха, как се справят родителите?

Търговците отчитат над 50% спад в продажбите на детски стоки
25 май 2021 23:30, Красимир Ангелов
45

С над 40% са поскъпнали дрехите и обувките за последните 10 години. Това сочат данни на Националния статистически институт.

Най-голямо е увеличението при детските стоки и по-специално обувките. Най-скъпи обувките за децата са били през миналата година, а на най-ниска цена – през 2011 година.

Люба Николаева има 2 деца. Казва, че детските стоки са поскъпнали осезаемо през последните години. А хубави обувки под 50 лева трудно се намират.

"За малкия вземаме дрехи от приятелки, от познати, от втори употреби, за да може да се оправим. Особено с майчинството е трудно. При нея купихме сандали за 40 лева. Обикновен сандал, който ще го носи не повече от 2 месеца", разказва тя.

С около 65% е увеличението на детските кожени обувки, според данните на Националният статистически институт. Здравко Маринов продава обувки от 25 години. Според него качествените стоки са поскъпнали по-малко.

"Естествената кожа в порядъка на десетина години е поскъпнала с не повече от 7-8%, максимум 10%. Изкуствената кожа също е около тези проценти", твърди той пред телевизия Bulgaria ON AIR.


По-значително е поскъпването при детските играчки – с около 20%, и то само за последните няколко месеца. Според икономистите тенденцията за поскъпване на стоките не се наблюдава само в България.

"Цените на всички основни суровини в света растат. В голямата си част много производства разчитат на изчерпаеми ресурси като горива, така че нормално е когато суровините, от които пряко зависи производството, се увеличават, да се увеличават и цените на крайните продукти", обяснява икономистът Деян Герасимов.

През последната година търговците отчитат над 50% спад в продажбите на детски дрехи и обувки, именно заради честото затваряне на училища и детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
1
 
! Отговори
gg преди 2 години
До OmgБедна душица,егоистична твар,нищожество,бедността е щастие,и *** като тебе живеят на гърба на бедните.Надменно мислещи,кои си ти да даваш акъл как се гледа дете,като ти никога не си държал дете в рацете си.Дори да имаш деца 10000% сигурен,си ги създал като декор към бесмисления ти живот, Сега като удари инфлацията и няма да има какво да ядеш ще те питам.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам добър стандарт и затова съм решила да да не си правя други нещастници. Моите родители са ме гледали много бедно с парцалите останали от братовчедите и основно с "*** баница". За всяко нещо, като например учене в по-добро училище в друг град, курсове, компютър и г.н.т. е било "няма пари, хващай се да бачкаш нещо". В този ред на мисли смятам, че като не можеш да си позволиш дете не е редно да се мъчите взаимно. Не виждам защо размножаването трябва да е на всяка цена.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязвам ,че тия от малцинствата живеят вече по добре от българите ,до там ли се докарахме ?
18
1
 
4
 
! Отговори
5 преди 2 години
Някои не са справят,вземат от приятели ,роднини дрешки обувки.И не е лошо и срамно .Всички знаем колко бързо растат децата.А тези ,които се справят те правят опашки на границите да ходят почивка.Лошо няма. .
17
3
 
9
 
! Отговори
Sperko преди 2 години
Номер 19 има право. Каквото е казал Сократ, е било за неговото време. Сега сме в 21 век, има всякакви видове контрацептиви. Факт е, че да се гледа дете е голяма финансова и морална отговорност. Няма полза от нещастни или зле възпитани деца. И в двата случая се създава само страдание.
16
5
 
13
 
! Отговори
42До 19 преди 2 години
Абе, духовно нещастно човече! Още Сократ е казал, че в къщите на бедните има плач, но и деца, а в къщите на богатите само плач.
15
14
 
20
 
! Отговори
Omg преди 2 години
Като нямате пари да си облечете децата, защото ги създавате? Знам, че сега ще ме изхейтите, но не разбирам какъв кеф ви прави да обличате детето си в парцали, да не можете да му купите необходимото и т.н. И какво очаквате да стане после от такова подтиснато дете? Цялото му детство вие сте броили стотинките и сте му обеснявали как това и онова не може. Ами, не ги създавайте. Толкова ли не може да си овладеете желанието да направите още някой нещастен?!
14
1
 
9
 
! Отговори
Sw преди 2 години
За обувки на детето никога не сме се скъпяли, то определя и походката и развитието на стъпалото. Дрехите купуваме или по - скъпи нови, качествени, или втора употреба качествени. След 1-2 год. се пускат за продажба. Новите си се продават скъпо, старите са дори с лека "печалба", от поскъпването на дрехите през годините. Играчките втора употреба са в пъти по - качествени от китайските от "левчето" - една торба 5-10 лв. После и те се продават. От немотия е, не е андрешковско хитреене, но това е.
13
8
 
0
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Така е, затова българите искат режима на Лукашенко... и възвеличават постъпката му.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България, където наденките са нечовешки. Навсякъде в Европа можеш да си купиш маратонки за 10 евро, обувки за 20-30 евро, тук всички *** започват от 50 нагоре.
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЛЯГМ РАЗЧИТАМ НАТЕБ ИДА ТИ ЕПЪРВАТА РАБОТА БЕЗ ПЪРВИЯ КОМЕНТАР ИСКАМ ДА СЕРАДВАМ.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДОБРЕ ПОНЕ ОПРАВИ ПРАВОПИСА ДА НЕ СЕ ИЗЛАГАМЕ.
9
2
 
3
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 2 години
НА КОТАРАКА АХИЛ ЩЕШЕ ДА Е ПО ДОБРЕ МАЙ ЗАТЪНАХ ДО ШИЯ. ЗНАМЧЕ МОЖЕШ ИСТРИЙМЕ
8
3
 
1
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 2 години
НА НЕПРАВИЛНАТА СТАТИЯ СЪМ ПОПАДНАЛ ДА СИ ИЗРАЗЯВАМ РАДОСТТА. ДАЖЕ НЕ ПРОЧЕТОХ ЗАГЛАВИЕТО АКО МОЖЕ ДАГО ИСТРИЕТЕ ЩЕВИ БЪДА БЛАГОДАРЕН.
7
4
 
6
 
! Отговори
ВАЛЕНТИН преди 2 години
ИМАМ ВНУЧКАААА ИСКАМ ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ СЪМ НАЙ ЩАСТЛИВИЯ ДЯДО НА СВЕТА МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ МИ С неможеш да пишеш коментарии. СКОРО ЕВЕНТУАЛНО НЕКОЙ ДА НЕ МИ ТРИЕ РАДОСТТА ИСКАМ ДА Я СПОДЕЛЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ СЕ КАЗВА МИХАЕЛА 3300 49
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ще се усети гербавото "благоденствие"!А гербавите крадци и престъпници ги вижте в предния коментар как злорадстват!И това е лице, което по собствени признания е точило банкови карти на хората в Перу и така е забогатяло.Такива са привържениците на ОПГ Гроб!
5
18
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Искам всичко да поскъпне с 50% От храната до готварските печки. И искам така да е в продължение на 4 години. Всяка година поскъпване всеобщо с 50% Само ще си седя тук, ще чета коментари и ще умирам от кеф от воплите на умиращи от глад комунисти :))) Защото съм убеден, че след изборите Славуцата с останалите мутренски партии ще направят обща коалиция срещу ГЕРБ. Тогава ще видите "новите" стари партии БСП/ДПС, чалгата и мутресата как ще ви сипят да ядете, другари. Ще ревете за Боко с кървави сълзи
4
1
 
3
 
! Отговори
Наско преди 2 години
справяме се : amazon.co.uk
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цецо МенЧовекът ги е заложил, но твоят Радев си ги е сложил в чекмеджето и сега децата са боси.
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Цецо МенТо Борисов не е на власт, питай Радев.