Видеоигри или интернет в учебните дни - резултатът лоши оценки

Ограничаването на времето с тях подобрява успеха
26 май 2021 19:05, Петя Славова
21
Видеоигри или интернет в учебните дни - резултатът лоши оценки
Снимка: БГНЕС

Тъй като училищната работа и забавленията стават все повече синоним на "време на екрана", може да изглежда все по-невъзможно да се предпазят децата от дигиталните устройства. Проучване обаче установява, че ограничаването на времето, през което тийнейджърите използват интернет за отдих, може да бъде добро за техните оценки. Резултатите от него са публикувани в списание "Computers in Human Behavior", предаде БГНЕС.

Изследователи от университета Рутгерс казват, че децата в средното училище, които играят на видеоигри или използват социални медии и интернет в продължение на повече от час в учебните дни, имат значително по-ниски оценки и резултати от тестовете от своите връстници. Авторите на изследването препоръчват да се ограничат учениците до един час развлекателно време на екрана всеки ден през делничните дни и четири часа на ден през почивните дни.

"Интерактивните технологии се използват широко за насърчаване на образователния достъп и постижения на децата", обяснява водещият автор Вивиен Антъни, асистент в Училището за социална работа и научен сътрудник в Центъра за изследвания на зависимости Rutgers, в университетско издание.

"По време на пандемията от COVID-19 технологията е от съществено значение за улесняване на дистанционното обучение. В същото време нараства загрижеността, че прекомерното използване на технологиите, особено за забавление, може да повлияе неблагоприятно на образователното развитие на децата, увеличавайки нежеланието за учене и отнемайки от времето, необходимо за учебни дейности", каза Антъни.

Работейки с професор Лиа Ноуър, също от Центъра за изследвания на зависимости и университета Ренмин в Китай, екипът изследва данните от проучването на Китайската образователна комисия. Националният доклад предоставя информация за училищните резултати и навиците за отдих за близо 10 000 ученици на средна възраст 13,5 години.

Резултатите от проучването разкриват, че децата, използващи цифрови технологии за забавление в продължение на четири часа на ден, са четири пъти по-склонни да пропуснат урока. Изследователите откриват, че момчетата са много по-склонни да се забавляват с помощта на социални медии, интернет и видеоигри, отколкото момичетата. На свой ред момчетата също се представят по-зле и проявяват по-малко желание да участват в своите училищни задачи, отколкото момичетата.

"Такива открития са критични, особено в светлината на неотдавнашния ход към онлайн обучение в страни по света", казва Антъни.

От друга страна, поставянето на тази зависимост под контрол изглежда дава тласък в академичен и социален план. Проучването показва, че децата, използващи технологии за забавление по-малко от един час на ден през делничните дни, изпитват по-малко скука в клас. Изследователите казват, че използването на технологии в умерени количества е спомогнало също за стимулиране на когнитивното развитие сред тези ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
someone преди 2 години
аз съм завършил история, имам и квалификация за учител, в момента нанасям данни за чужда компания и от юноша до сега си играя на игри и си ползвам нета, не ми е повлияло да си взема държавните изпити с пълно 6 , нито да работя.
4
1
 
10
 
! Отговори
Георгиев преди 2 години
Учебниците са написани все едно професори ще ги четат и разбират. Някой от учителите макар и висшисти им е трудно да разберат написаното точно и да го преведат на разбираем за учениците език. Българското образование произвежда *** на конвейер. Вместо да ги учат да мисля самостоятелно те все още ги мъчат с назубрянето на неща които никога няма да са им нужни в реалният живот. Ако трябва да прочетат дадено произведение за обща култура да, но на сила да ги мъчат е наистина глупаво.
3
3
 
12
 
! Отговори
Доктор преди 2 години
Аз съм зъболекар, играя "видеоигри", нямал съм проблеми с образованието, не знам кой пише такива *** и пристрастни стати...
2
1
 
2
 
! Отговори
Маймуна! преди 2 години
Хора, вие защо играете Майнкрафт, какво ви е интересно?
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безинтересните и безмислени теми и материал който се преподава масово от хора които са некомпетентни и мразят деца както и себе си води до ниски оценки. Ако нещо е интересно и добре представено детския ум ще е заинтересуван да го запомни и развие, ако е сухо, скучно , зле обяснено еми няма да стане... Учеителите са причината децата да мразят определени дисциплини...