Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID

Управляваме кризата на късмет, смята Лъчезар Томов
27 май 2021 11:50, Елка Василева
141
Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние с цената на много преболедували и със смъртност, първа в Европа и трета в света на 100 000, постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Още по темата

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой,“ каза математикът.

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
първи по смъртност в Европа ,но Баце е горд. Този май малкото заради това трябва да е в панделата, заеьно с пудела му на образованието
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Реалист"Не знам как умножават броя на официално регистрираните с Ковид-19 по 5, по 10, по 100, по 1000?"Е как- не е голяма философия- вземаш различни фактори- свръхсмъртност спрямо предишни години, брой хора в интензивни отделения спрямо нормалната ситуация и ги сравняваш с други държави и региони, в които тестването е по-адекватно и се получава, че за да имаш толкова починали и хора в тежко състояние прекаралите ковид трябва да са 6-7 пъти повече от официално отчетените.
82
8
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
До до да,да аме не...Не видях какво е написал колегата към когото се обръщаш,но мога да ти кажа:..-СРИВАНЕТО на СВЕТОВНАТА икономика НЕ СЕ ДЪЛЖИ на ИЗМИСЛЕНАТА "пандемия" от вируса!!!!!...В ЦЯЛАТА история на човечеството се броят МНОГО такива СРИВОВЕ и те НЕ са предизвикани от разни "коковиди", А ОТ СЪЩНОСТТА на така наречената "капиталистическа система"!!!!...В случая беше използвана ИСТЕРИЯТА "коковид",но моля,прочети историята на света!..Ще видиш колко такива СРИВОВЕ е имало И БЕЗ коковида!
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия математици станаха бетер Ванга...
80
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
И без ковида дрътите комунисти си мрът всеки ден по естествени причини. За това БСП-то са на тоя хал :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))) И по-зле ще стават.
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До РеалистИзчакай тролското съсловие, дето ще ти каже, колко сизагубен и ще си набичи 25 like-a.
78
4
 
4
 
! Отговори
до да,да аме не преди 2 години
Абе чувек, какво се правите на неразбрали?! Заради този вирус се срина цялата позната световна система, каквато я познаваме. Е, как я смятате, че няма да има никакви последствия? Разбирам ви всичките колко не ви се иска, но ако оставим нещата по старо му, народа ще продължи да измира с още по-високи темпове, щото сега он топ ще дойдат и другите заболявания, които се неглижират. А медицински персонал просто няма достатъчно да поеме всичко. В световен мащаб няма.
77
7
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не знам как умножават броя на официално регистрираните с Ковид-19 по 5, по 10, по 100, по 1000? До вчера имаме 417526 заразени, от които 17617 са починали, 22591 са активните случаи, за които не се знае дали юе оживеят или ще починат и 377318 се водят излекувани. Ваксинираните с две дози са 526486, но за да сработи напълно ваксината трябва да минат 30 дни, т.е. под 200000 са с имунитет от ваксините. Общо около 570 хиляди преболедували или ваксинирани са с имунитет.
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият ваксиниран вече умря... Да де, от инсулт. Но не и преди Института по микробиолгия на САЩ да обяви в официлен доклад, че ваксината на Фазер предизвиква Алцхаймер и необратими увреждания на централната нервна система... Инсулт, а?
75
3
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До 75do 65Колегата има предвид специфично и само за ТОЯ КОВИД-терминатор - сертификатите дето ни ги натрисат! Защото в ония здравни картони / имах такъв и пишеха в него до 2001г. / нямаше място за сезонни ваксини! Защото коронавирусни / така, както и от всякакви други вируси около 200 броя / инфекции има целогодишно и не е само от тоя модерния КОВИД има и много други коронавируси!
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами сори пич, ама системата на worldometers.info/coronavirus/ показва че сме 7 по смъртност в Европа и 7 си оставаме и в света, не знам квое това пънене да сме първи, е ми НЕ сме!!!
73
3
 
8
 
! Отговори
до Фънк преди 2 години
Не става дума за смъртност от Ковид. Официална или не. Става дума за смъртност на база издадени смътрни актове, без да се гледа причина. Там сме световните шампиони, когато се сравнява с предходни години. А там са директни и индиректни фактори - ковид и усложнения + плачевното състояние на здравната система + неадекватните мерки.
72
4
 
9
 
! Отговори
ATAKA_FOREVER преди 2 години
Тоз мЪти-мЪтик...най-после измъти..Това което Ви каза Мангъра
71
4
 
12
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Така..Чухме мнението на аритметиците...Сега да пуснат некой щангист да бистри ситуацията с коковида!..Моля!...Все пак са ни нужни.."специалисти" по въпроса..
70
2
 
1
 
! Отговори
до do 65Кое не е вяр преди 2 години
Това за магазина и Германия е така. НО, се има в предвид, че алтернативата за момента е магазина да остане изобщо затворен. Освен това много добре манипулирате - няма изискване САМО за ваксина. За да влезеш в магазина/самолета/кръчмата се иска ИЛИ ПЦР-тест ИЛИ че си боледувал скоро ИЛИ ваксина.
69
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До do 65Кое не е вярно? Скоро и до мола няма да те пуснат без ваксина или тест. В Германия вече е факт. Кога е трябвало да си ваксиниран против нещо, за да можеш да отидеш в някой магазин за дрехи? В Бг не вярвам да се случи, защото ние сме търпеливи, но подпалим ли и ще хвърчат глави, но в "нормалните" държави и от къщите си скоро ще могат да излизат само с тест или ваксина. Честно казано сега разбирам защо е трябвало да сме бандитска държава 30 години - за да не вярваме на елита днес...
68
2
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
До не разбралСлед като невирусолози и неимунолози като Мутафчийски, Балтов и прочее ни психираха една година, защо пък да не захлебят и счетоводител-математиците като тоя Лъчезар Томов!?
67
5
 
8
 
! Отговори
до 73 неразбралия преди 2 години
На математиците не йм в нужно да разбират от ковид, за да изчисляват модели на база статистика, която има. Личи си, че си бил от двойкаджиите, вечно неразбрал нашия.... Поголовна липса на смислено образование у хората, трагедия.
66
3
 
3
 
! Отговори
до чоко преди 2 години
Ако беше прочел, математичето точно ти казва да умножиш официалните бройки по 6 или 7 за да получиш реалните. Верно народа е изключително неграмотен!
65
9
 
2
 
! Отговори
Доктор Менгеле преди 2 години
Какви преболедували бе - 400 000 от 7 милиона население?Следващата вълна на есен няма да е по-слаба от последната.