Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID

Управляваме кризата на късмет, смята Лъчезар Томов
27 май 2021 11:50, Елка Василева
141
Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние с цената на много преболедували и със смъртност, първа в Европа и трета в света на 100 000, постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Още по темата

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой,“ каза математикът.

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
az преди 2 години
Смъртността и заболяевомостта в България при 7 милиона население,отнесени към Индия 1милиард 380 милиона е май няколко пъти по висока.
43
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай *** си е навил на пръста празните приказки на Мангъров за стаден имунитет. Имунитет, който трае 2-3 месеца и то само срещу един щам. Има разни, преболедували по 3 пъти КОВИД и на третия път си заминават. Абе, тъжна картинка е yтaйката на ЕС- Бай ***. 60% не искали да се ваксинират. Еми, нормално за едни роби и слугинаж. Цял живот се мислят за най-умните и търсят вината за мизерията си в конспирации, държавата, Марс, но никога в себе си.
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам на всички математици, които в последната 1 година се правят на висуролози и шамани, да се върнат в училищата да си преподават математиката и да не се изказват повече по въпроси, от които не разбират!
41
4
 
10
 
! Отговори
Ааари е? преди 2 години
Щом сте изкарали математик, да ни обяснява за Ковид, сега значи трябва да изкарате епидемиолог да ни разясни проблемите в ББР.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакаме и всички вие медийни клоуни по темата,да затихнете завинаги.
39
4
 
2
 
! Отговори
до vlady преди 2 години
Колкото и слабо изразено да е вече, другите държави МНОГО трябва да се напънат да ни стигнат по смъртност. А и ние от печалния едногодишен опит който имаме, няма да стоим на едно място
38
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Проблемът е, че от 76 години ни управляват само комунисти.
37
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"който не вярва че има такъв вирус да иде при заразени" брат, че кой нормален човек ще се завре при болни от който и да е сезонен грип? Какво показва това? Че не искаш да се заразиш? Невероятно, това доказва, че ковигрипа е страшен.
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не зная каква е истината около заболели и починали, но зная, че наистина всеки се оправя по някакъв начин сам през цялата пандемия. Много притеснително е, че продължават да умират много хора. Полза нямаше никаква за предотвратяване на тази смъртност, нито преди, когато ежедневно ни заливаха с черна хроника, без никакво адекватно решение, нито сега когато е затишие. Някак си в тази тежка ситуация на пандемия, последно ме вълнуват шпиони и подслушване. Интересува ме да здравеопазването, че не е ок
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 35 - аз пиша данни - ти пишеш глупостта си.
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бройката издадени смъртни актове по години се вижда в сайта на НСИ. Там много добре се вижда ефекта от 2-те вълни - зимната и сега пролетната. На който не му се търси - за тези периоди имеме 2 пъти по-висока смъртност в сравнение с минали години. И да, в нито една друга държава няма удвояване (освен 1-2, но не европейски). Та спокойо може да се каже, че тотално се провалихме в управлението на епидемията. Най-висока смъртност в цял свят! Миналата година по това време изглеждаше невероятно това
33
7
 
10
 
! Отговори
vlady преди 2 години
При бързо мутиращи вируси най-важен е клетъчният имунитет, той се изгражда при преболедуване или ваксинация с атенюирани живи ваксини, РНК недоразуменията не могат да го активират.
32
3
 
3
 
! Отговори
ДА преди 2 години
До AnonymousНе гледай бройката,гледай процентити!Капиш!?
31
10
 
15
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Прекрасно е, че имаме голям брой преболедували с висококачествен имунитет несравнимо по-добър от този на измислените РНК ваксини. Държавите с голям брой ваксинирани неизбежно ще имат нови силни вълни в бъдеще, в България ще е по-слабо изразена.
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 26 - Не, *** мило, аз не гледам кладите по тивито за плашка на стадото, аз гледам данните. От 3.7 милиона активни на 12 май, днес са 2.4 милиона активни в Индия. Която има 1.4 милиарда население. Но ти си гледай страшните сериали по ТВ и се страхувкай.
29
3
 
4
 
! Отговори
dre преди 2 години
Изкъпа ли се този ? С тази мазната коса, COVID-19 ще му е най-малкият проблем.
28
12
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Вчера в Индия от Ковид са починали 3842 души и ако на някой му се виждат малко - да прескочи до Индия да се убеди.
27
4
 
13
 
! Отговори
16 до 22 преди 2 години
Ако ме хване който и да е щам, вероятно ще съм добре. Пазя се, работя от вкъщи и внимавам с контактите със старите хора, но няма да откачам. Като имам повече наблюдения за ваксините, ще реша, ето и сега не се знае колко е магическия процент защита на ваксините срещу индийския щам. Ами ако не работят срещу него, а пък ми отключат някоя алергия? А ако се окаже, че след 5 месеца вече нямам антитела и какво правим, още ваксини ли?
26
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не се заблуждавайте и после ковито ще изчезне ли, както изчезна грипа? И после ще се събудиш, а чаршафите ти мокри?
25
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време беше модерно да се мре от СПИН,сега от ковид.Изкуствено ги създават и пускат за да намаляват определени прослойки от населението.Всичко е с цел!