Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID

Управляваме кризата на късмет, смята Лъчезар Томов
27 май 2021 11:50, Елка Василева
141
Математик: В затишие сме заради многото преболедували COVID
Снимка: архив, БГНЕС

„Ние управляваме до голяма степен тази криза на късмет, поради което и в момента сме със затишие заради много преболедували, не заради много ваксинирани. Ние с цената на много преболедували и със смъртност, първа в Европа и трета в света на 100 000, постигнахме нашия велик успех.“ Това мнение изрази пред БНР Лъчезар Томов, математик, преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет.

Още по темата

Ако броят на заразените не се увеличи и след абитуриентските балове, това ще е индикатор колко много хора са преболедували, заяви той.

„От епидемична гледна точка в момента имаме затишие, което се дължи на няколко фактора. Първият фактор е много големият брой преболедували. Официалната бройка спокойно можете да я умножите по 6, дори по 7, което прави 2 500 000. Също така имате 600 000 души с две дози. Трябва да се отчита, че официалното преброяване на населението не показва реалния брой живеещи хора у нас. Което дава доста добро съотношение преболедували и ваксинирани към общ брой,“ каза математикът.

Според Томов заради ниската гъстота на населението и по-слабия трафик в определени региони у нас в сравнение с Германия или Англия например при едни и същи мерки се получават различни резултати.

Ако няма навлизане на нови варианти на коронавируса у нас, можем да сме спокойни през цялото лято до септември, смята Лъчезар Томов.

„При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%“, допълни математикът.

Според Томов по подобие на Швеция трябва да се забранят големи събирания както на открито, така и на закрито. „При капацитет 20-30% в заведенията няма да има разпространение там.“

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Общата смъртност е заради ковид мерките и неглежирането на всички останали болести заради грипчето дето го изкараха 90 100 годишни.
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя "индийски щам" от който стремително падат новозаразените и броя активни случаи в Индия ли? Той ще да е много страшен, щом така бързо изчезва. А смъртността в Индия си е 1%. Понеже масово лекуват с проверените, неекспериментални евтини лекарства, за които СЗО се преметнаха презглава да ни обяснят как не стават за нищо.
22
17
 
7
 
! Отговори
Не се заблуждавайте преди 2 години
КОВИД-а ще продължи още поне няколко години, докато процентът ваксинирани достигне най-малко 90%, което в България няма да стане, заради антиваксърските настроения на хиляди невежи, които промиват мозъците на останалите.
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви продажници ореваха орталъка, че не искат да се ваксинират с отрови. На тях никой не им плаща за да не се ваксинират, но на повечето от пропагандиращите ваксинацията им се плаща или бодат и взимат по 10 лева на игла.
20
6
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
А ако те пипне индийския щам?Той се разпространява в жегата в Индия.
19
9
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
А защо тогава общата смъртност в България е рекордна? Всички сте много умни уж.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
80% "интелекруалци", 60% нежелаещи да се ваксинират.
17
10
 
15
 
! Отговори
Майтапчийси преди 2 години
Дръжте се, българи, Бог ни пази и ще ни опази от сатанинския знак. Не се предавайте, наесен ще ни натискат пак, но можем да устискаме.
16
17
 
7
 
! Отговори
Мангърсарян преди 2 години
Чакайте още, чакайте и не се ваксинирайте, а пък на есен ще ви гледам сеира и ще се усмихвам "интелигентно".
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще си сложа ваксина през октомври, когато се слагат всички противогрипни ваксини.
14
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ковипсихо може още да не е проумял, че и половината от ковисмъртите в България са изкуствено вписани. Видно е, че всеки възрастен човек с инфаркт и инсулт се пише "ковид". Тук услужливо ни показват разбивката всеки ден. 70-80-90 г. със сърдечно заболяване, около 2/3 са такива.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе молете се да не повтаря,че става омагьосан кръг.
12
19
 
24
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Самият факт,че тази зима изобщо не се появи грип и нямаше грипна вълна ,ме убеждава ,че всичко е шменти капели!!Произведени са едни тестове и ваксини и трябва да се пласират!Бегайте да се ваксинирате ,ама преди това се разпишете,че сте опитни свинчета!!Успех в живота!
11
22
 
17
 
! Отговори
LosHo преди 2 години
При нас имаме 60% нежелаещи да си сложат ваксина, което е най-големият процент в Европа. В Румъния са само 30%, допълни математикът.Нормално за най-простата нация в Европа + Мангъровци. Най-бедните и ниско образновани държави в света са с най-малко желаещи за ваксина срещу ковид19. Защо ли ? :)
10
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неофициално има поне още 15 000 умрели от вируса,но "умниците" тук продължават да пишат лъжи и да отричат проблема...
9
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важно е да сме отговорни и да си сложим ваксината за която никой не носи отговорност,че аз по добре да се хвърля тук от осмия етаж...същото е
8
8
 
7
 
! Отговори
Обаче преди 2 години
По коя формула го сметна това, не можах са разбера. Твърде много цифри са произволно изсмукани от пръстите, за да са верни.
7
7
 
21
 
! Отговори
Док преди 2 години
След безкрайно многото изформация от всички посоки, че починали хора са писани поголовно от Ковид, вече въобще не вярвам на официалната държавна статистика.
6
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхме че вирус няма, а просто грип, всичко друго е пропаганда за ваксини, на която и Гьобелс би завидял.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Becker вакситрола се отчете за 0.20 лв.