Мъжете са по-големи оптимисти, жените ценят малките неща

В София са концентрирани към материалното
27 май 2021 16:33, Александър Попов
30
Мъжете са по-големи оптимисти, жените ценят малките неща

Какво освежава живота на българина, има ли разлика в оптимистичните нагласи на мъжете и жените, на хората живеещи в София и тези в областните градове и по-малките населени места. Отговорът на тези въпроси дава национално представително проучване по темата, изготвено от агенция Алфа Рисърч по поръчка на соковете Queen’s и тяхната 25-годишнина на българския пазар.

Социологическото проучване е проведено през месец април 2021 г, като обхваща 500 българи от цялата страна на възраст между 25 и 49 години. То цели да регистрира основните двигатели за формиране на свеж поглед към живота у хората и да хвърли светлина върху цялостната концепция за оптимизъм сред българите.

Анализът на данните показва, че щастието е личен и силно емоционален въпрос. То зависи от най-важните неща в живота – здравето и щастието на близките и любими хора се посочва като основен фактор от 8 от всеки 10 човека в проучването. За поддържането на свежо настроение близо 40% от българите посочват умението човек да се радва на малките неща.

Прагматичните категории като материалната обезпеченост, работата и перспективата за бъдещето са важни по принцип, но като непосредствен източник на преживени щастливи моменти остават на втори план. И въпреки, че тези данни са общовалидни в национален мащаб, хората от София са фокусирани повече върху материалното (33.6 %) и много държат да упражняват контрол над живота си, за разлика от живеещите в областни градове и малки населени места (23%).

Мъжете също имат по-голяма склонност да търсят повече сигурност за бъдещето, докато жените успяват повече да оценяват малките неща в живота (42.9%, спрямо 33.5% при мъжете).

И при двата пола обаче с напредването на възрастта споделените моменти стават по-важни в сравнение с материалната обезпеченост. Едновременно с това мъжете са по-големи оптимисти и по-често гледат от свежата страна на живота 43.4%, докато при нежния пол резултатите са доста по-ниски - 31.9%.

Тъй като щастието на близките е от най-голямо значение, е налице разбирането, че всеки трябва да полага усилия за това. Почти половината анкетирани са на мнение, че най-важното усилие е да накарат любимите си хора да се чувстват значими. Затова не винаги са нужни големи жестове. 45% го постигат чрез споделяне на вкусна храна и напитка. З

За малко над 40% е нужно важните хора в живота просто да бъдат изслушани или насърчавани да погледнат от „свежата страна на нещата“. И тук отново се очертава малка разлика в мирогледа и навиците на столичани и хората, живеещи в областни градове и малки населени места. Хората от София са склонни по-малко да изслушват близките си (38%), за да освежат деня им, за разлика от хората от провинцията - 42%.

Водещите три фактора, които могат да направят един обикновен момент по-свеж са слушането на любима песен (43.5%), игра с децата или домашния любимец (40.8%) и любима храна и свежа напитка (26%). Далеч по-надолу в класацията остават практикуването на спорт (17.8%) и спонтанен шопинг (11.4%).

 


30
Още от Общество
Скоро изтича срокът за кандидастване по училищните схеми
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грехът на този свят идва чрез съдействието на окаяната жена, при все, че тя е ребро Адамово. Каква жалка ирония, горкият Адам какъв наивен *** е бил.
11
0
 
1
 
! Отговори
Бре преди 3 седмици
провинциалисти де изслушвайте близките си..
10
2
 
5
 
! Отговори
Deep Zone преди 3 седмици
"Жената не мисли за мъж само в два случая: когато я лае куче и когато минава над опасен мост в планината" Чудомир:D
9
0
 
6
 
! Отговори
Цъ преди 3 седмици
До Ямболски цървулЖените не харесват абсолютно всички неща с малък размер, надяват се поне едно от нещата да е ако не с породист, то поне със среден размер.
8
2
 
5
 
! Отговори
Точно така преди 3 седмици
Тя си мечтае за едно малко диамантче на стойност 50 000 лв, а той е оптимист, защото се надява, че тя ще кандиса и за семпло пръстенче с полускъпоценен камък за 200-300 лв.
7
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 седмици
Особено днешните жени ценят малките луксозни коли,малките пръстени с диаманти,малките палати....и всичко друго малко.
6
0
 
7
 
! Отговори
Жената преди 3 седмици
Нищо че е голям,важно че е дебел!
5
0
 
5
 
! Отговори
Жената преди 3 седмици
Нищо че е голям,важно че е дебел!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има ли мъж, на когото да не му шарят очите?
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жените ценят не малките,а големите неща като - къщи,вили,коли,банкови сметки....ааа да и унуй другото,ако може и то да е голямо.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бг жените нищо не оценяват, а гледат да те разкарат, защото са независими и с обратни резби
1
0
 
12
 
! Отговори
Мъж преди 3 седмици
Това, че жените ценят "малките неща" много ме зарадва.