Подкрепа и за туризма: Учители и ученици безплатно на море

За програмата са предвидени 15 млн. лева, как ще се кандидатства?
Обновена: 28 май 2021 11:32 | 28 май 2021 11:25, Веселина Йорданова
48
Подкрепа и за туризма: Учители и ученици безплатно на море
Снимка: БГНЕС

30 хил. ученици и учители ще могат да почиват безплатно по Черноморието ни това лято. За програмата "Отново заедно", която ще подпомага възстановяването им и едновременно с това туристическия сектор, са предвидени 15 млн. лева.

Всяко училище ще може да кандидатства и да се включи с не повече от 70 деца, съобщи просветният министър проф. Николай Денков на пресконференция.

В брифинга участваха финансовият министър Асен Василен и министърът на туризма Стела Балтова.

Средствата, предвидени за участник, са 500 лева, в които е включена храна.

Балтова каза, че програмата ще има силен социален ефект и е насочена и към туристическия сектор.

По време на почивката ще има и културно-развлекателни програми, които ще бъдат организирани за учениците, така на практика и секторът на културата ще участва в нея.

"Първата вълна" на кандидатстване ще бъде до началото на юли, а първите договори ще се сключат към средата на месеца.

Втора вълна ще бъде обявена, ако остане финансов ресурс или при намиране на нов - до 15 септември, съобщи още Денков.

"Моя основна грижа е да минимизирам ефектите на пандемията върху учителите и учениците. Това означава, че ще дадем на 30 хиляди ученици – основно, но и на учители, да посетят по определен ред туристически места и хотели. Това ще стане чрез туроператорите. Така в продължение на една седмица те ще летуват безплатно и в същото време ще се помогне на туристическия бизнес", обясни той.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. 

Държавата ще покрие разходите за транспорт, настаняване, храна, социална програма и застраховки както на децата, така и на придружаващите ги учители. 

За участие в "Отново заедно" ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма "Отново заедно" бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме, уточниха от МОН.

Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. С нея се постигат едновременно две важни цели: улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели.

Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: туризъмобразованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Не е ли дискриминация? Не всички деца могат да отидат, хотелите не предлагат еднакви условия, а и дестинациите са различни. Да не говорим, че учителите трябва да са луди, да отговарят денонощно за деца настанени в много на брой хотелски стаи. Това са измишльотини от времето на соца.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А как можем да кандидатстваме?
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
demografski exit ;)
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
seksturizam za obuchenie v erotik clubove, erotik barove, erotik hoteli, erotik casino royal na mlado bg meso...
31
3
 
6
 
! Отговори
Ванина преди 2 години
Добро решение на министъра - вместо да се плащат ПСР тестове на чужденци,както искаха от бранша, е по-добре да се възползват българските деца.Познавам деца на по 10 години, които досега не са ходили на море, поради невъзможност на родителите им да ги заведат.И да не гледаме все негативно - сигурна съм, че от у-щата ще направят правилен подбор.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на министъра комсомолец.Тоя е от един дол дренки с юпито Младен Хотелчев и недоразвития Малкия Мук-Василев...
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не става ясно какви са критериите за подбор на децата. Това трябва да са на първо място деца със здравословни проблеми, които биха се повлияли положително
28
0
 
9
 
! Отговори
Глупости та дрънка преди 2 години
Ще заведат 200-300-деца на наши другари , на море , после цела година ще бият тъпаните "къв социален хаир" са направили...! Тия соц-залъгалки са ни напълно познати!НЕ СЕ СТРУВА ИЗОБЩО ДА СЕ КОМЕНТИРА!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов им даваше пачки ,много са като гласоподаватели,но 50 %от Тех не учат децата качествено
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И пари да ми дават с чужди деца на лагер НИКОГА! Това не е почивка.А голяма ОТГОВОРНОСТ! Водете си ги като искате на Луната!
25
5
 
7
 
! Отговори
Авертас преди 2 години
Стъпката е разумна, защото прекратява порочната практика от соца да се раздават срества без никакъв реаллен ефект. Ще има полза за децата. Ще има полза и за сектора на туризма. Вместо да се изсипват готови пари на хотелиери и ресторантьори, е по-добре да им се осигурят клиенти. Весело да си прекарат децата! И за родителите денаа седмица ваканция!
24
0
 
1
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
26, наистина в градчето хотелиери в сивия сектор не си плащат, но не тока а водата години наред.И това е при положение, че получават често уведомления от ВиК за съдебни дела в `справедливия` българси Съд !!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те някои и тока не си плащат, но мълчахте, защото така е наредил ЕС. А сега за дечицата голям вой и конспирации. Въобще да споря с анонимни хора, не е моето, но когато чуя, че някой има нещо против деца..............Ще отидат деца, които нямат възможности.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е логично действие на истински комсомолци (комунистът и Харвард да завърши си остава комунист)
21
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 2 години
Как така ще определят педагозите кои деца да отидат? И социалните ни критерии и те не стават за оценка. Едни деца на родители без брак взимат помощи, защото бащата не го броят, а други които са по-зле финансово н еминават в графата, защото вземат два дохода.
20
6
 
8
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
А ние бачкащите без отпуска в производството за 750 кинта на олигархокапиталистите и плащащи данъци за да има големи заплати за даскалите КОГА?Пак като тиквата пълните с нашите пари джобовете на мутрите!Губите изборите драги ми комунисти!Мразя бийковистите но за тях ще гласувам!
19
0
 
14
 
! Отговори
питам преди 2 години
с какви пари се направиха хотели за десетки милиона, и колко данъци са внесли. Ясно е че хотелите не са за електората, а за овчарите му.
18
0
 
13
 
! Отговори
D преди 2 години
Има училища с 200 деца, има и такива с 1200. Как 70 деца от училище??!!! Не можаха ли да вложат мисловна дейност и да определят % отношение.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идеята е откровено мафиотска!
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
безплатно нема нищо. некой плаща. ама поне после и здравната система ще засилим след диариите, дезинтериите, въшките, срамните болести, хранителните натравяния, побоите и тн. да живее комсомола. курортите и великите идеи на атлантическата фефетастия.