Собственици на ресторанти в криза: Държавата не помага

Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние
28 май 2021 23:40, Красимир Ангелов
91

Продължава разминаването между ресторантьори и служебното правителство за изплащането на ковид помощите. Собственици на заведения са готови и на крайни действия. Според служебния финансов министър бюджетът е в тежко състояние, а заделените средства от предишното правителство не са реални.

Мартин и Михаил са собственици на заведения в Русе и Варна. Общото между двамата е, че помощите от държавата за бизнесите им са спрени.

Още по темата
"Няма как да помогнат мерки, които не са дошли навреме. Последно получихме за месец февруари. Ако се надяваме на държавата, трябва да затворим още утре", сподели управителят на пицария Мартин Вълев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Голяма част от нас нищо не са получили и нямат информация защо не са", уточни собственикът на верига заведения Михаил Николов.

Михаил обаче е готов дори и за протест, ако не бъдат изяснени всички неизвестни около предходните икономически мерки. Според него секторът не се възстановява, а задлъжнява още повече.  

Служебният министър на финансите отчете подобрение в сектора, но заяви, че се подготвя и нов пакет от мерки.

Позицията на служебното правителство е, че са изплатени голяма част от ковид мерките за април и май. Според Съюза на хотелиерите и ресторантьорите средствата все още не са достигнали до тях.

"Явно всяко правителство си прехвърля ангажиментите", уточни председателят на СХР - Русе Красимир Иванчев.

Идеята на служебното правителство е новите мерки, които се очаква да бъдат предложени, да облекчат административните процедури и да увеличат ликвидността за малките и средни предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие когато строихте хотели и вземахте ресторанти под наем питахте ли държавата? Откъде накъде тя ще ви помага при вече отворени ресторанти и хотели? Бившият ви френд Боце от Банкя не е вече премиер, та да делите с него печалбата.
71
0
 
1
 
! Отговори
21992 преди 2 години
Нали са отворени вече заведенията, за каква помощ хленчат пак? Тези частници много харесаха социалистимеските мерки. да не изобретят отново дървен камък под формата на социалистимески капитализъм... Всеки частен предприемач печели от бизнеса си, но си поема цялата отговорност и всички рискове.
70
2
 
7
 
! Отговори
Мара преди 2 години
Само да попитам, кой помогна на строителния бранш и свързаните с него производства през кризата 2009-2010г., която остави стотици без работа и много фирми просто изчезнаха. После години наред имаше бавно възстановяване със собствени сили и стремеж за подобряване на строителния продукт. Защо сега с пари от данъците ни да се подпомага един частен бизнес, който дори не желае да прояви усилие да подобри работата си. Не е ли показателно защо хората ходят в Гърция и Турция!
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебното правителство помогна на хотелиерите свързани с руския ПЛАНИРАН туризъм. Парите свършиха. За другите в следващото правителство.
68
1
 
12
 
! Отговори
м да преди 2 години
От доста време посещавам само малки семейни заведения , в които работят собствениците - по възможност при робовладелци не влизам.
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84Обясни го това на тролчетата.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и заведенията да са пълни, голяма част се плюнчат на едно кафе и безалкохолно с часове.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За малкия и среден бизнес няма, но има 1 милиард лева за 8 фирми на близките на Бойко
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заведенията пълни на 200.Цените скочили до небесата, луд народ .
63
0
 
3
 
! Отговори
Безплатен voucher преди 2 години
Тези собственици искат държавата до раздаде безплатни ваучери на всички български граждани,с които да се стимулира този бизнес. Навсякъде по телевизията само това говорят, колко евро Гърция е дала на населението си за стимулиране на местната икономика. То се видя , че голяма част от населението още повече обедня, как да отиде на ресторант.
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
скоро ще почнат гладните бунтове срещу режима на радев и слави трифонов. унищожиха бизнеса тия червени ***
61
0
 
16
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Аре венамалиха ви ДДС на 9% вие пък си вдигнахте цените, и без това никой от вас не се осигурява на реалната заплата и гледа да не плаща данъци какво точно искате не мога да ви разбера?? Да лежите под шезлонга и тези които си плащаме всичко до стотинка и ДДС ни е 20% да ви даваме парички да имате да си харчите за джипки и любовници.
60
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 2 месеца няма държава, иоще поне 2 няма да има, търпете, това българинът го може най-добре!
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре у лево, държавата е заета с постове и чегъркане, вас кой ви е питал как сте?
58
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алчни печелбари ....каква държава е длъжна на вас ,нали работите
57
13
 
13
 
! Отговори
Борисчо преди 2 години
Румен Радев миналата обикаляше като свекърва и мрънкаше: "давайте на народа, давайте на народа". Сега той е цялата държава, и вместо да дава - пак мрънка, че бюджета не го позволява. Направо ми идва да си одрежа ръцете, че гласувах за него
56
0
 
30
 
! Отговори
Само да попитам преди 2 години
А на мен държавата с какво ми помага ?
55
0
 
28
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Не е вярно. Ресторантите се пукат по шефовете. В Пловдив ела да видиш какво е. Няма места в петък вечер. Снощи бях на роджден ден в едно от най.големите заведения в Пловдив. Нямате си идея колко хора върнаха защото нямаше места. Всичко е резервирано. Заведенията работят, барманите без маски, сервитьорите с маски под братата. На пиано бара един пееше от 19 часа до 23 часа, а до шадравана не спираха да се трупат за снимки с пианото. Не вярвам, че са закъсали. Цените са прекалено високи за 9% ДДС.
54
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо вдигнахте цените при данък 9%? Всички заведения наоколо ги вдигнаха с 10-15% и се чудят защо оборота им намаля! И менюто наполовина...
53
24
 
14
 
! Отговори
Предприемач преди 2 години
Видяхте ли сега. Бойко ще го търсите и ще му се молите да управлява. Премиерът даваше помощи, грантове, за църкви, градини да строи, пътища, за всеки даваше пари. Пенсионери 50 лв, докторите по 1000 лв. бонус, на бачкаторите половината заплата плащаше по мярката 60/40. Ей ви на сега демокрация кат я искахте много - фалирвайте. На 11.07 да си опичате ъкъла. Само ГЕРБ, по изключение може и за българските патриоти да се гласува.