Василев: Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми

Вместо да се актуализира, са харчени пари за мерки от различни места
124
Василев: Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми
Снимка: БГНЕС

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покриват нуждите. Това съобщи финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

По думите му 810 млн. лева са отишли за непредвидени разходи чрез преструктуриране. Към средата на май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. Повечето от тях са взети от капиталови разходи или от бюджетите на министерства.

С тези разходи в голямата си част са платени Covid-мерките и мерките за бизнеса, както и парите за пенсионерите за април и май, тоест вместо да се актуализира бюджета, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, каза Василев.

Той посочи, че така 22 млн. лева са използвани от бюджета на Министерството на финансите за мярката 60/40.

По думите му друг е въпросът колко от тези разходи са били наистина непредвидени.

Василев съобщи, че продължават да се търсят ресурси, за да получават пенсионерите по 50 лв. допълнително до края на управлението на служебното правителство.

"Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

Работи се активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
До пиян-залян преди 2 години
Ясно е от коментара ти ,че си доста залян тр ол
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сценаристите от ИТН мислят трескаво над находчиви и оригинални обяснения защо пари няма да има.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво чакаме, да ни изуят и долните ***!? На протест срещу недоразумението радеф!
47
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо,фалирал си две фирми ,сега ще фалираш и държавата .му хльо си като фигуранта ,който те сложи
46
1
 
14
 
! Отговори
факти преди 2 години
сериозен проблем с парите а протести няма . при Борисов пари имаше но и протести имаше . а сега се сетете защо бяха тия спонтанни протести . защо тия еднодневки министри и премиер не спрът 50_те лева дето лошия Бойко почна да дава на пенсионерите , защо не спрът помощите на ония дето системата ги убивала , за да има пари ? тези *** за бюджет не мислят , те мислят как фигуранто и импексова да спечелят избори - назначиха хора от бсп управлението .
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щях да се изненадам, ако бяха казали, че бюджета е ок и пари има да се посрещат предвидените нужди. Едно, че явно толкова си могат - то харченето безразборно всеки го владее; а втэро сега ще видят и пенсионерите 50 кинта на месец, и закъсалите безнеси и те мерките... ама друг път. Да ви е честит на президент Радев кабинета.
44
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха комунистите и почнаха проблемите с финансите. А това, че на една банка икономическият министър от служебното правителство е сменил половината директори на надзорният съвет. Защо като бяха ГЕРБ всичко беше нормално, сега нито пренсии нито заплати се вдигат, имало финансови проблеми..?
43
1
 
14
 
! Отговори
WTF преди 2 години
Асенчооо, що хе звъннеш на Орещарски да го питаш, как точно в края на 2008- *** година похарчи 4,5 млрд. бюджетен излишък(да не говорим за фискалния резерв) точно за 70 дни? На вас, другарки и другари, една копейка не трябва да ви се оставя в бюджета, защото сте доказани некадърници!!!
42
3
 
14
 
! Отговори
Да си припомним преди 2 години
Нека си припомним една мисъл на Маргарет Тачър - "Созиализма се проваля, когато свършат парите на другите ". Е господин министър г-н културиста и експерта в митниците от времето на Орешарски няма ли да ви съберат достатъчно ? Нали за това сменихте работещите хора там, пък и вие ще съберете несъбираемите задължения на НАП, щото може би чак сега разбрахрте, че винаги е имало такива и ще има.Ама то само с приказки и очерняне не става, трябва и работа. Те герберистите да не би да ползваха друг бюдж
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мили ми Кокорко, шъ тъ замоля да НИ мъ управляваш като собствената си офшорка - НЕ ти си държавата, а АЗ, защото аз те храня.Пъхни си под мишница пРЕЗИЛденто и преврато, и марш обратно към далаверките, НЕ ми гони децата оттук!
40
13
 
4
 
! Отговори
Това беше целта преди 2 години
На Буци това му беше схемата , да остави държавата в критично състояние , после да се върне на бял кон , ще вади пари от чекмеджетата ...т.е от партньорите му в сянка ...всякакви сенчести фигури от ъндърграунда....за които всички знаят че е във тесни връзки...
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименВ БЪЛГАРИЯ НЯМА КОМУНИЗЪМ И СОЦИАЛИЗЪМ А НЕЩО МНОГО ПО-СТРАШНО И ТО СЕ КАЗВА ЖИВКОВИЗЪМ.
38
12
 
4
 
! Отговори
Пиян - залян преди 2 години
ТИКВАТА БОРиСОВ окраде държавата като за последно , и ще е за последно ...
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ:МОЛИМ ВИ НЕ ИМ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ!ТЕ КРАДАТ!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя комунизъм който властваше досега в държавата няма как да не ни излезе солено.
35
3
 
14
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен35Ако Бойко беше БСП, нямаше да има ГЕРБ! Доста са различни - най-малкото щото дядо на Бойко, царски генерал, е убит като народен враг от Народния Съд на БКП, а Нинова е отроче на здрави и мускулести селяни от едно изчезващо село некъде по земята ни...Разликата е точно от Земята до Небето! Нинова фалира една от най-голямите ни износни централи като неин директор, Бойко избита страната от дупката, в която ни бяха натикали БСП с техния преход...Мисли със собствена си глава - БСП ЛЪЖАТ
34
6
 
5
 
! Отговори
Какво има за чудене преди 2 години
Да се съкращава несериозно голямата Държавна администрация ...440 000 държавни служители , излишни 60-80% заплати ....!!! Никоя страна/държава няма толкова ...ясно е че са назначени от БоКо Вожда за да си подсигури гласове през годините ....ама хайде няма нужда вече !!!! Само да вметна че има пет държавни институции който проверяват едно и също нещо ...на кому е нужно това ...?!?!?!?!?
33
3
 
11
 
! Отговори
истина преди 2 години
Василев, проблема си ти и правителството на резидента.
32
3
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Проблемите на Пишман управляващите от служебното правителство на фигуранта започнаха още в момента в който Кремълският парашутист пое щтафетата на Властта и тепърва ще се задълбочават, а после след 2 месеца ако се сформира редовно правителство ще трябва да се изрива цялата тази г.меч, която стратегическите съветници на преЦедента наринаха в министерствата..А ако Славунчо не получи заявените си 100% от Вота на българският избирател, агонията на Държавата ще продължи неопределено дълго време......
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама като няма пари в бюджета защо увеличавате помощите в частния сектор, защо ще плащате на определени от вас хотели по морето?