Василев: Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми

Вместо да се актуализира, са харчени пари за мерки от различни места
124
Василев: Бюджетът към май вече е със сериозни проблеми
Снимка: БГНЕС

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покриват нуждите. Това съобщи финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

По думите му 810 млн. лева са отишли за непредвидени разходи чрез преструктуриране. Към средата на май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. Повечето от тях са взети от капиталови разходи или от бюджетите на министерства.

С тези разходи в голямата си част са платени Covid-мерките и мерките за бизнеса, както и парите за пенсионерите за април и май, тоест вместо да се актуализира бюджета, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, каза Василев.

Той посочи, че така 22 млн. лева са използвани от бюджета на Министерството на финансите за мярката 60/40.

По думите му друг е въпросът колко от тези разходи са били наистина непредвидени.

Василев съобщи, че продължават да се търсят ресурси, за да получават пенсионерите по 50 лв. допълнително до края на управлението на служебното правителство.

"Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

Работи се активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко не управлява вече два месеца!!!Коя банка ще фалиралите сега бе ,некадърници ?Много рано започнахте да ревете!Божков ли почна да си събира вересиите ?
9
6
 
24
 
! Отговори
Редичка преди 2 години
Батакът е от новата бойна група на Радев. Комунист, до комунист.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямаме производство наши фабрики и цехове от къде да имаме пари? 30 години щавене и стригане на овце с данъци и евросреддства
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова ли ще увеличите помощите на частниците?
6
8
 
9
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Значи "СТРУКТУРНО" бюджетът вече имал сериозни проблеми - демек някои структури вече са изразходили средствата си по бюджет. И защо ли това правителство не се е вместили в бюджетните разходи за месеца?Дали са купили по-скъпи машинки за гласуването?Или печатното мастило е поскъпнало?..А може би токът се е вдигнал из министерските покои, значи..Или водата, бензина..Нищо такова! Безотговорни хора БСП и СИЕ! Как Бойко се вмества в такъв бюджет без някакви усилия, а средствата се стапят пред БСП дъха
5
1
 
9
 
! Отговори
Taню преди 2 години
"така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата"...Колко ли калинки честно и открито те мразят вече, Асене?!? :)
4
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те хората ви казваха още миналата годона, че ГЕРБ затова "мята пари" - за да няма нищо след тях, демек "Ооо, ***.сяяя, тее тука развалиха дъравата, бюджета мюджета, а у...."
3
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв батак са оставили от ГЕРБ, че който и да дойде няма да може да го оправи
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да идват избори и да са на власт читави хора с идеи и възможности
1
16
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма и месец и вече оплетоха конците.