Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 


251
Още от Общество
Над 1000 ваксинирани през мобилните пунктове в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хахах, ама ясно е, че така ще кажете! На загуба са, защото няма за вас! Не се правете на спуснати ангели с лъжите си, щото вече е очеизвадна цялата ви схема!
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Името Фондът на фондовете - Стоичков ли го измисли?
176
4
 
4
 
! Отговори
Сега преди 3 седмици
Е момента за едно облигационо заемче!Хайде моето момче печатай и пълни джобчета!Нали за това те сложиха,да приказваш и да вършиш глупости!
175
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
Сине майчин,пак ще ядосаш слънцето,с тези изказвания.
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Несъбрани вземания е имало и винаги ще има! Фалират фирми и граждани и умишлено или неумишлено завличат държавата(и банки) с пари. Трупат им се лихви, докато някой накрая не отпише всичко, като несъбираемо. Защо си чешат езиците и спекулират с несъбираемите и отписани вземания на държавата???
173
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Видя се, че карикатурни герои могат да стават и министри!
172
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не , не са смешковци, а умни момчета. Разликата между ваш *** Винету и тези момчета, е от небето до земята и 100 вагона прочетени книги.
171
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Във форума пишат разни гербаджии, на които сигурна им плащат , за да се произнасят неподотвени. Десетилитие търпяхме вашата арогантна неграмотност, така че вземете се гръмнете или замълчете. То се е видяло, че срам нямате.
170
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Не знае какво говори"Знае и то много добре. Не може да си заложил в приходната и разходната част едни параметри. Да блокираш работата на малките и средни фирми т.с. тези,които осигуряват прихода и внасят данъци и да увеличиш разохда без да си го заложил и без да е налице възможност за приход. На всичкото отгоре не си направил и актуализация на бюджета. На *** език казано - дадене са едни пари, които не са заложени като разход като не ти пука, че държавата ще остане без финансов ресурс.
169
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези хора са посмешища! Силно се съмнявам,че са завършили Харвард! Единият не знае основни икономически понятия и процеси, другият не можеш да го разбереш какво говори, и днес каже едно, утре друго. Да излязат и да си покажат дипломите, а не само да ни баламосват какви страшни специалисти и капацитети са!
168
6
 
14
 
! Отговори
Не знае какво говори преди 3 седмици
Този човек, надали е завършил Харвард! Непрекъснато си противоречи, в две фрази една след друга посочва различни неща!? Единственото, което се изясни, че бюджета е съставен много добре!
167
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 197Абе така да точат. И външния дълг да е спаднал под 8милиарда евро. И пътища да се строят, и цехове да никнат като гъби. Да си прибират 20-те процента, но да вървим напред. Другите ги видяхме. Леш. 100% прибират "честните", "новите" и т.н. Тунели, видадукти бяха пред рзападане. Гледах обиколката на Италия сега. Ами пътищата на Южна Италия и Южна Швецария не са по различни от нашите. Е, около Милано е друга бира. Но и матреала е друг.
166
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ви направиме едно семейно барбекю от ГЕРП.
165
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде се е скрил главния главорез?
164
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 193До185 То и тези дето са натрупали 5 милиарда са плащали на работници. 2006-2009 не бе Бойко на власт, ако не помниш. Виж изнесената информация в Труд за сегашните икономически и финсов министри. В друго интервю си признаха, че не са надхвърлени ОБИЧАЙНИТЕ суми по годините на отписаваните вземания на бюджета. А чак сега признават, че 5милиарда са лихви. Но друго е да се изтропаш с 10милиарда накуп. Това е чиста проба лъжа, манипулация и набеждаване! Кой си служи с такива методи?
163
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Точене, точене, точене.Трите приоритета на ГЕРП.
162
9
 
4
 
! Отговори
Герб активист преди 3 седмици
Тази седмица патрона влиза в ареста, каскета трябва да излезе сух, куркапан му заложиха с предстоящия сигнал до прокуратурата. Арестува Бибко или сдава поста....
161
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сутринта я гледам каката на туризма!!! За да се намалят цените на шезлонгите и чадърите, намаляват концесиите. Ами ще им трябва актуализация на бюджета. Ами не заради ГЕРБ. Миналата година и на Кабаку, и на Златни пясъци цените са бяха нормални. На Златни дори бе проблем да намериш свободни чадъри след 10часа! Ама в Гърция било иначе. Плаща този който ползва. Другото е цоциализъм.
160
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голямо крадене от 1989г. Всеки краде каквото докачи-виновни няма. Имам чувството, че служебното правителство завижда на Бокаса за големите кражби ,който е осъществил. Де да бяха те добарали тая лапачка...Ехххх-кюлчета, пачки, плеймейтки, къщи в Бърцилонъ, хотелски комплекси, контрол върху контрабандни канали за наркотици, цигари, оръжие. ,европроекти/каци без дъно/,такси "спокойствие"-ЕХххх-Жизнь ли е , Лайф ли е....
159
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 181 До 179 Какви твои пари? Колко внасяш годишно в бюджета? Имаш ли ТЕЛК над 50%? Кюлчетата са постановка. Както "Костинброд". Както и подслушванията. Само снимки и записи на ББ излизат! А той бил изнудвал с подслушвания? Е, все някой да му се опънал и да са му е пуснал записа. Ама няма такива! 10 милиарда са с лихвите, ако не си прочел! И ако познаваш данъчното законодателство, тези 5 милиарда са откраднати 2006-2010та.за да им изтече давността 2017-2021-ва! Та къде са"кюлчетата"?