Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
3
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
ГЕРБЕР СЪМ И БОКО МИ ПЛАЩА СЪС ЗЛАТНИ КЮЛЧЕТА ЗА ДА ТРОЛЯ....ХАХАХА.....ВАС КОЛКО ВИ ПЛАЩА ФИГУРАНТА??!
144
3
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
КЪВ ГЕНЕРАЛ е Фигуранта,бе....ха,ха,....въздушен каруцар, който го водиха на Флакона у Франция, като куфар ЩОТО изобщо не познава ТАЯ техника!!!
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще е обедното меню?
142
3
 
4
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
А.Василев е циклофреник....не може да изпълнява функциите си на фин. министър., НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ПОГЛЕДА МУ?
141
3
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 167 === И сега ни управлява генерал. Ама ялов генерал, защото всъщност е слуга и фигурант на един мафиот. В банановите републики генералите поне са истински военни и с бой завземат властта,а нашето влечуго Фигуранта го спуснаха от Москва и той подмолно с парите на мафиота Череп окупира цялата власт. Без революции и битки
140
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен до 161 преди 2 години
Факт е, че само в бананови републики управляват генерали и нашата не прави изключение.Над 11 години ни управляваше един некадърен генерал от Банкя и наистина се превърнахме в бананова република.
139
12
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Рушофилски тролхаха...бойко строи руски газопроводи на путин с наши пари...ама има достъп до секретна,ама колко секретна му е предоставена...никаква...та дали имаш или нямаш все тая...достъпа на рашков му бе отнет от администрацията на борисов...нормално за диктатор и предател!поредната опорка на мафията от герб!г-н Рашков народа ни има нужда от мъже като Вас!Бог да пази България от...енича.е обслужвани и финансирани от дпс и султано...на 3 март борисов с достъпа целуваше ръка на султано...
138
4
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
признавам,че много се забавлявам,чистачки на минимални в частни фирми плащащи им под минимума...нечове..от страх да не би да си получат Свободата и няма какво да правят с нея,мечтаещите за Свобода,пък се страхуват да извикат,че искат да са свободни,робуват из чужбините събрали за едно"море",луд Свят...не заслужаващ и ден живот!!!Анатема!!!Дано има Господ!Молете се да няма!да живее лукашенко и хитлер...вие да го ду.ате,не заслужавате дори да ви напсуваме...бедни духом...роби...жертви.позор!
137
2
 
3
 
! Отговори
решетката кво мис преди 2 години
ли от блатная....риторичен е др0гаре.
136
8
 
13
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 2 години
Вътрешен министър с отнето права за достъп до секретна информация...........що е то рашкоФфф рушкиАгент......права лопата за него.
135
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ревете ... Герберасти ... Нали се сещате, че след изборите на 11-ти оставате без заплата ... Без работа ... без заетост ... И ще ви бъде потърсена наказателна отговорност по НПК ... На ваше място ... щях да си пазя всички имейли със спуснати опорки ... За да докажа, че съм обикновен *** ... И че не съм искал да правя това тролене, ама са ме карали отгоре ... Пазете си мейлите ... Че знае ли човек ....
134
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в бананови държави управляват генерали. След изборите ще затвърдим този факт с Тошко Африкански.
133
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гербавата шайка трябва да се ликвидира!
132
11
 
9
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименуау каква безпомощна манипулация...та бойко опростил през нап над 10 милиарда бре,ама Василев го осветли и...да го очерним по...енич.рск.,менда на бойко излъга НС на РБ да гласува двойна ставка данък за Божков...и едни 700 милиона данъци си ги поделихте...от нашите животи,лиляна ни санираше за милиарди...а умираме от студ...гроб е дпс...гроб са кражби,беззаконие,несправедливости,манипулации...гроб и дпс на 3 март целуваха ръка на султана...Народа ни беше на Шипка,по делата ще ги ...
131
14
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
дойдоха хората на фигуранто и пари нема , а преди имаше ! то винаги е така де , дойдат ли комунисти на власт парите изчезват .
130
3
 
3
 
! Отговори
Гледай преди 2 години
По- хубаво, бе!
129
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление на поддръжниците на НОВИТЕ не знаят кой е Бенджи Закс и звездният принц,много са малки иначе щяха да знаят какво се задава .
128
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега чувам само празни приказки нито едно доказателство?? Сигурно ги пазят за Коледа и Нова година ,или само си плямпат както обикновено!!!
127
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният Лъжец от антуража на Резидента ,как така ББР ще е на загуба след като фирмите получили кредити от банката и то за надедин милиард ги обслужват РЕДОВНО, самият той го призна.Ей Радев събирай си лъжливата дружинка и бегай в Масква.
126
7
 
16
 
! Отговори
избирател преди 2 години
А преди изборите казваха че месечно ГЕРБ крадяли по 1-2 милиарда.Ами да спрат кражбите и да плащат на хората.Сега те ли почнаха да крадат милиардите или просто са ни лъгали.Това иска да разбере избирателя.