Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
16
 
13
 
! Отговори
До 145 преди 2 години
Хаха...гербаджийче...казваш..при Боко..си имаше пари...изведнъж...идват нояите и се оказва...че пари няма.И...изобщо не ти минава през гербаджийския мозък...че вашия вожд яко е лъгал...а това момче им вади лъжите наяве?Но...да си гврбаджия е свриозна диагноза. Доказано.
124
1
 
9
 
! Отговори
Тва момче преди 2 години
Бенджи ли е, Закс или Звездният принц.....
123
3
 
9
 
! Отговори
БАРНИ преди 2 години
СЕ Е ДОВЛЯКЪ ДА СЪСИПЕ Р Б
122
4
 
2
 
! Отговори
БАРНИ преди 2 години
БАРНИ ПАК Е ТУК ПРАВИ ЗА ХОРАТА НЕЩО ВЪРТИШ НА ПРАЗНИ ОБОРОТИ
121
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто левият харвардски възпитаник кацна в министерството на финансите всички фондове изведнъж се оказаха празни, а при Кирчо Ананиев плащанията си вървяха ритмично. Аджеба как така секнаха и къде отидоха тези пари? С нови прашки ли е културистчето?
120
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще го върнем, при Горанов хазната беше пълна.
119
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ГЕРБ троловете драскали глупости по-долу - хайде да върнем "бездомния" Владко Горанов възпитаник на Свищовския за министър на "финансите". Да "пропусне" още 700 милиона лева данък от Черепа. Искате ли? Той беше ваш кадър и върлуваше до преди 8-9 месеца хахахаха
118
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ревлйо нещо не се обажда напоследък. Пази се за изборите. Щото ха е казал нещо, ха са му отговорили. Сега бута напред разни мошеници които прехвърлят губещите си фирми на неграмотни пенсионери за по 50 лева на ръка.
117
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асенчо да каже защо като е такъв финансов експерт фирмата му е фалирала и се е довлякъл тук в това министерство?
116
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП да възстанови парите от корупционата сделка за руските реактори. 10 милиарда народни пари откраднати от комунистите. ФАКТ!
115
2
 
5
 
! Отговори
The man преди 2 години
За сметка на това клиентите и са на печалба ,народа се развива):
114
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
127 Но, ако големите кредитополучатели, са обезпечили кредитите си, погасяват вноските си редовно, създават работни места, са ОК. Те с право, отрязаха Киро Харварда и не се явиха на среща с него, на която ги покани.
113
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гошо...*** до 105 Абе да бе да! Само,Гоги,си забравил да споменеш другите "хубави" неща,като например ръководящата роля на партията-майка или една програма по тв.Направо,рай си беше,хахаха.
112
7
 
19
 
! Отговори
Голям плач ! преди 2 години
Освен да се оплакват могат ли да вършат и нещо друго калинките на хунтата на Радев !Свършете малко работа, хайде !
111
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от икономическите министри не се е отказал. Казват "Трудно ще е, но ще поправим щетите и простотиите направени от предните". Защото са умни, харвардски възпитаници и не са завършили школата в Симеоново, Магнаурската школа или Юго-западния (каскета)
110
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Асен Василев, някой трябва, да му напомни, че светът е в пандемия и световна икономическа криза. Няма държава, която да се похвали със своя бюджет. Нека сравни бюджета, с този от преди пандемията.
109
6
 
16
 
! Отговори
Май послъгва ! преди 2 години
Да докаже калинката Василев, че ББР е на загуба ! Само твърдения без доказателства !
108
5
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Трябва да си уникално глупав за да докараш банка като ББР до загуба .Другия вариант е да си средно умен за да направиш това чудо .Такава банка не може да е на загуба - няма офиси , няма служители , няма издръжка за консумативи . Всичките пари събрани от НАП - от Данъци и Осигуровки отиват в тази банка . Раздадени са кредити на фирми , има лихвен процент - но банката няма как да фалира - НАП и превежда целия кеш на Държавата .Вместо ББР да допълва Бюджета , тя го товари ???
107
8
 
20
 
! Отговори
?!? преди 2 години
С глас се смях на тоя, ама не съм финансист! Чуждите инвеститори са в потрес, то да си трудно дете в училище те превръща в това! С тия ми дали на държавата финансите да управлява. Загуба на бъдещето на децата ни, ако има малко смелост тоя трябва да си тръгне веднага.
106
9
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Погледни го това странно същество, типичен ***. Борисов му го каза, ей не им дойде акъла на прокопиевите калинки, използват ги за камофлаж, а после ше им бият и тях шута. Този изглежда от типа дето обичат да ги бият и си плащат да ги пляскат с камшик. Друг е въпроса защо Борисов изглежда толкова безсилен, явно влиза в ролята на жертва репресиран и мисли, че това ще му донесе гласове, тщполитиката на Смрадев се обръща срещу него. Борисов и това каза, че хората симпатизират на жертвата.