Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба

"Големи длъжници преговарят с нас за изплащането на дълговете им"
Обновена: 30 май 2021 20:26 | 30 май 2021 20:10, Веселина Йорданова
251
Асен Василев: Фондът на фондовете и ББР са на загуба
Снимка: БГНЕС

Фондът на фондовете и Българската банка за развитие са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев в предаването "120 минути" на bTV.

Василев каза, че тази седмица във Фонда ще бъде направен детайлен анализ какво се случва. Българската банка за развитие за миналата година е отчела загуби в размер на 120 млн. лв.

Още по темата
Преди дни Василев съобщи, че Националната агенция по приходите е отписала за 3 г. около 10 млрд. лв. като несъбираеми дългове. Днес той допълни, че наказателните лихви и ревизионните актове са около половината от сумата, тоест чистите задължения са около 5 млрд. лв.

"Има кухи фирми и ДДС източване, където трудно ще се събере нещо, но съм щастлив да обявя, че една немалка част от фирмите на първата страница, големите длъжници, вече се обадиха и започнаха да преговарят за форма и начин на изплащане“, каза Василев и даде пример с фирма "Брикел", чиито задължения са в размер на 42 млн. лв.

Според него е необяснимо как може да се стигне до натрупване на дългове от порядъка на 20-30-40 млн. лв.

Василев обясни, че в момента България разполага с малко над 8 млрд. лв., от тях обаче около 5 млрд. лв. не могат да се ползват.

"Реално Министерството на финансите разполага с малко над 2 млрд. лв. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разходи, а такива е имало доста до май месец, те се правят за сметка на съкращаването на други разходи", обясни министърът.

По думите му Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ са започнали анализ, който трябва да покаже как да се вдигнат приходите в хазната. Относно задочния сблъсък с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за държавната хазна, Василев коментира:

"Още първия ден казах, че е била необходима актуализация на бюджета. Г-н Борисов от доста време управлява, но гражданите не са експерти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и дефицит, като всеки от тези три параметъра е ограничен. Ако има допълнителни разходи, ние можем да преструктурираме разходната част, но нямаме право да увеличим разходите. Нуждата от актуализация не идва от това, че балансът между приходите и разходите е нарушен, нуждата от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разходите за пенсии и мерки, за април и май тези разходи не бяха заложени, а бяха направени“, обясни финансовият министър.

Той допълни, че за да се покрие мярката към бизнеса „60/40“ са дръпнати 20 млн. лв. от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лв. към пенсиите са взети пари от разходите на всички министерства - по 0,8% от бюджетите им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББРББР е банкова институция, не е данъчно.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шиши кръв повръща пари не връща
83
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кражбите са колосални за 10 години.
82
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЕРБ яко са се възпалили. Активираха троловете. Жалко, че никой не ги чете тия коментари, нито пък ще си промени мнението след като порчете такива абсурди. Хората не са вчерашни.
81
9
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Всеки разбира от...бюджет и държава,а най...много Боко,завършил пр.пожарен факултет на Симеоново и след това...специализирал в борческите...среди магистратура.Лапането на Герб свърши,както и анрхо...икономиката им,основана на източване на държавни фондове и рекет.Предстоят нови...факти да се оповестят от наглото гербаджийско крадене.Тоя ни върна десетилетия назад.
80
8
 
17
 
! Отговори
Всички знаем преди 2 години
Другарите от БСП са абсолютни шампиони по кражби, измами и далавери с народни пари. Също така техните бащи и дядовци са абсолютни шампиони по репресии и убийства. Съсипаха България и я докараха до последно място в Европа по развитие. Ако не бяха комунистите сега България щеше да има стандарт над средният за Европа. Вижте една дори Гърция където няма нищо там. Нямат никаква индустрия а са в пъти по богати от нас. Само защото не е имало комунизъм.
79
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 77 И аз мразя комунистите , независимо дали Бойко Борисов или Жан Виденов .
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да не се чудят чужденците, защо в България не обичат богатите.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо викайте жан виденов на помощ.Човекът е университетски преподавател ще ви даде съвет как да закрепите икономиката и да намерите пари.
76
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е че се гласува за слави който телевизията не можа да си оправи (78стотинки ей така символично) та цяла държава тръгнал да оправи е нали взе субсидията всичко е ок САМО СПОКО
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито за БСП нито за ГЕРБ ще се гласува, така че ще е доста интересно.
74
12
 
16
 
! Отговори
Големи майстори преди 2 години
Явно за само 2 седмици хунтата на Радев е успяла да открадне милиарди левове. БСП от години са в изолация и са изгладнели като карпатски вълци. Ако сега не открадна пари няма кога. Знаят че потъват и след 4 години може изобщо да не минат 4%.
73
7
 
17
 
! Отговори
До 77 преди 2 години
Аз лично не съм ***.Мразя комунистите безплатно.
72
3
 
10
 
! Отговори
Шиши+Боко=ВНЛ преди 2 години
Този индивид ще разбие една стабилна и красив любов. Не спирай парите на ББР към мен моля те.
71
13
 
11
 
! Отговори
Марин преди 2 години
На следващите избори изберателната активност ще бъде много висока и с новите машини ще има проблеми. Накрая фигуранта ще бъде изнесен от народа заедно с марионетното му правителство. Ще се крият в Сърбия, Русия и Дубай.
70
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи на тоя буратино, семейството му - богати комунисти, с откраднатите от нас пари са го пратили да учи в америка, за да дойде, да стане министър и да ни обяснява, че пари няма и положението е зле.
69
14
 
12
 
! Отговори
. преди 2 години
Бойковите ***, които пишат коментари тук и по други сайтове, едва ли го правят по любов. Искам да питам по-долу пишещите, кой ви плаща и от кое перо на бюджета, дето ние го пълним с данъци с нормален труд в работно време?
68
10
 
18
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 2 години
Досега имаше пари !ГЕРБ се оправи след наследствата оставени от БСП и Тройната коалиция .Сега вече няма пари.....ами намерете ,събирайте ,нали сте все умници събрани.Купувайте и машини за тласуване.Да е?а и смешниците
67
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
прилича ми да погребален агент . икономиката ни е обречена явно.
66
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно съм разбрал - след управление на комунисти и трева не никне.Обаче българите обичат комунистите с цяло сърце и душа и ето народната мечта се сбъдна - комуниста радев е на власт.Дотук добре, в лозунгите комунистите са силни.Лошото е, че никога никъде в човешката история, комунисти не са довели някой народ до нещо добро.Но да сме оптимисти - радев може да е първия комунист, който е довел народ до просперитет.