Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Това ще е възможно от 4 юни
31 май 2021 17:00, Нели Христова
90
Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

„Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
К19.... 21г. преди 2 години
До Анонимен 32. Какви калинки те гонят пък теб? Има ново Радево правителство.То се занимава с това. Всичко е под контрол.
32
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че вие не знаете, не значи че РНК ваксините не съществуват от известно време насам. Или вие си мислите че март месец обявиха вирус и почнаха да работят, към лятото почнаха 1-те тестове с ваксините, че да могат към нова година да ги пуснат масово ли? Този тип ваксина се използва за превенция от рак години наред. По същия начин руснаците и китайците моднаха грипните си ваксини и ги пуснаха за 0ла време. Щото само са променили щама, другото е същото.
31
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плаща се на калинките от ГЕРБ 2-3 най-много 4 пъти и работата ще стане!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
29 прав сискоро жена ми беше в бг не и трябваше никъв пср пуснаха я ей така
29
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
естествения имунитет е незаменим, ваксините не са част от него в тази позиция на монетата
28
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кеф си минавам границите. Баламите седят и се редят за PCR, а аз си минавам на спринт. Бай *** се мисли за много умен. Най-умният сред всички, затова и е пръв опашкар. Бай ***, виж Израел. Израел никога няма да се прецака. Хората там са с двойно на твоето IQ.
27
8
 
19
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
Айде без празни приказки. Нищо не е тествано 10 години. Последният писък на модата- ротавирусната ваксина е тествана точно 6 месеца върху 10 пъти по-малко пациенти. Скрий се някъде със смешното си мислене.
26
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма заради една шепа побъркани антиваксъри, да си правя ПСР тест през 12 часа и карантини по границите." - Не антиваксърите са побърканите, които те карат да правиш тестове през 12 часа, а тези, които те карат да се ваксинираш. Щом си готов да си инжектираш в тялото нещо, което е тествано само няколко месеца (лекарствата например се тестват 10 години за странични ефекти) и то за да можеш да избегнеш тест и карантина се замисли дали всъщност ти не си побъркания.
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам какви ги пишете, октомври месец поредната вълна ни е в кърпа вързана.
24
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама не ми трябва фалшив сертификат от хакер, щом мога да си взема истински от лекар. А съдържимото на спринцовката - в мивката. Чиста работа.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинските документи се придобиват само след напускане, хакера който ви го прави и не иска предварително пари, за да се убедите в истиността му на документа, следи всяко движение на хората на които е предоставил документ легално, плащанията запомнете, стават не предварително, а след като направите напускане, има и фалшиви хакери, които ви искат парите предварително, при тях е 101 процента фалшив сертификат
22
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Оф, де да можеше верно да ви чипират..." - Може... В Швеция има чипирани хора от няколко години (пиши в гоогле-то чипиране Швеция), а Мъск вече създаде течен чип (пиши пак в гоогле-то Мъск течен чип). Въпрос на време е хората по света да бъдат чипирани. Проблемът на ваксърите е, че нито четете, нито слушате останалите като ви обясняват нещо, а същевременно имате самочувствието на много умни и знаещи. Имайте си самочувствие, но гнилите круши първи ще окапят, което е целта на Ковид и ваксините...
21
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм много доволен от сертификатите. Няма заради една шепа побъркани антиваксъри, да си правя ПСР тест през 12 часа и карантини по границите. Те хем не искат ваксини хем искат да ги пускат навсякъде без обструкции за да заразяват.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинските документи не ви искат пари за тях докато не напуснете, щом се случи това ще се наложи да платите за услугата която сте пожелали, в противен случай ще ви направят сечено
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
номер 19вече има вход към системата, легална истинска карта струва 100 евро, плащанията стават след като напуснеш държавата, ако ги излъжат хакерите които очевадно имат техен човек, влизаш в черен списък за фалшив сертификат, хакерите всичко измислиха с хора в системата
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро очакваме обяви в олх на българи продаващи такъв сертификат които работят в системаат.България е предприемчив човек.
17
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по добре 10 дни карантина, ако има такава, отколкото ваксина която досега на ваксинираните според статистиките е донесла над 90 процента смъртност
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на летището в софия, няма проблем на влизане от италия към бг, и пср не ви трябва, пускат всичко живо на авантакис, няма никви карантини, бг е желязна държава, не им се бачка, нищо не се спазва, не ви трябват никви сертификати
15
12
 
22
 
! Отговори
Оффффф! преди 2 години
Ей, мама му стара! Ще ме карат да си изкарвам сертификат по втория начин!Не, няма да се ваксинирам, ама зорлем ще ме накарат да стъпча закона. България е страната на неограничените възможности. Всичко може с правилните хора и на съответната цена.
14
16
 
21
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
оказа се че по света са под 1% ваксинираните, но по смешните телевизийки гърмят милиони... дрън, дрън... сега и някакви робски книжки...