Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Това ще е възможно от 4 юни
31 май 2021 17:00, Нели Христова
90
Как да преиздадем сертификата си за ваксинация в европейски формат?

Всички граждани, които вече са получили сертификат за успешно преминал ваксинационен цикъл срещу COVID-19, ще могат да преиздадат своя документ в европейския формат безплатно на сайта на Националната здравно-информационна система www.his.bg, в секция „Аз и моето семейство“.

За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ разработва функционалност, която ще позволи на притежателите на старата версия на сертификата да получат документ, отговарящ на регламента на Европейската комисия, без да е необходимо да притежават квалифициран електронен подпис (КЕП). Очаква се ваксинираните да имат възможност да изтеглят новия формат след 04 юни 2021 г.

„Преиздаването на старата версия на сертификата в новия формат през сайта на НЗИС е направено за удобство на гражданите, което ще им спести време за посещение при личните лекари или ваксинационни центрове и ще предотврати струпването на хора“, каза изпълнителният директор Ивайло Филипов. По думите му ще има възможност електронният документ да се запази директно на мобилно устройство или лаптоп, което ще улесни ваксинираните при евентуални проверки от оторизираните органи.

Всеки гражданин, който вече разполага със сертификат, ще има възможност да се сдобие с електронен вариант на новия европейски формат като въведе своя единен граждански номер (ЕГН), номера на личната си карта и националния референтен номер (НРН) на една от двете ваксини, които са описани във стария документ. НРН се намира в долния ляв ъгъл на стария сертификат. При чуждите граждани се попълва съответно личен номер на чужденеца и номера на документа за постоянно пребиваване в България. Системата ще позволи изтеглянето на документа единствено ако всички въведени данни са попълнени коректно.

Гражданите, които са преминали пълния ваксинационен цикъл за имунизация срещу COVID-19, но все още не са получили сертификата си, могат да се сдобият с него през електронното медицинско досие на пациента, което се достъпва с електронен подпис през www.his.bg, от личния си общопрактикуващ лекар или от ваксинационния център, извършил ваксинацията. Сертификатът може разпечатан на хартия, както цветно, така и черно-бяло. Новият формат се прегъва на четири, така че основната част от личните данните да е във вътрешната част на хартията, за да се защитят личните данни на притежателя. Документът може също така да бъде съхранен като файл в PDF формат, което позволява да бъде разпечатан по-късно или да се съхранява на мобилно устройство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако продължава с тия фашистки сертификати, Радев щ изгуби президентските избори.
12
1
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Информационно Обслужване е създадена като Организация през 1970 година , от Бай Тошо .Има я още , даже Професор Константинов стана Професор в тази Сграда и още е начело като Директор .За Гинес е .Лошото е че още пишат с моливи , и на хартия .
11
1
 
4
 
! Отговори
сертификат преди 2 години
и в момента може се изтегли от пациентското досие. само че като всичко бг QR кода който слагат води към грешен адрес в интернет.
10
5
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Трябва и в тази Организация - Информационно Обслужване , да има Уволнения .Първо трябва да се изгони стария вълк Константинов , после целия Борд на Директорите .След това да се закрие - без право на Обещетения за Директорите .За 32 години не направиха нищо за България , освен да си взимат Заплати Директорите .Гнили Ябълки - като Балкантурист са .
9
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 Под видни световни учени специалисти имаш предвид проф. Чорбанов.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 4Той не си пие хапчетата,но ти направо си се намагнитил като те чета. Честито!
7
22
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 4 преди 2 години
Мда, идва време всички "свободни" хора да почнете да си пиете хапчетата, дето добрия психиатър ви ги е предписал, вместо да се пенявите по форумите. Оф, де да можеше верно да ви чипират...
6
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 5Разнасяш зараза ти,и раждаш щам след щам според видни световни учени специалисти.
5
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЕ участвам в сатанистки ритуали.
4
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 "Идва време всички свободни хора в Европа да се надигнем" Искаш да кажеш всички разнасящи зараза.
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няя са ваксинирам. Ааа да нин съм нинурмален. Тука с разни утвари мутвари ше ми менкате мулекулките и генките.
2
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха, гражданите сами трябва да се грижат за издаването на този сертификат? Защо не се издава автоматично с българския? За какво изобщо има държава, бе?!
1
26
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЪН ОТ ЕС И НАТО. КРАВАРИТЕ КЪШ ОТ СВЕЩЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ!