Кредитите скочиха с 21%, жилищните само за месец са 200 млн. лв.

Депозитите също растат, но с по-малки темпове
122
Кредитите скочиха с 21%, жилищните само за месец са 200 млн. лв.
Снимка: Pixabay

Кредитите за домакинствата общо се увеличават с 20,9% за година до 26,387 млрд. лв., а за месец - с 300 млн.
Потребителските за април възлизат на 12,315 млрд. лв. и нарастват със 7,5% спрямо април 2020 г. През март те са били 12,170 млрд. лв.

Само за един месец изтеглените жилищни кредити са се увеличили с близо 200 млн. лв. През март те са били 12,367 млрд., докато в края на април вече нарастват до 12,563 млрд., показват данни на БНБ. При жилищните кредити в левове средният лихвен процент се запазва почти без промяна на ниво от 2.75%

От началото на годината потребителските и ипотечните заеми, изтеглени от домакинствата, се увеличават с 895 млн. лв.

Кредитите за работодатели и самонаети лица обаче се понижават с 6,1% на годишна база през април и в края му са 372,8 млн. лв.

Депозитите на домакинствата също растат. На годишна база увеличението е 12%.

Фирмените кредити са стигнали 36 млрд. лв. в края на четвъртия месец на 2021 г., или с 4,3% повече спрямо година назад. Банките пък са получили кредити на стойност 4,518 млрд. лв., което е ръст от 6,6 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много бързате. Мораториумът върху лредитите все още не е свършил. Нека видим той колко имота ще изкара на пазара.
42
4
 
5
 
! Отговори
Гуфу преди 2 години
До Евтино беше при соцаМи гас към Беларус, Венецуела ил КНДР. Там е соц та дрънка. Евтиния ти казвам ще се разпориш. Кво го мислиш?
41
9
 
14
 
! Отговори
Евтино беше при соца преди 2 години
Сега е скъпо и още по-скъпо идва !
40
3
 
29
 
! Отговори
Сееееега е момееента преди 2 години
Този народ е полудял да тегли 150к евро кредит за София :)
39
17
 
13
 
! Отговори
Ехех преди 2 години
Къде са форум-писачите от началото на ковид кризата, които бяха убедени, че жилищата ще поевтинеят с 5-15-30 %? Дано не се заблуждавате така и в други важни житейски аспекти!
38
23
 
21
 
! Отговори
нормално преди 2 години
софия е доста добро място за живеене, с големи паркове и доста зелени площи, добро, модерно и чисто метро, болубезплатен градски транспорт, хубави молове и ресторанти, добро обслужване.
37
25
 
13
 
! Отговори
гласът на разума преди 2 години
Вместо да се спасяваме поединично, което е важно разбира се, не е ли по-добре да изметем Румен Радев и да вкараме Рашков в затвора.И бойкот на Слави разбира се.
36
9
 
8
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
нормално, в софия имотите все още могат да се куруват, в европейските столици цените са умножени по 10
35
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се раздават кредити . Имам една панелка за основен ремонт , надявам се да и взема добри пари . Засега пазара е активен и ме устройва , ще се продаде като топъл хляб.
34
11
 
21
 
! Отговори
предпазлив преди 2 години
Появи се Жан Виденов и хората теглят кредити. Аз също изтеглих депозитите и обърнах парите в долари и евро. Само така ще преборим следващото социалистическо управление.
33
3
 
11
 
! Отговори
протестъри преди 2 години
леганес си е едни провинциален квартал, нищо общо с мадрид или със софия..
32
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами хората чуха, че Жан Виденов се връща в политиката и им замириса на хиперинфлация , затова се налапват с кредити ...
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До ГуфиПич мнение може да изказваш колкото си искаш. Но обидата е друго нещо и затова така ти отговорих. Може да имаш мнение аз също и е съвсем нормално да са различни. За това спор няма. Колко коментара ще напиша също. Имам време, интересува ме темата пиша. А че са написани откровени лъжи е ясно. За мен града не е разруха защото съм го виждал в далеч по-лошо състояние. Дали може по-добре, сигурно но не виждам алтернатива. За мен е така, за теб може би не. Има избори и всеки гласува.
30
6
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Партия, която не се противопоставя на кредитните робовладелчески институция е партия на Ротшилд и синовните му банки. Без анулиране на личните кредитни задължения и съд срещу кредитните институции,които заграбват имоти и друга собственност на български етнически граждани , сраната ни ще изпадне във сигурен фалит и национална етническа катастрофа. Това е реалността. Еврейските и гръцките банки да бъдат размазни от наказателни дела. Няма банка, която да не води война срещу човешките права .
29
7
 
28
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ситуацията в БГ е яко извратена. Малцина Яко богати на държавната хранилка с кражби и далавери и 90% яко опъване каиша в частния "Бизнес", за да им осигурим нужния конфортът. А цените бият от доста време европейските. Бананова република, подобни феномени се виждат само в най-попадналите латино-афро "сериали"...
28
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Закупих (8)ще ти кажа какви са тези които купуват жилища в София на тези двойни цени.това са прУвинциалисти дошли от села и паланки където липсата на инфраструктура е нормално.До вчера са брали плод-зеленчук в западна Европа като са спали във фургони по 20-30 мюмюна.Ето това са "новодомците"......
27
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете с парите и кредитите, братя! Само така ще преборим злите банки! Като имате в повече, дайте на ближния! Така е правилно!
26
18
 
7
 
! Отговори
до 1 Младши преди 2 години
''лихвите на ипотечен кредит България средната е 3.6% докато в Испания и Германия средната лихва е 1.65%.Изводите за всички вас!!''Ами точно умножено по 1,95.Испания и Германия са в евро,не пазаруват в лева.Като приравниш по-евтиното левче към еврото е същото.
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гання пазарИ апартаментчета-гемезарници на кило.Това му се казва "На гол тумбак чифте пищови"На кредит.....................ХА-ХА-ХА
24
6
 
22
 
! Отговори
До Гуфи преди 2 години
не плещя лъжи баща ми не е ***. Споделям Факти аз живея в Лагера и изказвам мнение. Града ни е разруха, цените са надути двойно. Така, че виж колко коментара си написал и после ми кажи, че не си ***