Дали милиони за свлачища на фирми, готов е само пътят към Рилския манастир

Комитова: От публичен ресурс за една нощ се превръщат в търговска тайна
Обновена: 1 юни 2021 17:27 | 1 юни 2021 17:22, Веселина Йорданова
70
Дали милиони за свлачища на фирми, готов е само пътят към Рилския манастир
Снимка: БГНЕС

Срутището към Рилския манастир е единственият обект, завършен по договори между "Автомагистрали" и 25 фирми-изпълнители за свлачища, срутища и укрепване на пътни платна. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на брифинг.

Проверка по темата е била извършена в "Автомагистрали", като основата й е министерско постановление от септември 2019 г. С него предишното правителство целево предоставя 430 милиона лева за решаване на тези наболели проблеми на МРРБ.

За тези задачи АПИ разполага с 474 млн. лв. Сключва договор с "Автомагистрали" ЕАД и превежда 221 млн. лв.

След това "Автомагистрали" сключва договори с 25 фирми-изпълнители за 188 милиона за ремонт на 84 обекта. Това са авансови плащаия. Тези договори приключват края на 2021 г., уточни регионалният министър.

Тя посочи, че сме много далеч скоро да имаме разрешение за строеж по тези проекти. За някои процесът може да продължи и до 5 години. Никой от вас не би дал пари за някакъв бъдещ проект, който ще се случи след 5 години, коментира Комитова пред журналисти. По думите й тези срокове се знаят от експертите и е можело да се предоставят първоначално далеч по-малко средства.

В края на 2021 година сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми - 182 млн., а дейностите, които е трябвало да бъдат изпълнени, си остават в далечното бъдеще. За 84 обекта са поканени 32 фирми, вътрешна комисия в "Автомагистрали" е разглеждала офертите и е избрала 25, обясни Комитова.

Към днешна дата има само 15 проекта, от които 4 са върнати, 2 проекта са във фаза на подробен устройствен план, има 9 проекта, които чакат за разглеждане в АПИ. Не се знае останалите 68 проекта къде се намират, дали са започнати. По справка от Агенцията по геодезия, картография и кадастър повечето от тях са в най-първоначална фаза, наречена поправка на кадастрална карта.

По думите й от публичен ресурс за една нощ тези средства се превръщат в търговска тайна. Това е и причината да бъде сменен ръководителят на АПИ инж. Георги Терзийски.

Предстоят още проверки, документите с тези констатации ще бъдат предадени на АДФИ и НАП. Не сме разследващ орган, не знаем какво ще се случи с тези проекти, посочи министърът.

На въпрос дали се работи по Плана за възстановяване и развитие, Комитова каза, че планът е заварен в неговата четвърта корекция, след забележки от ЕК. След като са завършени корекциите, той ще бъде представен на медиите, заяви служебният регионален министър.

Комитова заяви и че е била изненадана като част от предишно служебно правителство, че заплатите в администрацията вече са над два пъти по-големи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
10
 
! Отговори
питанката преди 2 години
И тая взе да ги приказва "на едро"! Разбира се, че един проект за път, свлачище и т.н не се случва за една нощ. Сама го казва, че сроковете са за края на годината и по-късно. За какво раздухва истерията??? Разбира се, че фирмите ще вземат авансово пари нали трябва проучване, проектиране и куп разрешителни. Нищо не е безплатно!!
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажете какво става във Франция, страшно е!Защо медиите мълчат?Или се страхуват да кажат истината.
18
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП Изгони кадърния инженер Георги Терзийски от АПИ
17
3
 
21
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Който ги е дал защо е още на свобода? Само празни приказки без дела
16
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега гербавите крадци пак ще зацвилят дайте доказателства.
15
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората най накрая разбраха, че са били безмилостно крадени и обирани през последните 12 год.
14
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сикаджийската хунта на Мутрата надмина очакванията. Не очакваш мащабите на корупцията и далаверите да са ЧАК такива големи....
13
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП Надува Червени Балонииии
12
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ви вярваме ще чакам Обвинените да се изкажат
11
1
 
3
 
! Отговори
А преди 2 години
Трябваше просто да щракнат с пръсти, и готово !
10
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ония сигурно затова е миткал само по пътищата и пълнел джипката с пачки
9
4
 
30
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Време е сега някой да напише че това е лов на вещици. Досега са изчезнали общо заеми за 12 милиарда лева... чисто издребняване. Освен това тиkвата Хърсев е прав че това не са пари на българите - ами заем е наистина. Българите само ще го връщат.
8
9
 
31
 
! Отговори
Пиян - залян преди 2 години
Тиквата Бойко се накраде като за последно ! ГЕРБ = ГРОБ ! НИКОГА вече тези мутри няма да унищожават и обират всичко от държавата !!!
7
5
 
25
 
! Отговори
.!. преди 2 години
Значи слави трифонов е виновен! Мдам! герберастите те за нищо не са виновни, даже не знаят, че едни 2-3-4 милиарда лева са отишли ей така покрай тия магистрали и пътища! Мдам! герберастки калинки де, какво друго може да се каже! Но инак едни чекмеджета как се пълнят то злато то евро каквото искаш има по тия чекмеджета и долапчета! И естествено герберастите нищо не знаят по тоз въпрос! Абе само герб само герб само герб! Пак за тях гласувайте! Няма да пропуснат да ви ИЗЛЪЖАТ и ОГРАБЯТ!!!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А заплатата на шефа на АПИ защо не я написахте? Тия дни и за нея стана дума, а тя е 11980,00 лв.
5
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голямо крадене е било, дано най сетне се спре !
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пътя не е готов. Неделя бях там.
3
21
 
9
 
! Отговори
Значи АПИ превежда преди 2 години
на държавната "Автомагистрали".Тя е сключила договори, не пише да е плащала авансово.Къде е точно проблема ?!Дори, ако има авансово плащане към изпълнител, то 100% е покрито с банкова гаранция.Таз министърка просто не може да похарчи парите за нещо друго, там и е проблема.
2
5
 
12
 
! Отговори
за 32г. ... преди 2 години
,.. България се е превърнала в ресурс за търговски тайни , засекратяване на договори за по 15г. , при И.Костов и Р.ОвчЪ. ,... това държава ли е !
1
8
 
30
 
! Отговори
ихаа преди 2 години
ГЕРБ плащат ПРЕДВАРИТЕЛНО , на шайката !